Bergama’nın bir önceki dönem Belediye Başkanı CHP’li Mehmet Gönenç; önce ifraz edilip, ardından SGK’ya devri onaylanan Tekstil Fabrikası ile ilgili açıklamalarda bulundu. Egedesonses.com adlı haber portalına konuk olan Gönenç; “Burası 24 Temmuz 2020 tarihinde ‘Endüstri Mirası’ olarak sayılan yapılardan olması sebebiyle 2863 sayılı yasa kapsamında taşınmaz kültür varlığı olarak tescillendi. Yani yapılan işlem hukuka aykırı ve yasal değil” dedi. Gönenç ayrıca 2005 yılında AKP yönetiminde tekstil fabrikası hurdalarının yasaya aykırı olarak ihalesiz satıldığını ve AKP'li Belediye Başkanı Hakan Koştu'nun SGK borçları ile ilgili dile getirdiği rakamın doğru olmadığını da söyledi.

BELEDİYE BAŞKANI ORASI TESCİLLİ DİYEMİYOR

Bergama Belediyesi Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda yaşanan Tekstil Fabrikası’nın “tescilli” olup olmadığı ile ilgili konuşan Başkan Gönenç; “Burasının tescilli olup olmadığını bilecek en yetkili kişi belediye başkanıdır. Sayın başkan bu tartışmalar başladığı andan itibaren hep yuvarlak konuşuyor. ‘Orası tescilli değil’ diyemiyor. ‘Tescillidir’ de diyemiyor. Son meclis toplantısında AKP’li meclis üyesi ‘nerede bunun belgesi’ diye sordu. Bu belgeyi göstermesi gereken kişi, buranın tescilli olduğunu bilip susan kişi belediye başkanıdır. Çünkü tescil dediğimiz şey, İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından alınan bir karardır. O kurul toplantısına Bergama’yı temsilen Bergama Müze Müdürü ve Bergama Belediyesi’ni temsilen Belediye Başkanı ya da görevlendirdiği kişi ki genelde İmar İşleri Müdürü gider. Bütün kararların altına Bergama Belediyesi adına imza atılır. Dolayısıyla belediye başkanının bilmemesi olanaksızdır” dedi.

KENDİ BELEDİYE MECLİS ÜYELERİNDEN BİLE GERÇEĞİ GİZLİYOR!

Tekstil fabrikasıyla ilgili tescil işlemlerinin 2019 yılında başlandığını söyleyen Gönenç, kurul kararını göstererek; “İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Kurulu bu süreci 24 Temmuz 2020 tarihinde 13104 sayılı kararı ile sonuçlandırdı. Yani meclis toplantısından 12 - 13 gün önce bu gerçekleşti. Kurul Pamuk İpliği ve Dokuma Sanayi A.Ş’ye ait tapunun 935 ada 1 parselinde kayıtlı Sümerbank Bergama Tekstil Fabrikası’nda yer alan ekli paftada gösterilmiş olan paftaları ‘Endüstri Mirası’ olarak sayılan yapılardan olması sebebiyle 2863 sayılı yasa kapsamında taşınmaz kültür varlığı olarak tescillenmesine karar verdi. Kararın altında Bergama Belediyesi adına imza var. Başkan bunu ısrarla söylemiyor. Niçin söylemiyor? Bir belediye başkanı ortada bir evrak varken, bütün süreci biliyor iken kendi belediye meclis üyelerinden bile gerçeği niye gizler? Kendi belediye meclis üyesinden bile bilgi gizleyen belediye başkanına sokaktaki vatandaş nasıl güvenecek?”

AKP’Lİ BELEDİYE FABRİKA HURDALARINI İHALESİZ SATMIŞ

Gönenç, kendi belediye başkanlığı döneminde tekstil fabrikası ile ilgili satılan hurda makineler konusunun gündeme getirilmesine de cevap verdi. Gönenç, döneminde satışı yapılan hurda makinelerin mahkeme kararıyla tespitlerinin yapıldığını, Cumhurbaşkanı tarafından ataması yapılan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Mehmet Tüzün öncülüğünde takdir komisyonu oluşturulduğunu, komisyonun bütün makineleri incelediğini ve rapor verdiğini söyledi. Bunlarla da yetinilmeyip İzmir Sanayi Odası ve İzmir Ticaret Odası gibi kuruluşlardan ayrı birer kurul daha oluşturulduğunu ifade etti. Türkiye’nin her yerine ihale dokümanı gönderildiğini belirtti.

