Gizem TABAN/İZ GAZETE- Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, İz Televizyonu’nda yayınlanan Gizem Taban ile Z Raporu programının canlı yayın konuğu oldu. Başkan Kılıç, görev süreci boyunca yaptığı çalışmalar ve karşılaştıkları zorlukları özetlerken kent gündeminde tartışma konusu olan yıkılan Buca Cezaevi alanı hakkındaki görüşlerini de açıkladı. Başkan Kılıç, ikinci dönem aday olup olmayacağına ilişkin soruyu da yanıtladı.

‘MALİ DİSİPLİNİ SAĞLADIK’

Görevde geride bıraktığı 3 buçuk yılı değerlendiren Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, “Kocaman bir 3 buçuk yıl geçti; pandemi, deprem, ekonomik kriz… Yaşamadığımız şey kalmadı. Tüm dünyada devam eden bir enerji krizi var, Ukrayna-Rusya Savaşı devam ediyor. Reel enflasyonun yüzde 200-300’lere ulaştığı bir dönemdeyiz. Yerel yönetimler de bundan tabi ki çok etkileniyor. Nihayetinde bizler de merkezi hükümetten aldığımız paylarla geçiniyoruz. Bütçemizin büyük bir çoğunluğu merkezi hükümetten gelen paylar… Ancak bunlarda da ciddi kesintiler oluyor. Mesela bu ay yüzde 40’a yakın bir kesinti oldu. Bu da bizim tam verimli çalışmamızı engelleyen bir durum oluşturuyor. Yerel yönetimler olabildiğince yatırım ve hizmet önceliklerini belirleyip mali disiplini sağlaması gerekiyor. Biz Buca Belediyesi olarak mali disiplini sağladık. Ayakları üstünde duran bir belediye haline geldik. Borç ödeme dengesini sağladık, piyasa borçlarını hemen hemen bitirdik. Bu 3 buçuk yıllık dönemde bu zorlu koşullara rağmen gayet başarılı işler de yaptık” diye konuştu.

FAALİYETLERİ ANLATTI

Üç buçuk yıllık görev sürecinde Buca Belediyesi olarak hayata geçirdikleri faaliyetlerden bahseden Başkan Kılıç, şöyle konuştu: “Saha personeli noktasında 300-400 personel alımı gerçekleştirdik. Daha da ihtiyaç var ama imkanlar yeterli değil. Bunun yanı sıra, Buca Belediyesi’nin şantiyeleri birbirinden bağımsız ve pek şantiye vasfında değildi. Şu an Gediz’de çok büyük bir şantiye alanı oluşturuyoruz, 3-4 ay içerisinde tamamlanacak ve Buca Belediyesi belki gelecekteki 50 yılına yetebilecek tüm saha birimlerinin ihtiyacını karşılayabilecek büyük bir şantiyeye sahip olacak. Ayrıca asfalt şantiyesi kurduk. Buca’nın ihtiyacını karşılayabilecek durumda bir şantiye oldu. Çok ciddi bir ihtiyaçtı. Temizlik işlerinde Büyükşehir Belediyemizin katkılarıyla kendi araçlarımızı aldık. Bunun yanı sıra, park ve bahçeler ile fen işleri araçlarıyla ilgili en son 15 araç aldı, yenileri de gelecek. Temizlik konusunda ‘talep’ olarak anketlerde birinci sıradaydık, artık daha iyi bir seviyeye geldik, daha da iyi bir noktaya geleceğiz. Ciddi oranda kilit parke taşı döşemesi ve asfalt döşemesi yaması gerçekleştirdik, kent genelinde 30’dan fazla otopark alanı oluşturduk. Kadın sığınma evini neredeyse bitirdik. Taziye evleri ciddi bir ihtiyaçtı, pek çok taziye evi açtık, daha da devam ediyoruz. Muhtarlık binalarımızın büyük bir çoğunluğunu yeniledik. Ek hizmet binası açtık, içinde; nikah sarayı var, belediye hizmet alanı var, çocuklar için kurs alanı ve sosyal market var. Üniversite hazırlık kurslarımız çok iyi gidiyor. Bununla ilgili yaklaşık 3 bin öğrenciye hitap edecek kurs merkezi ve kadın aktivite merkezi çalışmamız devam ediyor. Buca’da 253 park var, hemen hemen hiçbirinin altyapısı yoktu, büyük çoğunluğunu tamamladık, çocuk oyun alanları yenilendi. Yeşil alanları artırmaya çalışıyoruz, imar planlarımıza park alanı olarak görülen hemen hemen her bölgeye park yapıyoruz. Şu an halihazırda 3 tane 5’er dönümlük park çalışması var.”

