GİZEM TABAN/ İZ GAZETE- Bayraklı Belediyesi Ekim ayı olağan ikinci meclis birleşimi Bayraklı Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Serdar Sandal’ın yönetiminde gerçekleşti. Oturumda Bayraklı Belediyesi’nin 2021 Mali Yılı Bütçesi ve 2021 Yılı Performans Programı görüşüldü. AKP’li Meclis Üyesi Özgür Hızal bütçeye ve performans programına eleştirilerde bulunurken, Başkan Serdar Sandal ve CHP’li Meclis Üyeleri eleştirilere tek tek yanıt verdi. 

BÜTÇE 305 MİLYON 

Bayraklı Belediyesi’nin 2021 Mali Yılı Bütçesi ve 2021 Yılı Performans Programı AKP’li Meclis Üyelerinin ret oyu CHP’li Meclis Üyelerinin olumlu oyuyla oy çokluğu ile kabul edildi. Bayraklı Belediyesi’nin 2021 yılı bütçesi 305 milyon lira olarak açıklandı. 

AKP’Lİ HIZAL’DAN ELEŞTİRİ YAĞMURU

AKP’li Meclis Üyesi Özgü Hızal, bütçe taslağına ilişkin yaptığı değerlendirmelerde Belediye Başkanı Sandal’a ‘tasarruf’ eleştirisinde bulundu. Gelir bütçesinin 305 milyon lira, gider bütçesinin de 312 milyon lira olduğunu belirten AKP’li Hızal, 6,5 milyonluk bütçe açığı olduğunu söyledi. Hızal, bütçe taslağına bakıldığında tasarruf yapılmadığının görüldüğünü ifade etti. AKP’li Hızal, “Taslağa bakıldığında yalnızca yatırımlarda tasarruf yapmışsınız. 2020’de yatırıma 44 milyon ayrılırken 2021 için bu rakamı 30 milyona indirmişsiniz” dedi. Hızal ayrıca, Bayraklı Belediyesi’ni ihtiyacı olan belediyelere hibe ettiği araçlar, Sodem-Sen, personel ücretleri, özel kalem müdürlüğü bütçesi ve Kazım Koyuncu Kültür Merkezi Projesi’ne de eleştirilerde bulundu.

AKP’li Hızal’ın eleştirilerine Başkan Serdar Sandal ve CHP’li Meclis Üyeleri tek tek açıklık getirdi. 

BÜYÜKŞEHİR BAYRAKLI’YA 139 MİLYON YATIRIM YAPTI 

Eleştirilere tek tek yanıt ver Başkan Sandal, “Proje geliştireceğiz. Burada sıkıntı yok. Yapıyor olmamız, proje üretip Büyükşehir’e vermiyor olmadığımız anlamına gelmiyor. Büyükşehir Belediyesi bu dönem Bayraklı’ya 139 milyon yatırım yaptı. 120 bin ton üzerinde asfalt döküldü. Sayın Başkanımıza tekrardan teşekkür ediyorum. Özel kalem konusu hep tartışılır. Geçen yıl önce özel kalem giderleri 3 milyondu. Bu yıl 3 milyon 50 bin lira. Bunun 2 milyonu personel giderlerine gidiyor, 875 bini ise temsil ve ağırlamaya gidiyor” diye konuştu.

KÜLTÜR MERKEZİ VE HİBE ARAÇLAR YANITI 

Başkan Sandal, hibe araçlar ve Kazım Koyuncu Kültür Merkezi eleştirileriyle ilgili ise, “Gönderdiğimiz araçlar; gerek Tunceli’ye, gerek Balıkesir’e, gerekse Zonguldak’taki arkadaşlarımıza hayırlı olsun. Kazım Koyuncu Kültür Merkezi 3 kat olarak tasarlanmış. Biz buranın alt katını kreş olarak kullanacağız. İkinci katı düğün salonu, üçüncü katı ise eğitim merkezi olarak kullanacak. Buradan artan ödenekle de gider kreşlerimize harcayacağız” açıklamasını yaptı. 

