Yiğit, yurtdışı yasağının seçilmiş oldukları bölgeye hizmet amacı güden belediye başkanlarının elini kolunu bağladığını ve sadece başkanları değil hizmet bekleyen bölge halkını da cezalandırma anlamına geldiğini belirtti.

CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Antalya’nın Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç’in yurtdışı çıkış taleplerine izin verilmemesini TBMM gündemine taşıdı.

Yasakların ülkemizle ilgili olumsuz algıları daha da arttıracağını belirten Yiğit, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanması istenen önergede her üç belediye başkanına çıkış izni verilmemesinin gerekçesini sordu. Yiğit önergesinde şu ifadelere ve sorulara yer verdi. “Belediye başkanları ve belediye meclis üyelerinin yurtdışına çıkışlarının izne bağlanmasının ardından İzmir’in Buca ve Seferihisar ilçe belediye başkanlarıyla Antalya’nın Döşemealtı Belediye Başkanı’nın yurtdışına çıkmalarına bakanlığınızca izin verilmemiştir. Bu karar, herhangi bir somut gerekçeye dayandırılmadığı sürece seyahat özgürlüğünün engellenmesi anlamına geldiği gibi söz konusu belediyelerin yurtdışı bağlantılı proje ve hizmetlerine de darbe vuracaktır. Yurtdışı yasağı, hiçbir harcama yapmadan sadece seçilmiş oldukları bölgeye hizmet amacı güden belediye başkanlarının elini kolunu bağlamakta, sadece başkanları değil hizmet bekleyen bölge halkını da cezalandırma anlamına gelmektedir. Bu bağlamda:

Ülkemizde halen yurtdışına çıkış izni verilmeyen kaç belediye başkanı vardır? Bu belediye başkanlarının partilere göre dağılımı nasıldır?

Bakanlığınıza yurtdışına çıkış izni için kaç belediye başvuruda bulunmuştur? Bu taleplerden kaçına izin verilmiştir? Başvuruda bulunan ve izin verilen belediyelerin partilere gör dağılımı nasıldır?

İzmir’in Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Antalya’nın Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç’e yurtdışı çıkış izni verilmemesinin gerekçesi nedir? Bu başkanların yurtdışına çıkmalarının sakıncası nedir?

Her üç belediye başkanının yurtdışına çıkmalarına izin verilmemesi kararı geçici midir yoksa süreklilik arz eden bir karar mıdır?

Belediyelerin hem tanıtım hem de hizmet amaçlı birçok faaliyetinin yurtdışı bağlantılı projelerle desteklendiği göz önüne alındığında söz konusu yasakların belediye sınırları içinde yaşayan halkı olumsuz etkilemesinin önüne nasıl geçilecektir?

Editör: Haber Merkezi