OHAL kapsamında çıkarılan kanun hükmünde kararname (KHK) ile belediyelerin ücretsiz kurs ve eğitim merkezlerinin kapatılmasına yönelik tepkiler sürerken, CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, KHK'ya eklenen maddeden 'belediyeler' ibaresinin çıkarılmasını içeren kanun teklifini TBMM'ye sunarak, hükümete "Bu yanlıştan dönün" çağrısı yaptı.

Belediyelerin, ortaöğretim ve üniversite sınavlarına hazırlanan öğrencilere ücretsiz kurs ve eğitim verdiği merkezler, 29 Ekim'de yayınlanan 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de 'Özel Eğitim Kurumları Kanunu'na eklenen bir madde ile kapatıldı. İzmir'de yaklaşık 20 yıldır 100 bin öğrenciye ücretsiz eğitim imkanı sunan belediyelerin eğitim merkezlerinin kapatılmasıyla, sadece İzmir'de şu an 14 bin 278 öğrenci ve 308 öğretmen mağdur oldu. 

Bir yandan öğrencilerin ve velilerin tepkisi sürerken, diğer yandan belediyeler alternatif çözüm arıyor.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, 676 sayılı KHK'ye eklenen ilgili maddeden 'belediyeler' ibaresinin çıkarılmasını içeren kanun teklifini TBMM'ye sundu. Kanun teklifine, CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit de imza atarak destek oldu. KHK'ya eklenen bu maddenin, OHAL sınırları dışında ve anayasaya aykırı olduğunu belirten Bakan, "Türkiye'nin farklı il ve ilçelerinde yüzlerce belediye, dar gelirli ailelerin çocukları için eğitim merkezleri aracılığıyla kurslar açıyor, eğitimde fırsat eşitliği sağlamak amacıyla okul müfredatına uygun ders almalarını sağlıyor ve bunu kamu tüzel kişisi olarak bedelsiz yapıyor. OHAL kapsamında bu eğitim merkezlerinin kapatılması doğru değildir. Hükümet, KHK ile getirdiği bu değişiklikten vazgeçmek, bu hatadan dönmek zorundadır. Hükümet, FETÖ ile hiçbir ilgisi olmamasına karşın bu değişiklikle mağdur olan dar gelirli ailelerin çocuklarına sunulan, onların anayasal hakkı olan 'eğitim hakkı'nı teslim etmek zorundadır. Bu siyaset üstü bir konudur. Çocuklarımızın eğitiminin ve geleceğinin siyasete kurban edilmesine, zaten ekonomik durumu iyi olmayan ailelerin bir kez daha mağdur edilmesine karşı çıkmalıyız. Daha önce üniversiteler ile ilgili ortak tavır göstermiş ve İzmirimize iki yeni üniversite kazandırmıştık. Tüm milletvekili arkadaşlarımın bu hassas konuyla ilgili sorumluluklarının farkında olduğuna inanıyorum" diye konuştu

Editör: Haber Merkezi