'TÜRKİYE’DE BİR İLKE İMZA ATACAĞIZ'

Başkan Sandal ayrıca Türkiye’de ilk olacak bir uygulamaya imza atacaklarını da söyledi. Sandal, “Önümüzdeki Pazartesi’den itibaren saat 9 ile 11 arasında canlı yayına başlayacağız. Bu Türkiye’de bir ilk. 8’nci ve 12’nci sınıflardaki öğrencilere eğitimlerini televizyondan vereceğiz” dedi. 

PERSONEL ARASINDAKİ GELİR UÇURUMUNU MİNİMİZE EDECEĞİZ 

Sodem-Sen ve personel ücretleri hakkındaki eleştirileri de yanıtlayan Sandal, “Sodem-Sen CHP’li belediyeler arasında örgütlü bir sendika. Belediyenin sendikalaşmasını ilk kez CHP’nin yaptığı bir uygulama değil. Daha önce MHP ve AKP’nin kurduğu sendikalar var. Bu işçilerimizin haklarını kısıtlama değil aksine tamamen iyileştirme amacıdır. Eşit işe eşit ücrete gelirsek… Bunun için yasal düzenlemenin yapılması bekleniyor. Biz de ilerleyen süreçte personel reformu yapacağız. Şu an hiçbir çalışan arkadaşımız kendi iş kolunda çalışmıyor. Ağır vasıta şoförü bulamıyoruz. 38 tane personelimiz diğer müdürlüklerde. Özellikle park bahçeler, temizlik, fen işlerinde çalışan arkadaşlarımıza iyileştirmeler olacak. Ücretler arasında gelir uçurumunu minimize edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

'SİZE İNAT VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞACAĞIZ'

AKP’li Hızal’ın eleştirilerine yanıt veren CHP’li Meclis Üyesi Yeşim Tekoğlu, “Hangi ilçenin hangi ilin hangi bakanlığın bütçesinde borçlanma yok. Hepsi borçlanarak denk bütçeyi sağlıyor. Geçen dönemde başkanımız kredi çekelim talebinde bulunsa da gerçekleştirilmedi. Bütçemizin hemen hemen yüzde 70’i personel giderinden oluşuyor. Vizyon projemiz Çocuk ve Gençlik Kenti projesini gerçekleştirmek için sizin enflasyonunuza inat, dövizin yükselmesine, mal ve girdi alımlarının artmasına inat var gücümüzle çalışacağız. Gerçekleştiremezsek de hükümetin yanlış ekonomi politikalarından kaynaklanıyor. Eğer AKP Grubu ya da ittifakı gelir bütçesine ret verirse çok büyük çelişki olur, para gelmezse biz hizmet yapamayız” diye konuştu. 

'YATIRIMLAR HIZ KESMEDEN SÜRÜYOR'

CHP Grup Sözcüsü Cindi Can Polat da, “Ülke olarak ciddi bir ekonomik kriz yaşıyoruz, pandemi de tuzu biberi oldu. Böyle olunca sadece belediyelerin değil diğer kamu kurumlarının yatırımlarına baktığımızda yatırımlarını durdurduğunu yeni yatırım yapmadığını görüyoruz. Ama yine de ilçe belediyelerimiz büyükşehir belediyemiz yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Belediyeler yatırım yapacak projeler gerçekleştirecek ama belediyelerin asli görevi ilçesindeki vatandaşların günlük yaşamını aksatmayacak hizmetleri aksatmamaktır” dedi.

HANGİ ÇALIŞMALAR YAPILDI?

