TUGAY CAN/İZ GAZETE- Polisin kamera görüntülerini incelemesinin ardından suçlu ya da suçluları tespit etmesi bekleniyor.Menemen'e bağlı 9 Eylül Mahallesi’nde bulunan sokak köpekleri toplu bir biçimde zehirlendi. Olayın sosyal medyadan paylaşılan fotoğraflar üzerine ortaya çıkarken, polis olay yerine gelerek çevrede bulunan kameralardaki görüntülere el koydu. Sokak köpeklerinin kim veya kimler tarafından zehirlendiği belirlenemezken, sokak köpeklerinin ‘siyanür’ ile öldürüldiği şüphesi üstünde duruluyor.

Polislerin köpeklerin zehirlendiği alana kısa süre içerisinde geldiği öğrenilirken ayrıca polisin kamera görüntülerinden köpekleri kimin zehirlediğini bulmaya çabalayacak. Sokak köpeklerinin kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından et verilerek zehirlendiği düşünülüyor. Tüm soru işaretlerinin gerçekleştirilecek otopsi msonrasında ortaya çıkması bekleniyor.

2’SİNİN DURUMU İYİ!

Öte yandan edinilen bilgiye göre zehirlenen hayvanlar içerisinden 5’i hayatını kaybettiği, 4 sokak köpeğinin kayıp olduğu bilgisine ulaşıldı. Görgü tanıklarının anlattığına göre zehirlenen sokak köpekleri arasında ikisinin ise durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Konuya ilişkin gazetemize konuşan HAYTAP İzmir temsilcisi Esin Önder ise yaşanan vahşetin ilk olmadığını söyledi. Önder, ayrıca 2004 yılında çıkarılan 5199 sayılı kanunun 7’nci maddesinde yer alan kısırlaştırma ve rehabilete görevinin uzun zamandır yerine getirilmediğini ifade etti.

Kısırlaştırma işlemi yapılmadığı için köpek popülasyonunda artış olduğunu aktaran Esin Önder sokak köpeklerini zehirleyenleri ‘cani’ olarak niteledi. Önder, 2004 yılından 2019 yılına kadar Menemen Belediyesi’nin bu konuda bir çalışma içerisinde olmadığını kaydederek Menemen Belediyesi’nde Serdar Aksoy’un göreve gelişi ile birlikte HAYTAP ile çalışacağı sözünü verdiğini hatırlattı. Önder, “Geçmiş dönemde yapılmayanlar şu ana olumsuz etki ediyor. Serdar Aksoy ile de görüştüm. Barınak konusunda çalışma yaptıklarını biliyorum” diye konuştu.

‘KINIK VE KİRAZ’DA PROBLEM YAŞANIYOR’

Kısırlaştırmaya yönelik yasanın uygulanır olması için belediyelere çağrıda bulunan Önder, “Bu konuda pek çok belediye gerekli yerleri açtı. Ancak çalışmalar yetersiz kalıyor. Örneğin İzmir’de Kiraz ve Kınık’ta bu sürece ilişkin sıkıntılar yaşanmaya devam ediyor” dedi

Ayrıca konuya ilişkin ulaştığımız Menemen Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü çalışanları gazetemize yaptığı açıklamada 5 köpeğin hayatını kaybettiğini ve gerekli tutunakların tutulmasının ardından cesetlerin otopsi için Bornova Araştırma Enstitüsü’ne yollandığını söyledi.

10 DAKİKADA ÖLMÜŞLER

Olaya tepki gösteren bir diğer hayvan hakları aktivisti Ayfer Aksu yaşanan olaya çok sert bir şekilde tepki gösterdi. Yaşanan olayı katliam olarak niteleyen Aksu, “Hayvanların hepsinin ölmesi 10 dakika sürüyor. Oradaki arkadaşlarımız yoğurt filan getirerek iki tane yavru köpeği kurtarıyor. Alana polis ve olay yeri inceleme geldi. Etleri imha etmiş, ayrıca bölge dezenfekte edilmiş. Geçtiğimiz yıl aynı yerde hayvanlar öldürülmüştü. Suçlular yine bulunmamıştı. Gönüllüler olarak suçluların bulunması gerektiğini söylüyoruz. Belediyelerin kısırlaştırmaya ağırlık vermesi gerekiyor. Bu tip olaylar tek burada olmuyor. Bunun adı vahşet!” ifadelerini kullandı.

Veteriner İşleri Müdürlüğü adına gazetemize konuşan Tunahan Çoban ise “Umuyoruz ki bu olay havada kalmaz ve suçlular tespit edilir ve gereken ceza verilir. Bu konuda da yetkililerden gereken hassasiyeti bekliyoruz” diye konuştu. Çoban ayrıca zehirlenerek hayatını kaybeden 5 köpeğin otopsi için Bornova Araştırma Enstitüsü’ne götürüldüğünü söyledi.

SİYANÜR ŞÜPHESİ

Menemen’de kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından zehirlendiği düşünülen köpeklerden beş tanesi hayatını kaybederken, bazı sokak köpeklerinin de kaçtığı bilgisine ulaşıldı. Köpeklerin ‘siyanür’ ile zehirlendiği şüphesi öne çıkarken sürece ilişkin bilgi, yapılacak ‘otopsi’ sonrasında ortaya çıkacak.

Editör: Haber Merkezi