Gizem TABAN/İZ GAZETE- Artan derin yoksulluk koşulları içerisinde eğitim öğrenimine devam etme mücadelesi veren gençlerin barınma sorununa çözüm üretmek amacıyla; Bornova Belediyesi ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) iş birliğinde hayata geçecek kız öğrenci yurdu projesinin protokol imza töreni düzenlendi. 2023-2024 eğitim döneminde açılması planlanan ve 300 üniversite kız öğrencisinin barınma sorununa çare olacak olan yurt projesinin imza töreni Bornova Belediyesi Dramalılar Köşkü ve Kent Arşivi Müzesi’nde gerçekleşti. Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, ÇYDD Genel Başkan Yardımcıları; Lale Platin ve Sedat Durma, İzmir Sanayici İş Adamları Derneği (İZSİAD) Danışma Kurulu Üyesi Ayhan Baran, ÇYDD şube başkan ve yöneticileri, Bornova Belediyesi Başkan Yardımcıları ve Meclis Üyeleri ile Fenerbahçe Spor Kulübü eski kalecisi Berke Özer’in katıldığı törende barınma sorununa dikkat çekildi.

‘POZİTİF AYRIMCILIK’

“Mustafa Kemal Atatürk ve Türkan Saylan’ın izinden giden herkesi alkışlamak istiyorum” diyerek konuşmasına başlayan Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, “Eğitimle ilgili yapılan her şey çok değerli… Bu konuda emeği geçen herkese minnettarım. Gözyaşlarımı tutamayacağım. Çünkü bu ülkede eğitimle ilgili bu nimetlerden çok fazla kız çocuğumuz var. Pozitif ayrımcılık yapmak durumundayım. Üniversite sınavını kazanıp da Türkiye’nin birçok noktasında kız çocuklarının barınma sorunuyla ilgili beni aramayan insan kalmadı. Genel Başkanımızın da gittiği birçok yerde aldığı talepler böyleydi. Biz Bornova’da yaklaşık 70 kişilik kız öğrenci yurdunu 150 kişiye çıkardık. Yeter mi? Yetmez. Nüfus 83 milyon… Yüzde 20’nin üzerinde öğrenci var, bunların yarısı kız çocuğu… İzmir’de üniversite kapasitesine baktığımızda 240 bin civarında üniversite öğrencisi var. Türkiye nüfusuna baktığınızda lise sona kadar devam eden öğrenci sayısı 16 milyon, bunun 8 milyonu kız çocuğu… Bunlar da yakın dönemde eklenecek. Peki, üniversitenin başkenti dediğimiz İzmir, Bornova’da bu öğrencilerin ne kadarını misafir edebiliyoruz? Baktığımızda yüzde çok küçük… Bu yüzdeyi ne kadar artırırsak bu ülkede kadınların ekonomik bağımsızlığını, Türkiye’nin bağımsızlığını kazanmış oluruz. O yüzden kız çocuklarına verilecek her hamle bu ülkenin ilerlemesi demektir” diye konuştu.

MÜJDE VERDİ

ÇYDD ile yapılan protokolün örnek olacağını belirten Başkan İduğ, kız öğrencilerin barınma sorunu çözmek için çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti. İduğ, şöyle konuştu: “ÇYDD’nin 161 binin üzerinde öğrenciye burs verdiğini biliyoruz. Bizim yapacağımız çalışma 300 kişilik kız öğrenci yurdu… Ama bugün bir müjde daha var; 100 kişilik bir kız öğrenci yurdunun dört katının tamamını yapmak üzere yeni bir sponsor geldi, yakın zamanda o protokolü de imzalıyoruz, 400 kişiye çıkıyor. ÇYDD ile yaptığımız iş birliğinin örnek olmasını, Türkiye genelinde milyonlara ulaşmasının mümkün olduğunu düşünüyorum. Bu konuda hassas, duyarlı dostlar olduğu sürece biz çok daha iyi noktalara gideceğiz. Bu iş birliğinin hayırlı olmasını diliyorum. Biz yerel yönetimler olarak kurumlar arası iş birliğine önem veren bir belediyeyiz. Güveniniz için çok teşekkür ediyorum. Çünkü çok kolay değil yerel yönetimlerle bu işleri yapmak… ÇYDD bu konuda attığı adımla bizi yüceltti, onurlandırdı.”

‘ÇARE OLACAK’

ÇYDD Genel Başkan Yardımcısı Lale Platin ise, “Şahane bir iş birliği inşa ediyoruz. Hakikaten uzun bir aradan sonra ülkemiz eğitiminin en büyük sorunu olan barınma sorununa çare olacak ve 300 öğrencimiz için yuva yapacağız. Çok heyecanlıyız” ifadelerini kullandı.

‘HEPİMİZİN GÖREVİ VAR’

İZSİAD Danışma Kurulu üyesi Ayhan Baran da, “Ülkemizin şu anda ÇYDD’nin ve güzel başkanlarımızın aydınlığa koşması, Mustafa Kemal Atatürk’ün ve onun silah arkadaşlarının kurduğu Cumhuriyet’e sahip çıkmaktan çok mutluyuz. Eğitime verilen destek neticesinde bugün burada çok güzel bir başlangıç yaptık. İZSİAD olarak, bu projede bizim de bir katkımız olsun dedik ve inşallah bugün hep birlikte ilk bölüme başlayacağız. Biz de buna hazırız. İZSİAD beş yıldır ‘Eğitime destek’ diye 8 kişiyle başlayıp bugün 100 kişiye ulaşan bir grupla toplantı yapıyor ve karınca kararınca toplanan paralarla öğrencilerimizin eğitimine katkı sağlıyor. 300 öğrencinin yapmak için hepimizin görevi var, üzerimize düşen her şeyi yapacağız” diye konuştu.

İmza törenin ardından söz alan Ayhan Baran ve Berke Özer, projeye katkı sağlamak adına bir katın masraflarını kendilerinin karşılamak istediklerini duyurdu. Başkan İduğ, Baran ve Özer başta olmak üzere destek veren herkese teşekkür etti.

Editör: Haber Merkezi