Serdar Sandal’ın görevde geride bıraktığı 500 günde yapılan çalışmaları ve faaliyetleri sıralayan CHP’li Cindi Can Polat şu açıklamayı yaptı: “Bayraklı’nın 24 mahallesinde toplam 123 bin 770 ton asfalt döktük. İZSU’nun desteğiyle Alpaslan, Muhittin Erener, Çiçek, Cengizhan, 75. Yıl, Refik Şevket İnce, Fuat Edip Baksı mahallelerimizde eskiyen ve zaman zaman su baskınlarına neden olan branşman ve kanallarımız yenilendi. İZSU ve İZBETON’un desteğiyle, Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerimiz tarafından yürütülen çalışmalarda mevcut yolları sökerek, önce yağmur suyu kanallarını değiştirdik; ardından tüm sokaklara kilit parke taşı döşedik. 682 metre uzunluğunda yağmur suyu kanalı, 4 bin 827 metrekare de kilit parke taşı kullandık. Fen İşleri Müdürlüğümüz tarafından yapılan yol, kaldırım ve park çalışmalarında; 5 bin 350 metrekare kilit parke taşı, 5 bin 557 adet beton bordür, 5 bin 438 adet çim bordür, 1564 adet çim delikli taş kullanıldı. İZBETON aracılığıyla Bayraklımıza gönderilen 10 bin 227 metrekare kilit parke, 1905 ton bordür ve 2 bin 306 ton betonu da ilçemizin dört bir yanında sürdürdüğümüz yenileme çalışmalarında kullandık. İlçemize 9 yeni park kazandırdık. Okullar, parklar, kültür merkezi ve spor tesislerini yeniledik. Hem çocuklarımızı okula hazırlamak hem de kadınlarımızın ekonomik yaşama katılmalarını sağlamak amacıyla 24 mahallemizde 24 kreş açmak için çalışmalarımızı hızlandırdık. Cengizhan, Alpaslan ve Fuat Edip Baksı Mahallelerini kapsayan 60 hektarlık kentsel dönüşüm alanında taslak çalışmalarımızı tamamladık.”

SOSYAL YARDIM FAALİYETLERİ

Bayraklı genelinde, özellikle salgın sürecinde sosyal yardımları arttırdıklarını belirten Polat, “12 bin 302 aileye gıda, 9 bin aileye ise ev eşyası, giyim, kırtasiye, hijyen paketi ve bebek bezi gibi ürünlerden oluşan ayni yardım paketi dağıttık. 78 çocuğu sünnet ettirdik. Ramazan ve Muharrem aylarında toplam 20 bin 500 kişiye yemek dağıttık. Ekiplerimiz, salgın boyunca 65 yaş üstü 1667 yurttaşımızın alışverişlerini yaptı. Fazla Gıda ile yaptığımız iş birliği kapsamında Bayraklılı çocuklara 14 bin 526 adet kutu süt dağıttık. 187 ailenin ev eşyalarını yeniledik. Spor İşleri Müdürlüğümüz tarafından düzenlenen 20 kursla 8 bin 55 kişiyi sporla buluşturduk” dedi.

ŞİRKETLERİN MALİ DURUMU

CHP’li Meclis Üyesi İbrahim Balıkçı’da belediye bünyesinde bulunan şirketlerin mali durumuna ilişkin bilgilendirmede bulundu. Balıkçı, “Bütçemizi içimize sindirerek kabul ediyoruz. Baybel A.Ş 503 bin nakit var, 275 bin lira piyasaya borcumuz var. Bayraklı Personel A.Ş’de kasamızda 40 bin nakit var, piyasaya vadesi geçmiş hiç borç yok. Şirketlerin toplam borcu 787 bin lira. Ancak adım adım ödüyoruz. Ayrıca başkanımızın talimatı var; şirketlerimiz çek olarak çalışmıyor. Bahsettiğim 787 bin lira da personelimize ayni yardımlar ile ilgili borç. Kamuya geçmişten gelen 73 milyon borç var. Bu elimizi kolumuzu bağlıyor. Vergi borcumuz da 34 milyon 316 bin lira. Ancak Ekim Kasım aylarında vergi ve sigorta affı söz konusu… Bu olduğunda şirketimiz çok daha iyi bir hale gelecek. Biz elimizden geleni yaptık. Bütçeyi çok verimli şekilde kullanıp Bayraklı halkının hizmetine sunacağız” ifadelerini kullandı.

BAYRAKLI ŞEHİR HASTANESİ AÇIKLAMASI

Öte yandan AKP Meclis Üyesi Murat Pervane, yıllardır yapımı tamamlanamayan Bayraklı Şehir Hastanesi’nin yılbaşının ardından açılışının yapılacağını duyurdu.

Editör: Haber Merkezi