İzmir Anadolu Lisesi öğrencisi olan, aynı zamanda Karabağlar Belediyesi Eğitim Merkezi'nde (KARBEM) eğitim alan Arzu Gelen ile sınıf arkadaşı Beyza Avcı, öğretmenleri Yasemin Horasan'ın proje koordinatörlüğünde Brezilya'nın Para kentine gitti. MCTEA Uluslararası liseler proje yarışmasında “Hidrojenperaksit ile oksidatit strese maruz kalmış insan hücre kültüründe, sarı kantaron bitkisinin koruyucu özellikleri" projesiyle biyoloji dalında birinci olan Arzu Gelen ile Beyza Avcı, bu kez İspanya'nın Barcelona şehrinde düzenlenecek olan Magma yarışmasına katılmaya hak kazandı.

Türkiye'ye döndükten sonra Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu'nu ziyaret eden Arzu Gelen ile Beyza Avcı, projeleri hakkında bilgi verdi. Hidrojenperaksitin karaciğerden artık madde olarak çıktığını ve hücrelere zarar verip kansere yol açtığını belirten Arzu Gelen, “Bize bu araştırmayı yapmak için Ankara Turgut Özal Üniversitesi laboratuvarlarını ücretsiz olarak açtı. Biz de 100 binin üzerinde hücre ile yaptığımız test sonunda sarı kantaronun kanserli hücreleri iyileştirici özelliği olduğunu gördük. Sarı kantaron aynı zamanda vücudun diğer organlarına da zarar vermiyor" diye konuştu.

"BU YAŞTA İNSANLIĞA KATKIDA BULUNDUNUZ"

Projeyi çok beğenen ve öğrencileri kutlayan Başkan Muhittin Selvitopu, "Siz bu yaşta yaptığınız çalışmayla insanlığa katkıda bulundunuz. Dilerim ileriki yaşlarda yapacağınız başka projelerle daha iyi bir konuma gelip ülkemize, toplumumuza hizmet edersiniz" dedi. Başkan Selvitopu öğrencilere kalem seti ve el işlemeli sandık hediye etti. