Gizem TABAN/İZ GAZETE- Konak Belediyesi’nin temmuz ayı olağan birinci meclis oturumunda konuşan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, yeni belediye binası ile TMMOB Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İzmir Şubesi'nin açtığı dava sonucu iptal edilen Gültepe planları hakkında açıklamalarda bulundu. Batur, AKP’li meclis üyesi Hakan Yıldız’ın ilçedeki hayvan barınağı ile ilgili sosyal medyada yer alan görüntüler üzerinden yaptığı eleştiriyi yanıtladı. AKP’li Yıldız’ın, geçtiğimiz yıl tartışmalarına neden olan ve AKP’nin çekimser, MHP ile CHP’nin olumlu oy kullandığı kahvehaneci esnafına nakdi yardım yapılması hakkındaki önerge ile ilgili ‘zimmet’ konusunu gündeme getirmesi üzerine de çarpıcı mesajlar verdi. 

‘YENİ BELEDİYE BİNASINDA SONA GELDİK’

Yeni belediye binası ile ilgili çalışmalarda sona gelindiğini belirten Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, “Temmuz ayı içinde ihalesine çıkacağız. İnşallah müteahhitler ihaleye girer. Müteahhitler son dönemlerde çekimser, fazla ihalelere girmiyorlar. En son Valiliğimizin çıktığı bir yıkım ihalesi vardı, girilmedi. Büyükşehir Belediyemizin Uzundere’de bir ihalesi vardı, oraya da kimse girmedi. Ama umudumuz ihaleyi yapabilecek firmaların alması…” dedi. 

‘GÜLTEPE PLANLARINI YENİDEN ELE ALDIK’

Gültepe planları konusunda gelinen noktaya dair açıklamalarda bulunan Başkan Batur, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Soyer’in de talimatlarıyla Gültepe planlarının yeniden ele alınmasını sağladık. Mahkemenin gerekçeli kararlarını ortadan kaldıracak şekilde bir planlama anlayışını geliştirdik. Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası’na sunumlarımızı yaptık, planlar konusunda görüş ve önerilerini almak istediğimizi ilettik. 15 Temmuz’a kadar kendilerinden bununla ilgili bilgilendirmeleri bekliyoruz. Gelir gelmez hareket edeceğiz. Meclis Grubumuza, o mahalledeki muhtarlarımızla ve oradaki Kentsel Dönüşüm Derneği’ne bilgilendirme toplantıları yapıp ağustos ayında meclis gündemimize getirmeyi planlıyoruz” diye konuştu. 

‘FIRSAT BİLİP SİYASET YAPANLAR VAR’

Toplantının dilek ve temenniler kısmında AKP’li meclis üyesi Hakan Yıldız’ın ilçedeki hayvan barınağı ile ilgili sosyal medyada yer alan görüntüler üzerinden eleştirileri gündeme getirmesi üzerine konuşan Başkan Batur, “Geçtiğimiz hafta içinde hayvan barınağımızda ortaya çıkan bir görüntünün soysal medyada ve bazı internet sayfalarında yer alması çok üzücü bir durum… Özellikle veteriner hizmetleri olarak çok iyi bir noktada olduğumuzu biliyoruz. Hayvanseverler ile ilişkilerimizi, sokak hayvanlarımıza bakış açımızı İzmir kamuoyu biliyor. Bundan 1 buçuk sene önce alınan bir görüntünün bir anda kamuoyuna sızdırılması oradaki eylemi haklı duruma getirmiyor. Bir buçuk sene önce alınan bir görüntü… Bununla ilgili gerekli soruşturmaları açtık. Hem görüntülerin alınması ve oradaki hayvana eziyet yapan kişiyle ilgili her türlü işlem yerine getirilecektir. Hayvanseverlerin de Konak Belediyesi’nin bu konudaki hassasiyetini bilerek attıkları mesajlar için teşekkür ediyorum. Demek ki o samimiyeti göstermişiz. Ama bunu fırsat bilip de bunun üzerinden siyaset yapanlar var. Bazı ilçe başkanları bunu yaptı, ‘Genel siyaset yapmayalım’ diyoruz ama yapılıyor, ‘Aman bir açık bulduk’ deyip hemen üstüne gitmeyi doğru bulmuyorum. Biz samimiyiz, her konuda arayın, sorun. Bizim ne kadar samimi olduğumuzu herkes biliyor, ‘Açık bulduk, üstüne balıklama atlayalım’ anlayışına kırıldığımın bilinmesini istiyorum. Süreci hassasiyetle takip ediyorum. Kim suçluysa cezasını çekecek” ifadelerini kullandı. 

‘AKP’LİLERE: SİZİ BEN KURTARIYORUM’

AKP’li Hakan Yıldız’ın, geçtiğimiz yıl tartışmalarına neden olan ve AKP’nin çekimser, MHP ile CHP’nin ise olumlu oy kullandığı kahvehaneci esnafına nakdi yardım yapılması hakkındaki önerge ile ilgili ‘zimmet’ konusunu gündeme getirmesi üzerine açıklamalarda bulunan Başkan Batur, şunları söyledi: “Kahvehaneci esnafı ile ilgili sarı zarflar geldi, bunlar gelecek, meclis üyesi o zaman meclis üyesi olduğunu hissedecek. Sarı zarf geleceğini bilerek arkadaşlarımız oy verdi. Genel siyaseti herkes yapıyor, biz de arada yapalım. Yereliz ama genel siyaseti de iyi biliriz, iyi yaparız. Biz körfezin içinden çıkan bisikletin önünde poz vermiyoruz, bu genel siyasettir. Ben görevimi de yetkimi de iyi bilen bir belediye başkanıyım. Nerede genel nerede yerel siyaset yapacağımı iyi bilirim. Sayıştay'dan ilk defa sarı zarf gelmiyor.  Kahvehaneci esnafı ile ilgili geldi, savunmamızı yapacağız. Sizi ben kurtarıyorum, AKP'nin karşı oyuna karşın MHP ve CHP üyelerinin evet oyuyla diyorum, oradan yırttınız. Belediye başkanlığı ve meclis üyeliği risk gerektirir, o riski almayacak olan yapmasın.”

KILIÇDAROĞLU GÜNDEME GETİRMİŞTİ

Geçtiğimiz yıl, Konak Belediye Meclisi’nde kahvehaneci esnafına nakdi yardım yapılması hakkındaki önerge CHP ve MHP’nin oylarıyla kabul edilmiş, AKP Grubu çekimser kalmıştı. Gelişmelerin ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir ziyaretinde konuyu gündeme getirerek AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenmiş, “AK Partililer hangi gerekçeyle esnafa desteğe karşı çıkıyorlar. Çıksınlar bunu açıklasınlar” ifadelerini kullanmıştı.

Editör: Haber Merkezi