Balkanlarda yaşayan Türklere yönelik 1984 yılının Aralık ayında başlayan asimilasyon sürecinde hayatını kaybedenler Gaziemir Belediyesi’nin düzenlediği etkinlikle anıldı. Sarnıç girişine belediyenin yaptığı ve Türkiye’nin en büyük göç anıtı olma özelliğini taşıyan Göç Anıtı’ndaki törene Gaziemir Belediye Başkan Vekili Meral Yiğit, Başkan Yardımcısı Necati Kırmaz, meclis üyeleri, Ege Rumeli Balkan Dernekleri Federasyon Başkanı Süleyman Pehlivanoğlu, Rumeli Türkleri Derneği İzmir Şubesi Başkanı Aydın Özcan, Hak ve Özgürlükler Hareketi Ege Bölge Temsilcisi İsmail Vatansever, ADD Gaziemir Şube Başkanı Gülen Özcan, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. Etkinliğe katılanlar, Bulgar hükümetinin uyguladığı asimilasyon ve baskılarda yaşamını yitirenler anısına Göç Anıtı’na karanfil bıraktı. Anma töreninin ardından Sarnıç Cumhuriyet Meydanı’nda lokma dökümü yapıldı.

Anma töreninde konuşan Gaziemir Belediye Başkan Vekili Meral Yiğit, “Bundan tam otuz beş yıl önce balkanlarda yaşayan Türklerin, doğduğu topraklarda yaşama hakkı ellerinden alındı. Bölgede yaşayan soydaşlarımızın evlerine, köylerine baskınlar düzenlediler. Kundaktaki bebeği annesinin gözü önünde öldürdüler. Soydaşlarımızın Türkçe konuşmaları, Türkçe isim kullanmaları, ibadet etmeleri ve Türkçe eğitim yasaklandı. Bulgaristan Türklerine, yapılan insanlık dışı baskı, zulüm ve zorunlu göç, insanlık tarihinde kara sayfa olarak yer edinmiştir. Türklere yapılan asimilasyonu ve baskıları şiddetle kınıyorum. Şehit düşen bütün soydaşlarımızı rahmetle anıyor, kahraman gazilerimize de saygılarımı sunuyorum” dedi.

'BALKAN TÜRKLERİ BÜYÜK ACILAR YAŞADI'

Balkanlarda yaşayan Türklerin Osmanlı-Rus savaşından bu yana ıstırap, çile dolu bir yaşam sürdüklerini dile getiren Ege Rumeli Balkan Dernekleri Federasyon Başkanı Süleyman Pehlivanoğlu, şunları söyledi: “Balkan türkü hasret ağıtlarıyla büyüdü. Türkan Bebek annesinin kucağında bir hain kurşunla yaşamını yitirdi. Türkan bebek sadece Türklerin demokrasi yolunu değil, Balkan halklarının da demokrasi yolunu açtı. Türkan bebek camileri, kiliseleri açtı. Verilen bu mücadele sayesinde 90’lardan sonra insanlar özgürce yaşamaya başladı. İnsanlık tarihinin geleceğinde ne Türk halkına ne de başka halklara böyle olayların yaşanmamasını diliyorum.”
Rumeli Türkleri Derneği İzmir Şubesi Başkanı Aydın Özcan ise, “Balkanlarda büyük mücadele veren atalarımız, vatanımız olan toprakları bırakmadı, bizi söküp atmaya isteyenlere inat soydaşlarımız balkanlarda kültürlerini yaşatıyor. Asimilasyonun 35. yılında Türkan bebek ve asimilasyon şehitlerine Allah’tan rahmet diliyor, saygıyla anıyorum” dedi.

Editör: Haber Merkezi