Gizem TABAN/İZ GAZETE- Bir önceki gün gerçekleşmesi gereken ancak Divan Katip Üyelerinin oturuma katılmaması nedeniyle Divan’ın yeterli sayıya ulaşmamasından dolayı yapılamayan Gaziemir Belediyesi mayıs ayı olağan birinci meclis toplantısı, gerçekleşti. Gaziemir Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Halil Arda’nın yönetiminde yapılan toplantıda tartışmalar yaşanırken Başkan Arda eleştirilere tek tek yanıt verdi. 

‘BİR DAHA OLMASINI DİLEMİYORUZ’

Meclis oturumunun başlangıcında açıklamalarda bulunan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, “Dünkü toplantımız Divan Üyelerinin olmaması nedeniyle bugüne ertelenmişti. İnşallah bir tesadüf olmuştur, bir daha olmasını dilemiyoruz.” 

‘NİFAK SOKAMAYACAKSINIZ’

AKP Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca’nın Belediye’de çalışan kadın bir müdüre yönelik saldırısına şahit olduklarını belirten Başkan Arda, AKP’li Atmaca’nın işçiler konusundaki eleştirilerine de yanıt verdi. Arda, “Uğur Bey durmak bilmiyor. Eşimle başladı, başkan yardımcılarımızla devam etti, grup başkanvekilimizle devam etti, şimdi de en çalışkan müdürlerimizden Temizlik İşleri Müdürümüz, bir kadına yönelik, asla hiçbirimizin kabul etmeyeceği sokak ağzıyla ‘Adını not aldım, ayağını denk al’ diyerek tehditler savurduğunu gördük. Üç yıldır işçimizle, memurumuzla, bütün çalışanlarımızla aramıza nifak sokmak için elinizden geleni yaptınız ama başaramayacaksınız. Size asla izin vermeyeceğiz. Ben sizin aslında bir şans olduğunuzu düşünüyorum, AKP’yi tam da bu şekilde temsil ediyorsunuz. Devam edin, Gaziemirliler sizi izliyorlar. İşçimizin aşına kan doğradığımızdan bahsetmişsiniz, biz işçimizin aşına bal doğramak için elimizden gelen her şeyi yaptık. Bir iktidar olarak sizin işçiye, emekliye verdiğiniz rakamlar ortadayken nasıl bunları söyleyebiliyorsunuz? Bu kabul edilemez. Bütün çalışanlarımız canla başla çalışıyor aramıza asla nifak sokamayacaksınız” açıklamalarında bulundu.

‘BATTIKÇA BATIYORSUNUZ’

AKP İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya’nın Gaziemir’deki nükleer atıklar konusundaki söylemlerine tepki gösteren Başkan Arda, “Bir İzmir Milletvekili, nükleer atıklarla ilgili bir açıklamada bulunmuş. Bu konuda battıkça batıyorsunuz. Saçma sapan açıklamalar… ‘Ben bir açıklama yaptıktan sonra belediye başkanı durmayı durdurdu’ diyor. Ben 3 ay orada duracağımı söyledim ve durdum. Biz nükleer atıkların temizlenmesi için farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Mücadelemiz devam ediyor, biz her an oradayız. Ama milletvekili hedef saptırıyor. Siz 15 yıldır bu atıkların nereden getirildiğinin üstüne gitmemişsiniz, bırakın temizlemeyi! Bu atıklar nereden geldi bunu bulun. Bunu yapın sonra çıkıp konuşun. Bu araziye devlet el koysun diyen benim. El koyun orayı temizleyin. Ben o şirketi koruyacak adam olsam nükleer atıklarla ilgili sesimi çıkarmazdım. Ama orasını temizlemek de bizim iktidarımıza nasip olacak” diye konuştu. 

‘ŞÜPHELERİM OLUŞTU’

Arda, nükleer atıklar konusundaki açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Bu atıklar buraya nasıl gelmiş? Bunların sorumlularını bulun, cezalandırın ve orayı temizleyin. Hedef saptırmayın. Ben farkındalık yaratmaya çalışıyorum. Orada yaşayan insanlar sizin de insanlarınız değil mi? Bu ülkeye bu atıklar nereden gelmiş, bulun! Ama demek ki ucu birilerine dokunuyor. Artık benim bunun üstünün örtüldüğüne dair şüphelerim oluştu.”