‘DAHA PLANLI BİR BUCA’

Buca’nın daha planlı bir kent olması noktasında yaptıkları çalışmalara da değinen Başkan Kılıç, “Planlama konusunda çalışmalarımız var. Çaldıran Mahallesi bitti, uygulama aşamasına geçilecek. Vatandaşı en az mağdur edecek şekilde bir çalışma oldu. Seyhan Mahallesi planların bitti, şu aşamada sadece Bakanlık imzası gerekiyor, o da yakın zamanda olur diye düşünüyoruz. İçerisinde 3-4 mahallenin yer aldığı Ova bölgesinde bir çalışma yapıyoruz, belki de şu ana kadar yapılmış en güzel planlar diyebilirim. Bunların devamı da gelecek. Ufuk Mahallesi’nin planlarını bitirdik, yakında meclise sunacağız. Buca’da planlanması gereken hemen hemen her bölgenin planlanmasını bu süreç içerisinde bitirmeyi planlıyoruz. Bu aşamadan sonra yapılacak tüm inşaat faaliyetleri planlar dahilinde yapılacak” açıklamalarında bulundu.

‘ALAÇATI’DAN GÜZEL OLACAK’

Yeni döneme dair proje hedeflerinden de bahseden Başkan Kılıç, şunları söyledi: “Bizim bir gösteri sanatları merkezi projemiz var, bunu 2023 yılı içerisinde tamamlamayı planlıyoruz. Kapalı spor salonu ve yüzme havuzu projemiz var, bunları da aynı şekilde planlıyoruz. Dumlupınar’da koruma amaçlı bir imar planı yaptık, kesinleşti ve sokak sağlıklaştırma aşamasına geçiyoruz şu anda… Dumlupınar Mahallesi, belki birkaç yıl içerisinde Alaçatı’dan çok daha güzel bir noktaya evirilecek. İçerisinde kiliseler, camiler, tarihi binalar var. Burası Buca’nın tarihini yansıtan bir bölge… Alaçatı’dan çok daha iyi olacağını düşünüyorum. Dumlupınar Mahallesi’nin bulunduğu bölgede 7 tane kilise var, aslında tüm dinlerin ilgi gösterdiği bir bölge… İnanç turizmi açısından da ciddi bir önem taşıyor. Burada yapacağımız çalışmalarla bölge, belki de inanç turizminin geliştiği bir noktaya evirilecek.”

‘TARIMA TEŞVİK EDİYORUZ’

Buca’da tarım konusunda gerçekleştirdikleri projelerden söz eden Başkan Kılıç, tarıma çok önem verdiklerini vurguladı. Başkan Kılıç, “Yerel yönetimlerin tarımla ilgili iştigal olmalarının görev alanlarına girmediği düşünülebilir ama şöyle bir sorumluluğumuz var; tarım arazilerinden de gelir elde edebileceklerini, tarım yaparak uzun vadede daha iyi noktada olabileceklerini, vatandaşımıza göstermeye çalışıyoruz. Bu konuda destek olmaya çalışıyoruz, toprakları tarım ile ilgili kullanmalarını teşvik etmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘MAKİNE İSTEDİK BİSİKLET GELDİ’

Belediyelerin bankalardan kredi alamaması ve CHP’li belediyelerin birçoğunun Türkiye Belediyeler Birliği’nden (TBB) yeterli desteği alamaması hususlarında da açıklamalarda bulunan Başkan Kılıç, “Buca Belediyesi, tarihinde TBB’den hiçbir şekilde yardım almamış ancak aidatlarımızı düzenli ödüyoruz. Biz, TBB’den 2 tane iş makinası istedik, onun yerine tane bisiklet geldi. Kredi çekemiyoruz, şu an hem özel hem de kamu bankalarında ciddi sorun var. Çok yüksek faiz oranları var. Geçen yıl meclisten kredi yetkisi almıştık ama yüksek faizlerden dolayı bu yetkiyi kullanmadık” dedi.

