İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “yerelde kalkınma” hedefinin temel taşı olarak gördüğü tarımın desteklenmesi konusunda ki örnek çalışmaları, Bergama’da 10 milyon liralık yatırımla tamamlanan AB standartlarındaki modern mezbahanın açılışıyla bir kez daha taçlandırıldı. Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç’in ev sahipliğinde ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirilen açılış töreninde eğitimlerini tamamlayan 122 üreticiye ise 476 adet koyun ve keçi dağıtıldı. Böylece Bergama’da toplamda 677 üreticiye 2539 küçükbaş hayvan desteği sağlanmış oldu. Coşkulu bir kalabalığın katıldığı tören sırasında mikrofonu alan Bakırçaylı şair Bahri Ar'ın okuduğu şiir ise büyük alkış topladı.

UMARIM BU HAMLELERİ ÜLKEYİ YÖNETENLERDE ÖRNEK ALACAKTIR

Bergama Mezbahası’nın açılış töreninde konuşan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, köyleriyle birlikte 137 mahalleden oluşan Bergama'da kırsala yapılan yatırımların başka bir önem taşıdığını belirtti. Başkan Gönenç; “Bergama deyince aklımıza iki şey geliyor. Birincisi burası kültürel birikime sahip çok önemli bir tarih kenti. 2500 yılı aşan tarihiyle UNESCO Dünya Mirası olan bir şehir. İkinci bir özelliğiyse, burası çok önemli bir tarım kenti. Bereketli Bakırçay Ovası’nın toprakları üzerinde kurulu 114 köyümüz, 5 beldemiz ve 18 merkez mahallemiz var. Bunların en büyük geçim kaynağı tarım ve hayvancılık. Dolayısıyla böyle önemli bir kentte kırsala yapılan, tarıma yapılan, çiftçiye, üreticiye yapılan yatırımların değeri bir başka. Sadece Bergama’nın değil ülkemizin en önemli potansiyellerinden ve ekonominin en önemli kaldıraçlarından biri olan tarım uzun yıllar sağlıklı politikalar üretilmediği için kısır kaldı. Bu bereketli topraklarda birçok ürünü ithal etmeye başladık. Böyle bir coğrafyada bir belediye başkanı çıkıp, tarımı asli işi olarak gördü. Üretim yollarından başlayıp onların doğduğu yerde doymasını sağlayacak desteklere girişti. Bugün örneğini gördüğümüz koyun, keçi dağıtımı, kooperatiflere destekler belediyecilik literatürüne İzmir modeli olarak geçti. Bütün üreticiler adına Başkan Kocaoğlu'na teşekkür ediyorum. Umarım ki bu örnek hamleleri ülkeyi yönetenler de örnek alacaktır” dedi.

CANLI HAYVAN PAZARI VE HAL MÜJDESİ

Başkan Gönenç konuşmasında ayrıca; “Bugün burada modernize edilen bu tesis, bölgede çok önemli bir açığı da kapatacak. Biz Bergama Belediyesi olarak hemen bu binanın arkasında canlı hayvan pazarı yapımına da başladık. Yaklaşık Temmuz, Ağustos aylarında açılışını yapmış olacağız. Bu tesisimizin çok yakınında Büyükşehir Belediyesi tarafından bir hal projesi yaşama geçirilmesi için projelendiriliyor. Dolayısıyla bunlar bittiğinde içinde bulunduğumuz bu bölgede hem AB standartlarında modern bir mezbahamız, hem canlı hayvan pazarımız, hem de hal tesisimiz olacak. Bu Bakırçay’da ki üretici ve çiftçilerimizin hepsini çok önemli bir şekilde destekleyecek” dedi.

BİRLİKTE ÇALIŞTIK, BİRLİKTE ÜRETTİK, BİRLİKTE BAŞARDIK

Bergama Mezbahası’nın açılış töreninde konuşan Başkan Kocaoğlu, yerel yönetim öncülüğünde kenti kalkındırmak amacıyla 14 yıl önce çıktıkları yolda artık dünya çapında görünür hale geldiklerini belirterek; “Yaptığımız uygulamalar Birleşmiş Milletler ve uluslararası kuruluşlardan peş peşe ödül alıyor. Birçok ilimiz, ilçemiz bizim burada uyguladığımız kırsal kalkınma projelerini uygulamaya başladılar. Bu çok önemli. Bir şeyler üretiyorsunuz ve tüm insanlar tarafından kullanılıyor, yaygınlaşıyor. Bunlardan biri Okul Sütü'dür. Biz başlattık tüm Türkiye sathına yayıldı. Küçükbaş hayvan dağıtımlarımız Tarım Bakanlığı politikasına, en azından söylemine yansıdı” diye konuştu. Başkan Kocaoğlu; “İyi niyetle yola çıktık. Önce neler yapabileceğimizi tespit ettik. Ama işin özü, sizleri dinledik. Neye ihtiyacınız varsa ona destek olmaya çalıştık. Birlikte öğrendik, birlikte çalıştık, birlikte ürettik, birlikte başardık. Biz yapmak istiyorduk ama siz ayağa kalkıp yürümeseydiniz bunu başaramazdık. Hangi köyün, hangi bölgenin neye ihtiyacı olduğunu öğrendik. En önemlisi birlikte hareket edebileceğimize, birlikte yola çıkabileceğimize, birbirimize omuz verebileceğimize inandık” dedi.

KOYUN KEÇİ DAĞITIM PROJESİ BERGAMA’DA DOĞDU

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, çığ gibi büyüyerek bugün yavrularla birlikte 11 bin rakamına ulaşan koyun ve keçi dağıtım projesinin hikayesini ise şu sözlerle anlattı; “Bir gün Mehmet Başkanla ilk defa Madra Dağı bölgesine çıktık. Orada yağız bir genç, 'Başkanım burada başka bir şey olmaz, bize üç beş tane parasını sonra almak şartıyla koyun keçi verin' dedi. İlk şimşek orada Oruçlar'da çaktı. Bugün üreyenlerle birlikte 11 bin koyun keçiye ulaştık” dedi.

BERGAMA MEZBAHASI

Kesimden karkasın tartılışına kadar her işlemin kamerayla izlenebildiği Bergama Mezbahası, otomatik hat sayesinde günde 150 büyükbaş ve 250 küçükbaş hayvan kesim kapasitesine sahip. Yeni mezbaha, aynı zamanda 52 ton hayvanın karkasını soğutabilme özelliğini bünyesinde barındırıyor. Kesimden karkasın tartıldığı ana kadar tesisteki her süreç kamerayla izlenebiliyor.

Editör: Haber Merkezi