‘MAHKEME KARARINA UYARIZ’

İhtisas komisyonları seçiminde yaşanan anlaşmazlık üzerine komisyonlara üye vermeyen Cumhur İttifakı, komisyonlarda yer almadıkları için önergelerle ilgili yeterince bilgilendirilmediklerini öne sürdü. Cumhur İttifakı, komisyon seçimleriyle ilgili mahkeme kararının beklendiği ifade ederek önergelerin komisyonlara iade edilmesini ve mahkeme kararının beklenmesini talep etti. Söz konusu talep üzerine açıklamalarda bulunan Başkan Arda, “Mahkeme kararı geldiğinde karara uyarız. Komisyonların verdiği kararlar tavsiye kararlarıdır. Komisyonun verdiği kararları onaylamayabilirsiniz. Ancak oy hakkınız olmasa da komisyonların çalışmasına katılıp bilgi ve fikir sahibi olabilirsiniz. Bütün önergeler açık bir şekilde önünüze geldi. Bu konuları araştırabilirsiniz. Bunu yapmadıysanız benim söyleyebileceğim bir şey yok” ifadelerini kullandı. 

‘OTOPARK ALANINI SATTINIZ’

Toplantıda, Gaziemir’de Sevgi Yolu olarak bilinen ve otopark olarak kullanılan arsanın TOKİ tarafından satışa çıkarılması da gündeme geldi. Söz konusu arsanın satışa çıkarılmasına daha önce gösterdiği tepkiden dolayı, Meclis’te muhalefet tarafından eleştirilen Başkan Arda, “Otopark alanını TOKİ vasıtasıyla sattınız. Bunu Gaziemirliler bilsin. Belediyenin bu konuda adım atmadığını ifade ettiniz ama adım attık, plan tadilatı getirdik, 9 ay komisyonlarda bekledi. Ben eminim plan tadilatı buraya geldiği için TOKİ orayı satma kararı aldı” dedi.

‘FESATLIKTAN ÇATLIYORSUNUZ’

Toplantının dilek ve temenniler bölümünde; önceki gün yapılması gereken meclis toplantısının Divan Katip Üyelerinin katılmaması sebebiyle yapılamaması hakkında Bağımsız Meclis Üyesi Levent Çağlarsu ve AKP Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca’dan Başkan Arda’ya eleştiri geldi. Bunun üzerine Başkan Arda, şunları söyledi: “Divan Üyeleri belediye meclis üyelerinden seçiliyor, Halil Arda’nın meclis üyeleri değil. Binlerce oyla seçilmiş meclis üyeleri Divan üyeliğine talip olup seçilmişler. Gelip gelmemeleri, mazeretleri, ben orasını bilemem. Hepsinin birden gelmemesi tesadüf de olabilir. Bunun Meclis başkanı ile bir alakası yok. Biliyorum fesatlıktan çatlıyorsunuz. Muhtemelen rüyanıza da giriyorum, uykularınız da kaçıyor. Dün akşam buradan çıkıp Halil Arda’ya veryansın ediyorsunuz. Uğur Bey, sizin meclis üyeleriniz, sizin Divan Katipleriniz Meclis’e mazeretsiz gelmemişler. Açıklamanızda, ‘Tatilden dolayı da olabilir’ diyorsunuz. Öyle fesatlık yok. Çatlayacaksanız çatlayın. Bu, Divan Üyelerinin sorumluluğudur. Geldiler gelmediler, kendi bilecekleri iştir, mazeretleri vardır. Ama ben isterdim ki Meclis başkanına gelemeyeceklerini söylesinler ama söylemediler. Eminim onlar da buradan ders çıkaracaklardır.”

‘İPİN UCU KAÇMIŞ DURUMDA’

Meclis oturumunun son kısmında açıklamalarında bulunan Başkan Arda, “Bir metrekare yer satmadık, sadece 3 yıl önce çöp kamyonlarını almak için kredi kullandık. Başka bir kredi kullanmadık. Kimseye borcumuz kalmadı. Kamu borçları maalesef ödenemeyecek durumda. İstediği kadar taksitlendirme çıksın, taksitlendirmeden sonra ister 120 ayda ödeyin, ödeyeceğiniz rakamlar aylık 5-6 milyonu buluyor. Gelen parayla o taksiti bile ödeyemezsiniz.
Bu sadece bizde değil, AKP’li, MHP’li belediyelerde de aynı… İpin ucu kaçmış durumda… Dolayısıyla belediye gelirleri ile ilgili çok ciddi bir devrime ihtiyaç var. Belediye gelirlerinin artırılması gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

HERKES GÖREVİNİ YAPACAK’

Başkan Arda ayrıca, “Mazeretlerini yazılı olarak bildiren meclis üyelerinin mazeretlerinizi oylarınıza sunacağım, bildirmeyenleri oylamaya sokmayacağım. Herkes görevini yapacak. Meclis başkanı suçlanmayacak. Mazereti olanlar tamam ama sürekli olarak gelmeyen var. O zaman istifa etsinler, herkesin yedeği var” dedi.

Editör: Haber Merkezi