Gizem TABAN/İZ GAZETE- Çeşme Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Ekrem Oran, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Oran, yaz sezonu için turizm beklentisi, ekonomik krizin etkisi ve Çeşme Projesi’ne dair açıklamalarda bulundu.

‘GELİP NEFES ALACAKLAR’

Yaz sezonu için turizm beklentisinin sorulması üzerine Başkan Oran, şunları söyledi: “Pandemiden en az etkilenen turizm merkezi Çeşme oldu. Çeşme’nin misafirlerinin yüzde 97’si yurt içinden oluyor, yüzde 3’ü yurtdışında yaşayan hemşerilerimiz oluyor. Çok az yabancı turist var. Ben, EMITT Fuarı’nda; Çeşme’ye misafir getiren Türkiye’nin belli başlı seyahat acentelerinin üst düzey yöneticileri ile toplantı yaptım ve ‘Çeşme ile ilgili bizim hiçbir problemimiz yok, Çeşme zaten kendisini satan bir turizm kenti…2022, 2021’den çok daha güzel geçecek’ dediler. Bizim de Çeşme Belediyesi olarak turizm işletmelerimiz var, otelimiz var, marinamız var, kafe ve restoranlarımız var. Maliyetlerimizin ne düzeyde yükseldiğini görüyorum ve biliyorum. Ama ümit ediyorum ki; pandemiden artık sıkılma noktasına gelen vatandaşlarımız her şeye rağmen Çeşme’ye gelip nefes alacaklar diye düşünüyorum.”

‘BORÇSUZ BELEDİYE’

Ekonomik krizin Belediye’ye etkisi noktasında açıklamalarsa bulunan Başkan Oran, “Bizim en büyük giderlerimizden biri akaryakıt ve elektrik… Dolayısıyla maliyetlerimiz çok ciddi oranda yükseldi. Pandemide biz çoğu yatırımlarımızı durdurup vatandaşlarımıza sosyal destek verme noktasında hareket ettik. Tedbirli olarak yatırımlarımıza devam ediyoruz. Çeşme Belediyesi’nin çok düşük miktarda, toplamda 10 milyon TL kullandığı bir kredi var, onun dışında hiçbir yere borcu yok. O krediyi de zaten taksit taksit ödüyoruz. Çeşme Belediyesi’ni 3 sende hiçbir yere borcu olmayan bir belediye haline getirdik. Ayağımızı yorganımıza göre uzatarak, kontrollü bir şekilde yatırımlarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.

‘TABİATI KORURSA…’

Çevrecilerin, sivil toplum kuruluşlarının ve meslek odalarının tepki gösterdiği ve ‘rant’ projesi olarak nitelendirdikleri Çeşme Projesi hakkındaki görüşlerinin sorulması üzerine ise Başkan Oran, şu açıklamaları yaptı: “Yapılan toplantılarda Çeşme Projesi’nin su kaynaklarını nereden elde edeceği, betonlaşma ve katların yüksekliği, kamulaştırmalar ile ilgili konuşmalar oldu. Kamulaştırmalar zaten iptal edildi. Yükseklik ve betonlaşma ile ilgili Sayın Bakan açıklama yaptı, su temini için ters osmoz metodunu kullanacaklarını söyledi. Şimdi sıra projeyi görmeye geldi. Projeleri gördükten sonra elbette bizim de söyleyeceklerimiz olacak. Şu an projenin önümüze gelmesini bekliyoruz. Projeler geldikten sonra, yoğunlaşmanın yüzde kaç olduğu, su kaynaklarının su havzalarına ne kadar dokunup dokunmadığı gibi her şeyi teknik ekibimizle, Büyükşehir Belediyemiz ile beraber inceleyeceğiz. Daha sonra muhakkak bizim de söyleyeceklerimiz olacak. Biz, Çeşme’nin doğal güzelliklerini ve tabiatını koruyan, Çeşme’de sezonu uzatan, Çeşmeliye iş ve aş veren projeleri destekleriz ama en başta söylediğim gibi şu şartla; Çeşme’nin doğal güzelliklerini ve tabiatını koruyan, Çeşme’yi betonlaştırmayan… Bunun altını çiziyorum.” 

Editör: Haber Merkezi