Kemeraltı Hayat Platformu’nun hazırlayıp sunduğu Kemeraltı Sohbetleri ’ne Konuk olan Konak Belediye Başkanı Abdul Batur; Konak ve Kemeraltı Çarşısı için önemli açıklamalarda bulundu. İzleyicilerin sorularını cevaplayan Abdül Batur; Kemeraltı için Kemeraltı Müdürlüğü kurulması önerisinde bulundu.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZ AYAKTA KALDIKÇA BU SÜRECİ DAHA ÇABUK ATLATACAĞIZ “

Pandemi Dönemi ile birlikte yerinde aldığınız acil önlem ve müdahalelerle adınızdan bir belediye olarak sıkça söz ettirdiniz. Özellikle sağlık çalışanlarına yapmış olduğunuz destek ve yardımları Kemeraltı Bölgesinden karşılamış olmanız dikkat çekici ve takdire şayan. Bu konuda ne söylemek istersiniz.

Onlara ne yapsak az ve müteşekkiriz. Buradan tüm sağlık çalışanlarına şükranlarımı sunuyorum. Gerçekten kendi hayatlarını riske atacak şekilde, çocuklarını çocuklarını görmeden günlerce, haftalarca tanımadığı bir insanı iyileştirmeye çalışıyorlar onların hakkı ödenmez.

Ayrı bir nokta daha var. Bizler zaten özellikle pandemi hastanelerinin ilk kurulduğu bölge olan Konak’ta görev yapıyoruz. Tepecik Hastanesi ilk pandemi hastanesidir. Hastaneler ve sağlık müdürlüğünde alınan önlemler çok doğru bir noktada olursa, akılları başka yerde olmaz, başka istek ve taleplerini de yerine getiriyoruz.

Sağlık çalışanlarımızın, doktorlarımızın, hemşerilerimizin kalacakları yerlerde ilgili işler.

Atatürk Öğrenci Yurdu ve iki tane apart oteli kendilerine tahsis ettik, bunun yanında bizden maske talebi olunca da anında gideriyoruz.

Konak Belediyesi olarak Korona kapsamında alınması gereken önlemlere çok hızlı Reaksiyon veriyorsunuz Örneğin 65 yaş üstü insanlarımızın sokağı çıkmasına izin verilir verilmez Konak Belediyesi özellikle parklarda tek kişilik bankalar uygulamasını başlattı.

Hatırlarsınız pandemi salgınının ilk günlerinde 65 yaş üstü vatandaşlarımızın sokağa çıkmaları yasaklanmıştı. Bu yasal izin verilene dek gösterdikleri sabırda onlara da müteşekkiriz.

Bu zor bir süreçte 50 gün bir insanın dışarı çıkmaması gerçekten zordu ama 65 yaşındaki vatandaşların sokağa çıkma yasağı ile ilgili böyle bir karar gelince nereye çıkacaklar bu insanlar; parklara. Hemen arkadaşlarınızla oturduk, konuştuk; böyle bir organizasyonu yaptık.

Sosyal mesafeyi nasıl sağlarız ve vatandaşımız nasıl rahat eder, mimari tecrübemizi de kullanarak dizaynla bir bankı keserek üç ayrı banka çevirdik. Göztepe Parkı gibi Konak bölgesindeki, bizim bölgedeki bütün parklara tek kişilik bank uygulamasını başlattık. Vatandaşın yoğun ve sık geldiği parkları aynı gün bitirdik. 100 tane bankı hemen değiştirdik, diğer parklarda da şimdi bunu yapacağız. Çünkü bu uzun soluklu bir süreç, biz tedbirimizi şimdiden alacağız. Montajları yaptığımız parklara gittik baktık. Gerçekten de vatandaşlarımız tek kişilik banklarda fiziksel mesafe kurunarak oturuyorlar.

“İŞGALİYE BEDELİNİ ÜÇ AY, ROMAN VATANDAŞLARIMIZIN KİRALARINI DA OCAK AYINA KADAR ALMAYACAĞIZ, RAHAT OLSUNLAR ”

Pandemi döneminde Sayın İzmir Milletvekili Özcan Purçu Romanların çok zor durumda olduğunu söylemişti ve Konak Belediyesi olarak Roman Bölgesi'nde yaşayan vatandaşların kiralarının büyük kısmını almama kararı aldınız.

Evet; insanlar dükkânlarını, iş yerlerini kapatmak zorunda kaldı.” Biz Konak Belediyesi olarak sizlerden bu kiraları almayalım, ne zaman işleriniz düzelir ondan sonra bunun tahsilde başlarız” dedik. Aynı şey işgaliye gelirleri ilgili de yaptık. İşgaliye bedeli yani yaklaşık 202 milyonluk bir işlem bedelinden bahsediyorum. Biz insanımıza, esnafımıza nefes aldıracak hareketleri de eylemleri gerçekleştirmeyi hedefliyor ve yerine getiriyoruz.

Roman Mahallesine gelince; Burada belediyemizin kiraya verdiği iş yerleri ve evler var, Alman Kulesi dediğimiz yerde ve Yenişehir'de 44 vatandaşımız kiracı olarak oturuyor. Onlarında kiralarını yılbaşına kadar almayacağız, rahat etsinler.

Çünkü bu süreç için insanların yanında olmazsak ne zaman yanında olacağız. Mühim olan insanların nefes almasını sağlamak. Bu başımıza gelen felaketi yerel yönetim, halk yine beraber atlatacak.

“VAKIF KİRACILARININ KİRALARININ ERTELENMESİNİ BİZDE GEREKLİ YERLERDE DİLE GETİRECEK VE ISRARLI OLACAĞIZ.”