Raporları ve mahkeme kararlarını okuyan Gönenç ayrıca 2005 yılında AKP yönetiminde fabrika hurdalarının yasaya aykırı ihalesiz satıldığını açıkladı. Gönenç; “Tekstil fabrikasıyla ilgili eskiye dönersek, 2005 yılında, yani AKP döneminde tekstil fabrikasının depolarında bulunan Fual Oil (yakıt), hurda demir, döküm hurdası, krom malzemeleri satmışlar. Bunların hangisiyle ilgili rapor var. Hiçbirisiyle ilgili bir rapor yok. Hangisiyle ilgili ihale yapılmış? Bir şey satıyorsunuz, kamu malı ve ihale yapmıyorsunuz” dedi.

TEKSTİL FABRİKASINDAN MAAŞ ALMIŞLAR

2005 – 2009 yılları arasında tekstil fabrikasında kimlerin maaş aldığı ile ilgili belgeleri açıklayan Gönenç; “Raşit Ürper para alıyor, Serkan Kaptan para alıyor, Şenol Çakı para alıyor, bir kişi daha var; Kerim Ali Sürekli. Kim Kerim Ali Sürekli, daha önce milletvekili, şimdi İzmir İl Başkanı. Burasının hukuk danışmanı. Bergama’da avukat mı yok? Koskoca Bergama’da avukat kalmadı mı? Bu yıllarda aldığı maaş 2 bin lira. Askeri ücret 527 lira. Yani 4 askeri ücret maaş alan bir danışman”

SGK BORÇLARI İLE İLGİLİ DİLE GETİRİLEN RAKAM DOĞRU DEĞİL

Başkan Gönenç, ‘Belediyenin bir sürü borcu var diyerek’ tekstil fabrikasının büyük bölümünü satmayı çare olarak gösteren AKP’li belediye başkanı Hakan Koştu’nun SGK borçları ile ilgili dile getirdiği rakamın doğru olmadığını da söyledi.

Gönenç; “En son meclis toplantısında başkanın sunduğu resmi bir evrak var. Altında belediye başkanının imzası var. Diyor ki; toplam 79 milyon 500 bin lira SGK borcu var. ‘Biz bu borç karşılığında tekstil fabrikasını ifraz ederek elde ettiğimiz parsellerden bir tanesini SGK’ya vereceğiz’ diyor. Ben de diyorum ki Bergama Belediyesi’nin ve şirketlerinin SGK’ya bu kadar borcu yok. Bu 79 milyon 500 bin lira yanlış bir rakam”.

BU İŞ DOĞRU MUDUR, YANLIŞ MIDIR BAKMADAN MECLİSE SUNMUŞ

“SGK’ya Pamuk İpliği Dokuma Sanayi’nin 288 bin lira borcu var. Başkan ne diyor; ‘6 milyon 200 bin lira borcu var’ diyor. NİKE’nin 1 milyon 68 bin lira borcu var. Başkan ne diyor; ‘2 milyon 37 lira borcu var’ diyor. Bakırçay’ın 9 milyon 835 bin lira borcu var. Başkan ne diyor; ‘23 milyon 560 bin lira borcu var’ diyor. NİKE’nin toplam 18 buçuk milyon lira borcu var. Başkan ne diyor; ’21 milyon borcu var’ diyor. Örneğin Pamuk İpliği Dokuma Sanayi eleman çalıştıran bir yer değil. Dolayısıyla kimse çalışmadığı için SGK borcu nereden çıksın? Buradan iki çıkıyor. Umarım birincisi değildir. Birincisi şu; başkan sırf borçları yüksek göstermek için ve buranın devrini meşrulaştırmak için Bergama kamuoyuna ve meclis üyelerine rakamları doğru söylemiyor. Ya da birileri doğru dürüst araştırmadan, incelemeden SGK ile şirketin hesaplarını karşılaştırmadan, bu iş doğru mudur, yanlış mıdır bakmadan meclise sunmuş”

BERGAMA KAMUOYU YANILTILMIŞTIR

“Bunların ikisi de kötü. Birincisi meclisine, halkına doğru söylemeyen bir belediye başkanı var. İkinci olasılık hiçbir şeye vakıf olmayan, önüne uzatılan her evraka inanan, imzalayan bir belediye başkanı var. Hangi belediye başkanını tercih edersiniz? Bergama kamuoyu yanıltılmıştır. Olmayan bir borçla tekstil fabrikasının devrine zemin hazırlanıyor. Belediyenin aslında bu konuda yetişmiş kadroları var. Ama sen bu insanların birini ota, birini çöpe, bir diğerini bir başka yere atarsan, dışarıdan deneyimi olmayan, Bergama Belediyesi’nin öyküsünü, hafızasını bilmeyen insanları alıp oraya oturtursan, diğerlerine de bir şey sormaz isen bu hatayı yaparsın” dedi.

Editör: Haber Merkezi