Bornova Belediyesinin çalışanları için uyguladığı yüz tanıma sistemi, özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle mahkemeye taşınmış ve dava kazanılmıştı. Ege'nin Sesi'nden Mukaddes Aytemiz'in haberine göre, mahkeme kararıyla, bugün itibariyle Yüz Tanıma Tabanlı Personel Devam Kontrol Sistemi kalkacak eski usul kart sistemine geri dönülecek

İzmir'de CHP'li Bornova Belediyesi'nin, personeline mesai takibi için başlatmış olduğu yüz tanıma sistemi yargıdan döndü. Mahkeme, Tüm Bel Sen tarafından Bornova Belediyesi’ne açılan yüz tanıma sistemi davasıyla ilgili karar verdi. Bugün itibariyle uygulanmaya başlayacak olan karar Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor ve emsallerine örnek teşkil ediyor.

Bugün uygulamaya koyulan mahkeme kararınca, artık memurlar ve sözleşmeli personel kadrolarında çalışanlar yüz tanıma sistemini kullanmayacak, kart okuma sistemine geri dönecek. Fakat işçiler yüz tanıma sistemini kullanmaya devam edecek.

Mahkeme kararına ilişkin Tüm Bel Sen 2 no’lu şube tarafından yapılan açıklamada:

Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila’dan birçok kez randevu talebinde bulduk. Fakat olumlu bir yanıt alamadık. Biz bunun diyalog ile çözülmesi tarafında olduğumuzu her zaman vurguladık. Bizim asıl derdimiz, mahkemeden ziyade sorunlarımızı diyalog ile çözebilmekti. Belediye başkanı hiçbir zaman diyaloga yanaşmadı. Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila’nın bize göndermiş olduğu yazıda, sendikamıza olan tutumunu sendikanın adını anmayarak gösterdi”.

Tüm Ben Sen 2 no’lu şube, “Sendikamızın adını dahi yazıda geçirmeyen Bornova Belediye Başkanı, bizi “Belediyemizde faaliyet gösteren sendika” olarak lanse etmiştir. Belediye başkanı, bu kadar zorlamak yerine yüz tanıma sistemini kaldırmalıydı. Normalde bütün personelin yüz tanıma sisteminden muaf tutulması gerekiyor. Buna, hizmet alımı, sözleşmeli ve kadrolu işçilerde dahil edilerek iptalinin sağlanması gerekiyordu. Mahkeme kararına rağmen belediye başkanı zorlamaya devam ediyor. Bunun sebebi ise, memurların bu davayı kazanmış olması fakat bu uygulamanın işçiler için geçerli sayılmaması. İşçiler yüz tanıma sisteminden geçerken memurlar bugün itibariyle yüz tanıma sisteminden geçmeyecek, kart basma yöntemini kullanacak. İşçiler bu uygulamayı kullanmak istemiyorlarsa dava açmaları gerekiyor. Bunu da DİSK ve BELEDİYE İŞ öncülüğünde gerçekleştirebilirler” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi