Bayraklı zabıtası savunma sanatı derslerine başladı. Kanun ve yönetmeliklere uymayanlara yönelik yaptırım uygularken, zaman zaman fiziksel ve sözlü saldırılara maruz kalan zabıta ekipleri, müdahale tekniklerini öğreniyor. Wingsum ve eskrima antrenörü Barış Kural tarafından verilen eğitimlerde zabıtalara, yükümlü oldukları yönetmelik maddelerini uygularken nasıl davranmaları gerektiği anlatılıyor.

Uygulamalı olarak ders alan Bayraklı zabıtası sokakta, pazar yerinde, denetimlerde olaylara artık daha çok sağduyulu yaklaşacak. Üniformalı personelin görevini profesyonelce yapabilmesi amacıyla eğitimlere başladıklarını anlatan antrenör Barış Kural, “Mesleki müdahale eğitimi veriyoruz. Üniformalı personelin işini profesyonelce yapabilmesi amacıyla geliştirilmiş bir sistem. Avcı sistem konseptinde kolluk müdahale teknikleri olarak gösterdiğimiz bir eğitim. Zabıta ekipleri görevleri gereği uygulamakla yükümlü oldukları ve uygularken yüz yüze geldikleri şahıslarla oluşabilecek fiziki durumlarda olaylara nasıl yaklaşmaları gerektiği konusunda bilgilendiriliyor. ‘Olayları kişiselleştirmeden kendileri veya karşıdaki kişi zarar görmeden mesleki anlamda yapılması gereken müdahale nasıl yapılır?’ sorusuna burada yanıt buluyoruz ve çalışmalarımızı da bu doğrultuda yürütüyoruz" diye konuştu.

Eğitim sürecinin zorlu olduğuna ve zaman aldığını anlatan Kural, “Karşılaşılması olası senaryolar çok fazla. Zabıtalar, sokakta, pazar yerinde, ruhsat ya da gıdayla ilgili bir işlem gerektiren işleri denetlerken kontrolsüz, kendini rahat hissedemeyeceği ortamlarda çalışıyorlar. Bu durumların kişiselleştirilmeden sağduyu ile kontrol edilmesi çok kolay değil. Bu anlamda insani ve demokratik kuralları da bilerek farklı bir dili, yaklaşımı, savunma sanatını göstermeye çalışıyoruz. Yaşadıkları olaylara karşı geri bildirimlerine göre çalışmalar da sürdürüyoruz. İşin temeliyle alakalı mesafe, duruş ve müdahalenin nasıl yapılacağı ile ilgili bilgiler aktarıyoruz. Sürdürülebilir çalışma yapmayı gerektiren bir branş olduğu için eğitimlerin devamlılığı önemli" ifadesini kullandı.

"BİR SORUNLA KARŞILAŞILMASINI İSTEMEYİZ"

Zabıta ekiplerinin alanda çalışırken karşılaştıkları sorunlara daha profesyonelce yaklaşabilmeleri ve kendilerini savunmayı öğrenmeleri için eğitim programının uygulandığını belirten Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, “Hiçbir ekip arkadaşımın bir sıkıntı yaşamasını istemem ancak özellikle zabıta arkadaşlarımız görevleri gereği vatandaşlarla karşı karşıya gelebiliyor. Şu asla unutulmamalı. Bizler yasayı, yönetmelikleri uygulamakla yükümlüyüz. Arkadaşlarımız görevlerini yapıyor. Zabıta arkadaşlarımız sıkıntılara nasıl yaklaşmaları ve fiziki saldırı durumlarında kendilerini nasıl savunmaları noktasında eğitim alıyor. Umarım, hiçbir zaman istenmeyen bir olaylarla karşılaşmazlar" şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi