Geçen yıl Makedonya’nın Demir Hisar Belediyesi ile kardeş kent görüşmelerine başlayan Balçova Belediyesi heyeti kardeş kent protokolünü tamamlamak üzere Makedonya’ya gitti. Demir Hisar Belediye Başkanı Ljupco Blazevski ve diğer yetkililer tarafından sıcak bir şekilde karşılanan Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya ve meclis üyeleri, Demir Hisar, Manastır ve Başkent Üsküp’ü gezerek bu şehirler hakkında bilgi aldı, incelemede bulundu.

Doğal güzellikleri ve organik yaşamı ile Makedonya’nın en şirin kentlerinden birisi olan Demir Hisar ve Balçova arasındaki işbirliğini güçlendirme kararı alan Başkanlar Çalkaya ve Blazevski, özellikle organik tarım ve kültürel alanlarda yapılacak hizmetler ile ilgili bir yol haritası üzerinde görüş birliğine vardı. Makedonya’da Türk yatırımcılar ve derneklerle de görüşme yapan Balçova Heyeti, iki kentin ve insanlarının arasındaki bağların güçlenmesi için çalışmaların hızlandırılacağını ifade etti.

Manastır Kenti’nde Atatürk’ün eğitim gördüğü Askeri İdadi’yi de gezen Balçova Heyeti, Atatürk’ün Anı Odası’nı ziyaret etti. Anı Evi görevlilerinden Atatürk ile ilk aşkı Eleni arasındaki detayları dinleyen Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya Anı Defteri’ne “Sevgili Ata’m, yaşamınızda Özgürlük, Demokrasi ve Cumhuriyet düşüncelerinin oluşmasında büyük rolü olduğuna inandığım bu kentte olmak ve Sizi anmak büyük onur. Bu kentte şuna da inandım; büyük idealleriniz varsa, bireysel sevgileriniz ve aşklarınız da ötelenebilir” cümleleriyle düşüncelerini yazdı. 

Editör: Haber Merkezi