Bergama Belediyesi’nin İzmir’de görev yapan gazetecilerin mesleki gelişimlerine katkıda bulunmak ve başarılı çalışmaları özendirip ödüllendirmek amacıyla gerçekleştirdiği yarışma 5 ayrı kategoride; Haber (yazılı ve görsel), inceleme-araştırma, röportaj, karikatür ve fotoğraf alanında düzenleniyor.

Şakir Süter’in ölüm yıldönümü olan 27 Ağustos 2017 Pazar günü düzenlenecek ödül töreninde beş kategorinin dışında ayrıca, Bergamalı gazeteci merhum Ahmet Ünaleroğlu, Bergama Belediyesi özel ödülü, Jüri Özel Ödülü ve bu yıl ilk defa ‘Basın Özgürlüğü Ödülü’ de verilecek.

Bu yıl ilk kez verilecek olan Basın Özgürlüğü Ödülü, Evrensel meslek ilkelerine bağlı, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkına hizmet eden muhalif gazetecilere yapılan baskı, gözaltı ve uzun süreli tutuklu kalma sürelerine dikkat çekmek, mesleklerini doğru ve ilkeli yapan gazetecileri, arkalarından gelecek olanlara örnek göstermek amacıyla verilecek. Ödülün kime verileceği, jüri tarafından belirlenecek.

Toplumun haber alma hakkı için zor şartlarda bu mesleği yapan basın emekçilerine ve onların eserlerine azda olsa katkı sunabilmek adına Şakir Süter Gazetecilik Yarışması’nı düzenlediklerini belirten Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç; “Düşünce ve ifade özgürlüğü demokrasinin omurgasıdır. Bunlar olmadan demokrasiden ve gelecekten bahsetmemiz mümkün olamaz. Basın-yayın özgürlüğünün yara aldığı, özellikle de muhalif gazetecilere tahammülün olmadığı bir dönemden geçiyoruz. Sadece görevi doğruyu yazmak olan, kalemini satmayan birçok gazeteci şu anda cezaevlerinde tutuklu. Maalesef ülkemizde gazetecilik tutuklu. Bu sebeple yaşanan haksızlıklara dikkat çekmek, mesleklerini doğru ve ilkeli yapan gazetecileri, arkalarından gelecek olanlara örnek göstermek amacıyla bu yıl ilk defa basın özgürlüğü ödülü vereceğiz” dedi.

Yarışma, İzmir ve ilçelerindeki basın-yayın organlarında çalışan gazetecilerin 15 Temmuz 2016- 15 Temmuz 2017 tarihleri arasındaki çalışmalarını kapsıyor. Gazeteciler için Sarı Basın Kartı zorunluluğu ise bulunmuyor. Adayların çalışmalarını en geç 4 Ağustos 2017 Cuma günü saat 17.30’a kadar Bergama Belediyesi Basın Bürosu’na teslim etmesi veya posta yoluyla iletmesi gerekiyor. Çalışmalar, başvuru sürecinin sonunda ön jüri ve büyük jüri tarafından değerlendirilecek. Yarışmaya katılmak isteyen adaylar detaylı bilgi ve başvuru formuna Bergama Belediyesi’nin resmi internet sitesi www.bergama.bel.tr “Kültür Sanat” kısmından ulaşabilirler.

Editör: Haber Merkezi