Gizem TABAN/İZ GAZETE-Bergama Belediyesi Mart ayı olağan birinci meclis oturumu Bergama Belediye Başkanı AKP’li Hakan Koştu’nun yönetiminde gerçekleşti. Toplantıda, meclis gündeminde yer alan; toplam 831 bin 938,56 metrekare tarım arazisinin satışına dair madde tartışma yarattı. Geçtiğimiz aylarda Bergama’nın kültürel mirası olan Tekstil Fabrikası’nın borçlar karşılığında SGK’ya devredilmesi konusuyla gündeme gelen AKP’li Bergama Belediyesi’nin bu kez tarım arazilerini satmak istemesi mecliste gerginliğe neden oldu. Satışa karşı çıkan Cumhuriyet Halk Partili (CHP) ve İYİ Partili meclis üyeleri Başkan Koştu’ya tepki gösterdi. Öte yandan başka bir tartışma konusu da belediyeye ait arazinin kat karşılığı devredilerek inşaat yaptırılmasına ilişkin önerge oldu.

KÖY HALKI VE MUHTARLARDAN PROTESTO
Toplantı öncesinde tarım arazilerinin satışına karşı çıkan köy halkı ve muhtarlar meclis binası önünde eylem yaparak, satışları protesto etti. Köy halkı ve muhtarlar satışlardan vazgeçilmesi için Belediye Başkanı AKP’li Koştu’ya çağrı yaptı.
TARIM ARAZİLERİNİN SATIŞI TARTIŞMA YARATTI
Toplam 831 bin 938,56 metrekare tarım arazisinin satışına dair gündem maddesi mecliste tartışmalara neden oldu. CHP ve İYİ Parti satışlara karşı çıkarken AKP’li Belediye Başkanı Koştu yollarla ilgili problemler olduğunu ve bunların çözülmesi için satışların yapılması gerektiğini söyledi.

‘VAZGEÇİLMESİNİ İSTİYORUZ’
Satışlardan vazgeçilmesi gerektiğini belirten CHP Grup Sözcüsü Osman Selim Tok, “Bu konuda tavrımız nettir. Hiç görüşülmeden gündem maddesinin gündemden çekilmesini, köydeki insanlarımızın atalarından kalan bu tarım arazilerinin satışından vazgeçilmesini istiyoruz” dedi.
‘BUNLAR EMANET MALLAR, SATAN BAŞKAN OLMAYIN’
Satılması istenen mallarının ‘emanet’ mallar olduğunu söyleyen CHP Meclis Üyesi Ali Bor da satışla ilgili maddenin gündemden çıkarılmasını talep etti. CHP’li Bor, “Bugün satışı için yetki istenen 18 taşınmaz, köy tüzel kişilikleri zamanında köy halkının atalarının dişinden tırnağından artırıp bağışlayarak elde edilmiş ortak kullanıma sunulmuş arazilerdir. Bergama Belediye Meclisi’nin kararı doğrultusunda satışa sunulmayacak 10 bin metrekarenin çok çok üzerinde devasa alanlardan bahsediyoruz. Bu alanların bugünkü değerleri üzerinden yaklaşık 50 milyon değerinde çıkacağını söyleyebilirim. Bu mülkler belediyenin kendi imkanlarıyla satın aldığı mülkler değil. Bu mallar, 2012 yılında çıkartılan 2014 yılında uygulanan kanunla köy mallarının ilçe ve büyükşehir belediyelerine, maliye hazinesine aktarıldığı emanet mallar. Bu malların satışı üzerinde konuşmak bile bana ve grubumuza doğru gelmiyor. Bugünkü değerleri üzerinden satışa sunulması durumunda köyde yaşayanların ihaleye girmesi çok zor. Geçtiğimi dönemde de mallar satıldı ama küçük mallar satıldı. Satışına oy birliği verdiğimiz, Bergama Belediyesi’nin elinde kalması durumunda yarardan çok takipsizlik getireceği mallar oldu. Bu gündem maddesinin gündemden çıkaralım. Bu meclis satan meclis olmasın, siz satan başkan olmayın. Bu siyaset değil. Belediyenin yatırım yapacak bütçesi var. Elbette mali sıkıntılar var ancak bunlar satılacak mallar değil. Bunlar emanet mallar. Önümüzdeki süreçte köy tüzel kişiliklerinin yeniden kurulup kurulmayacağını bilemiyoruz. Kırsal mahalle düzenlemesi bu yola doğru gidildiğini gösteriyor. Eğer öyle olursa belediyenin bu malları geri vermesi lazım. Bizler geçiciyiz fakat Bergama Belediyesi kalıcı. Bu belediye mülksüzleştikçe zayıflar, potansiyeli düşer. Kendi adıma ve grubum adına bu gündem maddesinin gündemden çıkarılmasını talep ediyorum. Bu maddeyi gündemden çıkarıp, üzerine çalışalım. Satılması konusunda mahalle ve köy muhtarlarının, köy halkının karşı çıkmayacağı malları tespit edip onların satışı hakkında karar alınabilir” diye konuştu.
‘ATA MİRASININ SATILMASINI DOĞRU BULMUYORUZ’
İYİ Parti de satışlara karşı duruş sergiledi. İYİ Partili Meclis Üyesi Olgu Altuğ Kemaller, “Ben bir köy kızıyım. Köyde yaşayan insanları için tarım arazilerinin ne demek olduğunu çok biliyorum. Onlar için çok kıymetli. Bir gün bir yasa çıkartıldı ve bu araziler belediyelere geçti. Belki ilerde bu yanlışlık fark edilecek ve durum değişecek. Köy halkının atalarından kalan bu mirasın satılmasını doğru bulmuyoruz ve gündemden çıkartılmasını istiyoruz” dedi.
‘YOLLARI YAPACAĞIZ, BORÇLANALIM MI?’
AKP’li Belediye Başkanı Koştu, “Bergama’nın yol problemleri var. Buralardan bir satış olacaksa Bergama’nın yolları noktasında yatırım yapılması gerekiyor. Sosyal tesislerle alakalı talepler var. Yatırım için iki seçenek vardır; ya borçlanırsınız ya da gayrimenkul değerleme ile ilgili karar vermek durumundasınız. Bu satışlardan elde edilecek gelir yatırımlarda kullanmak üzere değerlendirilecek. Hangi yol hangi caddeyi yapacaksanız diye sormanız gerekir. Bu kararı almazsak Bergama’nın kronikleşmiş sorunları çözemeyiz. Gayrimenkulleri değerlendirelim mi, borçlanalım mı?” diye konuştu.
SÖZ POLEMİĞİ: ‘MECLİSİ BEN YÖNETİYORUM, GERGİNLİK YAPMAYIN’
AKP Grubu’nun kendisini hedef alan açıklamaları üzerine CHP Meclis Üyesi Ali Bor söz istedi ancak AKP’li Başkan Koştu söz vermeyi reddetti. Bor ve Koştu arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. CHP’li Bor, “İsmim geçiyor, nazik bir şekilde söz istiyorum, söz vermiyorsunuz” derken, AKP’li Koştu ise, “Söz almanızı gerektirecek bir durum yok. Meclisi ben yönetiyorum gerginlik yapmayın” dedi.
‘NEREDEN BİLELİM KATAR’A MI SATACAKSINIZ?’
Gerginliğin ardından söz alan CHP’li Bor, “Bergama Belediyesi’ne saldırmadan açıkça söyledim kamu malı diyorsunuz özele sattığınız zaman kamu malı mı olacak? Nereden bilelim Katar’a mı satacaksınız, nereye satacaksınız? Yatırım yapılması için daha önce satış kararları alındı, küçük metrekare mallardı. Biz de oy birliği de verdik. Ama şu an yüksek metrekareleri malları köylü istemiyorken satıyorsunuz. Köylünün malını zorla satmış oluyorsunuz. Büyük parça tarlaları satmayın diyoruz” açıklamasını yaptı.
OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ
Tartışmaların ardından tarım arazilerinin satışına dair gündem maddesi mecliste oylandı. Millet İttifakı ret oyu verirken, Cumhur İttifakı olumlu oy kullandı. Söz konusu önerge oy çokluğuyla kabul edildi.
CHP VE İYİ PARTİ SALONU TERK ETTİ
Mecliste bir başka tartışma konusu da Çamlıpark’ın karşısında yer alan belediye arazisinin kat karşılığı devredilerek inşaat yaptırılmasına ilişkin önerge oldu. Millet İttifakı meclis üyeleri, belediyenin kendi imkanlarıyla inşaatı üstelenmesi gerektiğini ve bu sayede mülkiyetin belediye kalabileceğini belirterek gündem maddesine ret oyu verdi. Cumhur İttifakı’nın olumlu oy kullandığı önerge oy çokluğuyla kabul edildi. CHP ve İYİ Parti meclis üyeleri kararı protesto ederek meclis salonunu terk etti.