EKONOMİ Bakanı Mustafa Elitaş, İzmir ziyaretinde Rusya'nın biber ve nar alımını da durdurmasını değerlendirirken "Rusya Devlet Başkanı'na diyorum ki, Türkiye'ye bir müeyyide uyguluyorum derken aslında kendi halkını cezalandırıyorsun" dedi. 

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, İzmir Adnan Menderes Havalimanı'ndan helikopterle Aliağa Petkim Socar'a gitti. Bakan Elitaş, bu ziyareti basına kapalı gerçekleşti. Partisinin İzmir İl Başkanlığı'nı ziyaret eden Elitaş, İzmir'e 42 yıl önce geldiğini, sanayici olarak İzmir Enternasyonal Fuarı'nı gezdiğini belirterek, kentin çok güzel olduğunu ancak son yıllarda ihmal edildiğini öne sürdü. Bakan Elitaş, İzmirliler'in yerel seçimde tercihini AKP'den yana göstermediğini vurgulayarak, bir kentin gelişebilmesi için milletvekilleri, belediye başkanları ile merkezi idaresinin aynı hedef doğrultusunda amaçlarını birleştirmeleri gerektiğini savundu, "İzmir son zamanlarda gelişmeyi tam olarak takip edemedi. Bir ilin gelişmesi, hedefe emin adamlarla ilerlemesinin yolu maharet güven ve istikrardan geçer. İzmir merkezi idare ile milletvekilleri, valisi yerel yöneticileri, belediye başkanları birlikte aynı hedef doğrultusunda amaçlarını birleştirirse zirveye doğru yükselir. AKP iktidarı döneminde yerel yönetimler konusunda İzmirliler tercihlerini büyükşehir ve ilçelerin büyük kısmında bizden yana göstermedi. Merkezi idarenin yerel hizmet yapabilmesi belediyelerin iznine bağlıdır. Yerel yönetimler kendi hizmet alanı içine giren kısmı, merkezi idareden talep etmedikleri taktirde merkezi idarenin bunu yapması mümkün değil. İzmir'den seçilen yatırımcılıkla özdeşleşmiş bir bakanımız var. İzmir metrosuyla ilgili çıkardığımız bir yasayla ulaşımda bir imkan sağlayabilme imkanı elde etmiş olduk. İzmir'de ahenk içinde olabilmek gerek. Ancak bizim görmediğimiz, bilmediğimiz ahenksizlik ve uyumsuzluk hakim gibi görünüyor. AKP il başkanı, milletvekilleri, bakanları, belediye başkanları bu toplumda yaşayan kanaat önderlerinin tek hedefi olması lazım İzmir. İzmir'i ihya etmenin Türkiye'yi yüceltmek olduğunu öğrenmeliyiz" dedi.

"İZMİR İHRACATTA GAYRET GÖSTERMELİ"

Ekonomi Bakanı Elitaş, İzmir ihracatta önemli bir il olduğuna dikkat çekerek, Türkiye ihracatı 2014 yılında 158 milyar dolar, 2015 yılında 144 milyar dolar olduğunu, 2002 yılında 36 milyar dolarlık ihracatın 2015 yılında 4 misli artarak 144 miyar doları geçtiğini, İzmir'de 2002 yılında 2.777 milyar dolar olan ihracatın 2015 yılında 8.305 milyar dolara ulaşarak ancak üç misli artığını anlattı. Bakan Elitaş, "Demek ki İzmir, ihracat yönüyle baktığımızda daha çok gayret göstermeli. Limanları, üretim potansiyeli ile İzmir bu konuda avantajlı. Bu faydalanma da az önce tarif ettiğim çerçevede birlik ve beraberlik içinde olmalı" dedi. 

