GİZEM TABAN/ İZ GAZETE- Bornova Belediyesi Ekim ayı olağan ikinci meclis birleşimi Bornova Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Mustafa İduğ’un yönetiminde gerçekleşti. Toplantıda Bornova Belediyesi’nin 2021 Yılı Performans Programı ve 2021-2023 Mali Yılı Bütçe Tasarısı görüşüldü.  Toplantının başlangıcında meclis salonunda bulunan LED ekranda 2021 Yılı Bütçe ve Performans Programı hakkında bir video sunum yapıldı. AKP Grubu’ndan bütçe ve performans programına eleştiriler gelirken Başkan Mustafa İduğ ve CHP’li Meclis Üyeleri eleştirilere yanıt verdi.  

2021 BÜTÇESİ 463 MİLYON

Oturumda Bornova Belediyesi’nin 2021 Mali Yılı Bütçesi 463 milyon 360 bin TL olarak açıklandı. AKP’li Meclis Üyelerinin ret oyu verdiği bütçe ve performans programı mecliste oy çokluğu ile kabul edildi.

'AYAKLARIMIZ YERE SAĞLAM BASIYOR'

CHP’li Meclis Üyesi Ercan Kahya, “Başkanımızın tasarruf, verimlilik ve rekabetçi anlayışı meyvesini vermeye başladı. Yatırımlarımızı yapıyoruz. Bu yatırımları mümkün olduğunca kredisiz gerçekleştirme çabasındayız. Mali disiplini kararlılıkla sürdürdüğünüzü söylemek isterim.  2021 bütçemizi de tasarruf, verimlilik, rekabetçi ve vatandaşa hizmet odaklı anlayışla yaptık. İki yıllık süre içerisinde yüzde 18’ik bütçe büyümesi var. Geçen yıla oranla yüzde 8,5 artış var. Ayaklarımız yere sağlam basıyor” dedi. 

İYİ PARTİ’DEN OLUMLU OY

İYİ Parti Meclis Üyesi Kemal Sevinç, “Gerçekçi bir bütçe sunuldu. Bornova’ya hayırlı olmasını diliyorum. Grubumuz adına olumlu oy kullanacağımızı belirtmek istiyorum” dedi. 

AKP’DEN ‘BAŞARISIZ’ ÇIKIŞI

Başkan Mustafa İduğ’a ‘Başarısız eleştirisini yapan AKP’li Meclis Üyesi Sait Tatlı “2021 için 463 milyonluk bütçe hedefimiz var. Neredeyse tüm mal ve hizmet alım kalemlerinde özellikle alt başlıkları olan mal ve hizmet alımlarında ciddi artışlar var. Tasarruf değil de tüketime yönelik bir bütçe hazırlanmış. Geçen yıl bütçesi ayrılan ve yatırım taahhütlerinde yer alan bazı kalemler olduğu gibi 2021 yılının içine aktarılmış. Demek ki bunlarla ilgili çivi bile çakılmadı” dedi. AKP’li Meclis Üyesi Fatih Taştan da 2021 yılında 41 milyon borçlanma öngörüldüğünü söyleyerek eleştirilerde bulundu.

'BANKALAR KREDİ SATMAK İÇİN KAPIMIZDA'

AKP’li Taştan’ın ‘41 milyon borçlanma’ eleştirisi üzerine açıklama yapan CHP’li Meclis Üyesi Ercan Kahya, “Denk bütçe sağlanması açısından 26,6 lira borçlanma öngörüsü var. Bankalar kredi satmak için kapımızda. Herkes bankaların kapısında ama onlar bizim kapımızda. Biz yalnızca geçen yıl araç alımı için kredi çektik.” dedi.

NE DEMEK BAŞARISIZLIK! KABUL ETMİYORUM!

Eleştirilere yanıt veren Başkan Mustafa İduğ, “41 milyon yasal kredi yetkisi. O yüzden karıştırılıyor sanırım.  Bütçeye gelirsek; Gelirimiz düştü mü? Düştü. 2020 yılında 60 milyonluk gelir kaybımız var. Buna rağmen Bornova Belediyesi 2021’e borçsuz olarak geçiyor. Varlığında da 100 milyon artış var. Ne demek tasarruf yok! Ne demek başarısızlık! Denk bütçeyi sağlayan, borçsuz bir belediye, çalışanlarına parasını her ay takır takır ödeyen itibarlı bir belediye haline geldik. Göreceksiniz 2021 yılında 90 milyonluk yatırımla tasarrufun yansımasını halkımıza daha da göstereceğiz.  Tüm Türkiye’de belediyeler dökülürken, kredi borçlarını bitiren, piyasa borcu olmayan, maaşlarını ödeyen, Bornova Belediyesi’nin tasarruf yapmadığı ifadesini kabul etmiyorum.  Şu anda Fen İşleri ihale yapmadan kendi işlerini yapabilir hale geldi.  2021’de inşallah bu meclis, asfalt kilit taşı gibi kendi işlerini üreten bir yapı içinde olacak. Sonuç olarak başarısız bir tablo olduğunu asla kabul etmiyorum. Her türlü eleştiriyi alırım, iyileştirme yaparım. Ama söyledikleriniz ve yapılanlar arasında tutarsızlık var. Kusura bakmayın. Biz 24 saat Bornova’nın menfaati için tüm bürokratlarımla ekibimle çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz.  Bütçemiz ve performans programımız Bornova’mıza hayırlı olsun” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi