Törenlerin ilki Ege Üniversitesi Hastanesi önündeki 9 Eylül Şehitliği’nde yapıldı. Saygı duruşu ve istiklal marşının ardından Anıt’a Garnizon, Kaymakamlık ve Belediye çelenkleri konuldu. 9 Eylül 1922’de Bornova’dan İzmir’e girerken şehit olan askerlerin anısını yaşatan anıttaki törenin ardından İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunda anlamlı bir yeri olan Belkahve’de Bornova Belediyesi tarafından etkinlik düzenlendi.Buradaki törene; Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Bornova Kaymakamı Mustafa Gündoğan, CHP Bornova İlçe Başkanı Nevzat Kavalar, AK Parti Bornova İlçe Başkanı Arslan Keskin, MHP Bornova İlçe Başkanı İbrahim Yayla ve Bornova Garnizon Komutan Vekili Topçu Albay Yılmaz Akbaba ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Mustafa Kemal Atatürk’ün kurtuluşun hemen öncesinde süvarilerle birlikte kente baktığı Belkahve’de, o günlerin ruhu yaşatıldı. Başta gaziler ve genç sporcular olmak üzere vatandaşların Türk Bayraklarıyla katıldıkları etkinlikte Atatürk Anıtı’nın önünde bağımsızlık meşalesi yandı. Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncularından Gülçin Düzova ve Volkan İlik’in birlikte okuduğu ‘9 Eylül’ isimli şiir duygu dolu anlar yaşattı. İzmir Folklor Eğitim Merkezi halk oyunları ekibi törenlere ayrı bir renk kattı. Bornova Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu Atatürk’ün sevdiği şarkılar ve kahramanlık türküleri ile sahnedeydi. Törene katılanlar onlara coşkuyla eşlik etti.

26 Ağustos’ta Afyon-Kocatepe'den başlayan Büyük Taarruz Bisiklet Turu kapsamında 15 gündür yollarda olan sporcularda, turun son gününde tören alanındaydı. Afyon’dan aldıklarını Türk Bayrağını İzmir Valiliği’ne götüren bisikletçileri Belkahve’den Bornova protokolü uğurladı.

Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila yaptığı konuşmada İzmir’i ilk gördüğün yerde, senin huzurunda özlemle eğiliyorum. Bugün, acılarını yüreğimizde hissettiğimiz şehitlerimiz bir bir toprağa verilirken, ‘Yurtta Barış Dünya’da Barış” söyleminle, dünya barışına verdiğin önem ve eşsiz öngörün karşısında saygıyla eğiliyorum. Başkomutanım; En küçüğünden en yaşlısına kadar hepimiz, çizdiğin Cumhuriyet yolundan ayrılmayacak, devrimlerinin ışığında izinden gitmeye devam edeceğiz. Kurduğun Cumhuriyet’in bekçileri olarak, Dünyanın saygıyla andığı liderliğini, bıraktığın mirası, yaktığın demokrasi meşalesini ve emanetlerini, gelecek nesillere aktarmak en büyük sorumluluğuzdur. Bugün burada cennet vatanımız uğruna ölüme koşturan aziz şehitlerimizi, gazilerimizi ve yüce atamızı bir kez daha saygı, sevgi ve minnet duygularımızla anıyoruz” dedi.

Bornova Belediyesi’nin Belkahve’de yapımı tamamladığı Atatürk Anı Evi’nin açılışı da İzmir’in Kurtuluş Günü etkinleri kapsamında yapıldı. Emek veren herkese teşekkür eden Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Ata’nın Anı Evi’nin ziyaret eden herkese Atatürk yolunda ışık tutmasını diledi.

İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun başladığı konum olarak bilinen Belkahve sırtlarındaki tesis, Bornova Belediyesi tarafından tarihe yakışır şekilde yenilendi. İçerisinde kütüphane de bulunan Atatürk Anı Evi’nde işgal yıllarına ait eşyalar, dönemin kurtuluş mücedelesini anlatan fotoğraf ve maketler yer alıyor.  Özel olarak tasarlanan mekanda bilgilendirici videolar ve belgeseller de gösteriliyor.

Editör: Haber Merkezi