‘ÖNCELİĞİMİZ YEŞİL ALAN’

Yıkılan Buca Cezaevi alanı ile ilgili kent gündeminde yaşanan ‘plan tartışması’ hakkında da konuşan Başkan Kılıç, konuya ilişkin görüşlerine dair, “En somut haliyle söyleyeyim; ben bu alanın tamamının bir yeşil alan olmasını istiyorum. Kentin en göbeği diyebileceğimiz bir noktaya Hasanağa Bahçesi benzeri bir yeşil alan kazandırmak, her belediye başkanın hayali olmaz mı? Benim de hayalim ve isteğim bu yönde… Ancak şöyle bir durum var; burası planı yapılmamış bir yer değil, ‘Hadi plan yapalım, yeşil alan mı olacak, kültür merkezi mi olacak, AVM mi olacak’ diye bir şey olmaz. Burası zaten planlı bir yer. Burasının halihazırda bir planı var ama bu plan içinde AVM olan ve hiç istemediğimiz bir plan…” ifadelerini kullandı. Başkan Kılıç, söz konusu alanla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni plana ilişkin ise, “O planda da yoğunluk oranına bakmak lazım, yeşil alan miktarının ne kadar olacağına bakmak lazım, belediye hizmet alanı, pazaryerleri gibi buna benzer için ayrılan alanlara bakmak lazım. Ama benim buradaki birincil talebim burasının yeşil alan olarak kente kazandırılmasıdır. Bizim öncelikli amacımız bu ama buranın mülkiyet sahibi malikinin hukuki bir hakkı oluşmuş durumda… Hukuk devletinde yaşıyorsak bunu da göz ardı etmemiz gerekiyor. Bu hukuki hakkın sahibi de İller Bankası olmuş. Oraya satışı yapılmış. Tüm her şey göz önüne alınarak bir iş birliğiyle sorun çözülür. İnsanlar konuşa konuşa anlaşır. Tartışmadan, tüm sac ayaklarının görüşlerini almadan ortak bir noktaya ulaşılamaz. Amaç kentlinin yaşamını daha iyi hale getirmek ise ortak nokta bulunur diye düşünüyorum. En kötü ihtimal yargı karar verir” diye konuştu.

‘METRO DEVRİM YARATACAK’

Kent tarihinin en büyük yatırımı olarak lanse edilen, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilecek olan Buca Metrosu için, ‘Buca’da devrim yaratacak’ diyen Başkan Kılıç, “Buca Metrosu, ilçedeki trafiği vetoplu taşıma işini bitirmiş olacak” açıklamasında bulundu.

‘ÖRGÜT ÇOK ÖNEMLİ’

Cumhuriyet Halk Partisi Buca İlçe Örgütü ile son derece uyumlu çalıştıklarının altını çizen Başkan Kılıç, “Bir belediye başkanının, ilçe örgütüyle uyumlu olmaması ciddi bir kayıp olur. Örgütün çok önemi var. İlçe örgütümüzle iş birliği içerisinde senkronize bir şekilde çalışıyoruz” dedi.

‘OYLARDA ARTIŞ VAR’

Vatandaşlardan aldıkları dönüşler ve anket sonuçlarına göre Cumhuriyet Halk Partisi’nin Buca’da çok iyi bir noktada olduğunu söyleyen Başkan Kılıç, partiye ciddi bir yönelim olduğunu belirterek, Buca’da Cumhuriyet Halk Partisi oylarında 7-8 puanlık bir artış öngördüğünü ve daha da artış olacağını düşündüğünü ifade etti.

İKİNCİ DÖNEM YANITI

Başkan Kılıç, ‘İkinci dönem aday olacak mısınız?’ sorusuna ise şu yanıtı verdi: “İkinci dönemden ziyade önümüzdeki bir buçuk yılı daha verimli geçirmek çok daha önemli… Bir de genel seçim var. O yüzden bizim öncelikli çabamız önümüzdeki bu süreci en verimli şekilde kullanmak. Bir buçuk yıl sonrasını şimdiden görmek, istemek veya istememek, soru bu değil. Önemli olan topluma kazandırmış olduğumuz hizmetler… Bunlarda maksimum düzeyde iyi bir noktaya evirildiysen, o partinin takdiri olacak. Ancak benim daha önce, belediye başkanlığı 7 yıl olmalı diye bir fikrim vardı. Projeleri, 5 yıla sığdırmak kolay değil. En az 7 yıl olmalı veya en az iki dönem olmalı diye düşünüyorum. Biz önümüzdeki bir buçuk yılda çalışmaya devam edeceğiz. Çalıştıktan sonra bakarız. Takdir edilirse olur, takdir edilmezse de yerime kim olursa onu destekleriz.”

Editör: Haber Merkezi