"RUSYA TİCARET AHLAKINA UYMUYOR BORCUNU ÖDEMİYOR"

Bakan Elitaş, basın mensuplarının Rusya'nın biber ve nar alımını da durdurmasının ekonomiye etkisini sorması üzerine şunları söyledi: 

"Bizim ekonomimiz Rusya'ya hiç bağlı olmadı, bağımlı kalmadı. Rusya ile ticarette kurallar var askeri faaliyetlerin de kuralları var. Rusya Devlet Başkanı'na diyorum ki, Türkiye'ye bir müeyyide uyguluyorum derken aslında kendi halkını cezalandırıyorsun. 1 Ocak 2015- 23 Kasım 2015 tarihine kadar Rusya ile ihracat yüzde 38 azalmış. 24 Kasım - 31 Aralık döneminde Rusya ticareti yüzde 54 daraldı. Rusya ile ticaret toplam ticaret yüzde 39.7 yüzde 40 diyelim daralmış. 2016 yılında daralma normal seyrinde devam ediyor. Bizim ihracatımız Rusya'ya bağımlı değil, daha güvenli pazarlara gitmeye çalışıyoruz. Rusya en ufak bir işte bile ticaret ahlakına uymayan borcunu ödemeyen bir ülke konumunda. Rusya'dan eksilen pazarı başka şekilde telafi ediyorlar. Rusya kendi tüketicisine zarar verdiğinin farkına varır." 

"ÖNÜNÜ AÇMAK İSTİYORSA KAVGA EDEREK SÖYLEMESİN"

Bakan Elitaş, bir basın mensubunun İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun bazı yatırımların hükümetin vermediği ÇED raporu nedeniyle geciktirği yönündeki açıklamasına hatırlatıp, bu gecikmenin neden kaynaklandığını sorması üzerine şöyle konuştu: 

"Çandarlı Limanı'yla ilgili gelişmeyi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız yakından takip ediyor. İl Başkanımız her konuşmasında gündeme getiriyor. Çandarlı Limanı İzmir ekonomisine kaldıraç etkisi yapacak. Harmandalı atık toplama merkezinin ÇED raporu için mutlaka prosedür vardır. İhtiyaç olan her şeye AKP iktidarı hangi belediye olursa olsun bugüne kadar engel olmamıştır, durdurmamıştır. Bazı bürokratik konuların ortaya çıkmasını, belediye başkanının 'AKP engel oluyor' diye söylemesi doğru değil. Önünü açmak istiyorsa bunu kavga ederek değil daha usulüne uygun söyleyerek yapabilir. Ticaret kavgayla yapılmaz. Her istek iyi niyetle olur. Laf ola kese başı, laf ola kestire başı. Biz birlik ve beraberlik içinde gideceksek kavga ederek değil samimiyetle istekte bulunmak zorundayız. Dediğim dedik çaldığım düdük diyerek sonuç alamayız."

Bakan Elitaş, AKP İzmir İl Başkanı Bülent Delican'ın iktisatçı olduğunu düşündü ve yanında oturan Delican'a dönüp mesleğini sordu. Delican, eczacı olduğunu söyleyince de "İzmir'in kaybolan yıllarının telafi etmek için gereken reçete yazılmış" dedi. Delican, Bakan Elitaş'a hediye vermek istediğini söyleyince "İncir mi?" diye sordu. Delican ise Selçuk'ta yapılan bir metre uzunluğunda üzerinde besmele Osmanlı tuğrası bulunan tablo hediye etti. 

DANIŞMAN UYARISI AÇIK MİKROFONA KURBAN GİTTİ

Ekonomi Bakanı Elitaş, toplantıya başlamadan önce basın danışmanı kulağına eğilip kendisine yöneltilebilecek olası sorular hakkında bilgi verdi. Danışmanın ne dediği duyulmadı ancak Bakan Elitaş, önündeki mikrofon açık olduğu için "Ne sorarlarsa sorsunlar işte" ve "Onu sordular söyledik ya" yönündeki sözleri, kameralara yansıdı.

Editör: Haber Merkezi