Kemeraltı Hayat Platformu Kemeraltı Çarşısı’nda bulunan vakıf mallarından kira bedeli alınmaması konusunda bir çağrı yapmıştı ancak bu çağrımız Vakıflar Genel Müdürlüğünce yanıt bulmadı. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Ben esnafımızdan yanayım. Elektriğini, suyunu öteliyorsun vatandaşın. Kesinlikle kesinti yapmayın diyorsun. Vakıfların mülkleri de aynı kategoridedir bana göre. Devletin değil mi vakıflar? Vakıflarında bu çerçevede karar alması gerekirdi.

Vatandaş, esnaf zaten kepenklerini kapatmış, ayrıca bu bir sağlık krizi, normal bir kriz değil. Bu süreçte vatandaşın kirasını ötelemeyeceksin de ne zaman öteleyeceksin. Zaten insanlar bunu ödeyemeyecek bu belli.

Fakat bu konuyu gerekli yerlerde, gerekli mercilerde bizde dile getireceğiz. Bundan emin olun. Gerekirse resmi makamımızdan yazıda yazarız, ararız da. Milletvekillerimiz devreye sokarız. Bunun kanayan bir yara olduğunun farkındayım. Kemeraltı Hayat Platformunun çağrı ve yayınlarını takip ediyor, tüm yöneticilerini kutluyorum, bu konuda bizde ısrarlı olacağız. Bunun bilinmesini isterim.

“Kemeraltı Müdürlüğü Kurulması Lazım”

Kemeraltı Bölgesi sizin denetiminiz ve yönetiminizde. Kemeraltı Çarşısı’nın mevcut sorunlarının giderilmesi önceki dönemlerden yarım kalan projelerin tamamlanması ve yeni projelerin hızlı şekilde uygulanabilmesi açısından, Büyükşehir Belediyesinin işlerinin yoğunluğu ve dağınıklığı da göz önünde bulundurulduğunda, Kemeraltı projelerinin bütçesi ile birlikte Konak Belediyesine devri işlerin daha da hızlanmasına olanak sağlayabilir mi?

Bu konuda benim şöyle bir önerim olur; bir Kemeraltı Birimi – Müdürlüğü.

Özellikle bu son UNESCO dünya kültür mirası listesine alındıktan sonra Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi bu işleri takip edecek bir müdürlük kurması lazım. Kemeraltı Çarşı’nın işleri anca böyle takip edilir. Farklı konularda farklı müdürlüklerimiz var. Her müdürlük ayrı bir bölümü kontrol ediyor.

Ancak böyle önemli bir UNESCO kararından sonra;

Konak Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi tarafından hassasiyetle takip edilmesi gereken işler var. Burada da bundan sonra her türlü yapılacak Eylem proje ve diğer her türlü çalışma artık UNESCO takip edilecek bir noktaya geldi. Onun için bu işin hem ciddiyeti açısından ve işlerin daha sıkı takip edilmesi açısından gerekli. Konak Belediyesi ve

Büyükşehir Belediyesi bir Kemeraltı Müdürlüğü kurmasında fayda görüyorum.

Bunu ben Sayın başkanım Tunç Soyer’le de görüşeceğim, bunun bir an evvel hayata geçmesi oradaki işleri daha ciddiyette takibinin sağlayacaktır.

Bu süreçte Konak Belediyesi’ne de Büyükşehir Belediyesi'ne de düşen işler var. Bu da UNESCO dünya kültür mirası geçici listesine alınma noktasında da bize bir teşvik oldu ve kurumlar olarak, kurumların bileşenleri, diğer bileşenler Ticaret Odası ve diğer odalarında bu konuda birlikte olması lazım. Bütün bileşenler, hepimizin hedefi Kemeraltı Bölgesini ayağa kaldırmak olması lazım. Böyle bir fırsat bir daha gelmez onun için disiplinli bir şekilde Takibi de anca benim dediğim böyle bir müdürlüklerinin oluşması ile olur.

11 Mayıs AVM’lerin açılma Kararı ile beraber sizin de yapmış olduğunuz çarşı ziyaretiyle Kemeraltı Çarşısı kepenklerini açtı. Bu konuda neler söylemek istersiniz.?

Tabii burada en önemli şey özellikle sokağa çıkıldığında, alışveriş yapılırken sosyal mesafenin korunması, maske takılması ve sosyal mesafe kurallarına uyulması önemli. Bunlar sağlandığında zaman içinde bu işin çözüleceğine inanıyorum ama bazı yerlerde de Bazı kararları çok hızlı almamak lazım. Yani bazı şeyleri kararı verirken çok acele etmemek gerekir. AVM‘ler ayrı bir ekonomi ayrı bir şey ama insanın sağlığı, vatandaşımız sağlığı çok daha önemli. Tabi ekonominin tekerlerinin de bir şekilde dönmesi gerekiyor herhalde onun için alındı bu karar.

“KEMERALTI ÇARŞISI’NIN BUGÜN NE KADAR GÜZEL OLDUĞU BİR KEZ DAHA GÖRDÜK.”

Kemeraltı Çarşısı’nın ve berberlerimizin açılışlarının ilk günü olması önemli. Belediyemiz her türlü dezenfektasyon yaptı, yapıyor. Vatandaşlarımız ve çalışanlarımız rahat olsunlar.

Sosyal mesafe arada bir koltuk boş bırakacak şekilde ayarlanmış ve müşteriler vardı. Berberlerimizin ve esnafımızın eldiven ve maske kullandıklarını gördük zaten sırayla biliyorsun randevu sistemi ile çalışacak. Bu kuralları uygular, taviz vermezsek bu işler biter onun için ben buradan berber arkadaşlarımıza, kuaför arkadaşlarımıza ve esnafımıza da yeni dönemlerinde hayırlı işler diliyorum.

Editör: Haber Merkezi