Tugay Can’ın konuğu olan Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, kriz belediyeciliğini değerlendirerek sözlerine başladı. Çalkaya, “Belediyeciliğin önceliği değişti. Hepimizin önceliği ilk etapta tabi ki sağlık. Biz de bütün çalışmalarımızı sağlıkla ilgili planlamaya başladık. Biz ilk etapta okullarımızı dezenfekte ettik. İbadethaneleri süratle dezenfekte ettik. Biz oteller bölgesiyiz, düğün bölgeleri çok yoğunluklu. İşsizlik oranı oldukça arttı, ihtiyaçlar değişti. Erzak alamayan, elektirğini ödeyemeyen oldu. Biz de önceliklerimizi bunlara göre değiştirdik. Belediye ile ilgili yapacağımız çalışmaları durdurduk mesela kültür merkezi ihalesini durdurduk” dedi ve pandemi kapsamında eylül, ekim aylarından endişeli olduklarını ancak tüm tedbirleri aldıklarını söyledi.

9 Eylül Üniversitesi tartışmaları sorusunu da cevaplayan Başkan Çalkaya, “Sağlık çalışanları için bir talep olmadı ama o dönem Tunç Soyer ihtiyaç olur diye Balçova’da bir yurt kiraladı. Bazı sağlık çalışanlarımız orada kaldı, biz onlara yiyecek desteği vardık. Yani Büyükşehir konaklama biz yiyecek desteğinde bulunduk. Onun dışında herhangi bir talep gelmedi” diye konuştu.

Gelirlerinin yüzde 20’sini eğitime harcadıklarını kaydeden Çalkaya, “Okullar açılmadan dezenfekte işlerini yaptık. Eğitim bizim için olmazsa olmazlardan biri. Üniversiteyi kazanan her öğrenciye Balçova’da oturan bilgisayar hediye ediyoruz. Şehir dışında okul kazandılarsa gidiş dönüş biletlerini alıyoruz. 800 öğrenciye burs veriyoruz. Eğitim Balçova’da olmazsa olmazlardan. Eğitimde adaleti sağlayamazsanız diğer alanlarda adaleti aramak zordur” ifadeleri ile eğitime ne kadar önem verdiklerini ayrıntılı bir şekilde anlattı.

Seneler önce ilk işlerden birinin semt evlerini kurmak olduğunu kaydeden Fatma Çalkaya, “Eğer kadnlar şiddet görüyorsa, katlediliyorda ekonomik özgürlüklerinin olmayışı büyük bir etken. Eğer haklarını biliyorsa kendini savunabilir, biz semt evlerinde bunları yaptık. Eğitim kursları, seminerler verdik. Kadınları orda donanımlı hale getirdik, bir süre sonra Balçova’da kadınlar aktif rol almaya başladı. Mecliste kadın üye sayımız oldukça arttı. Kadınlara fırsat verirseniz kadınlar daha dik durabiliyor. Biz bunu Balçova’da başardık, Balçova’da kadının emeği de var, sözü de var” ifadelerini kullandı. Çalkaya, Balçova halkının kendsine büyük bir görev verdiğini Balçova halkına layık olmak için elinden geldiğini yapmaya devam edeceğini söyledi.

Editör: Haber Merkezi