Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya göreve geldiği günden bu yana engelli vatandaşlara özel bir önem veriyor. İlk olarak ilçedeki engelli vatandaşları ve engel durumlarını tespit ettirerek bunu bir haritaya aktaran Başkan Çalkaya, 12 yılda Türkiye’de ilk kez uygulanan projelere imza attı. Belediye bünyesinde kurulan Engelli Hakları Masası, ilçede yüzlerce engellinin hem hastane masraflarını hem de kullandıkları akülü araç, protez veya hasta yatağı gibi cihazların tüm bedelini karşılıyor.

SOSYO-EKONOMİK HİZMETLER

Balçova Belediyesi bu desteklerinin yanı sıra engelli vatandaşlar için sosyal ve ekonomik projelerde hazırlıyor. Balçova Engelli Halk Oyunları Gurubu şehir şehir gezerek başarılı bir şekilde gösterilerini sunuyor. Engelsiz Şekerleme projesindeki gençler ise belediyenin desteği ile ürettikleri nikah şekerlerini satarak para kazanıyor. Belediyenin yeni inşa ettirdiği Tribünün altında yapılan ve kısa süre sonra hizmete açılacak olan Engelli Rehabilitasyon Merkezi’nde de hem iş terapi salonları hem de Down Cafe olacak.

TÜM VERİLER İNTERAKTİF DİJİTAL HARİTADA

Balçova Belediyesi son olarak Türkiye’nin ilk Dijital Engelli Haritası’nı hazırladı. İlçede yaşayan tüm engellilerin kimlik bilgileri ve engel türlerinin kayıtlı olduğu sistem sadece Engelli Hakları Masası ve Başkan Çalkaya tarafından takip edilebilecek. Engelli vatandaşlara hizmetin daha hızlı ve daha sağlıklı ulaşacağı sistem ile yakını olmayan vatandaşlarda yine belediye personel tarafından destek verilecek.

Engelli vatandaşlara yapılacak hizmetlerin bir sınırı olmadığını vurgulayan Başkan Çalkaya “Engelli vatandaşlara hizmet götürebilmek için öncelikle nerede yaşadıklarını ve engellerinin ne olduğunu bilmek zorundayız. Elinizde veri olmadan hizmet götürüyorum zannedersiniz ama yanılırsınız. Engelli vatandaşlara karşı olan duyarlılığı tüm ülke genelinde yaymak zorundayız. Bu bizim verdiğimiz bir lütuf değil sorumluluğumuzdur. Kısa süre sonra engelli aileler içinde rehabilite edici hizmetler yapacağız” diye konuştu. 

Editör: Haber Merkezi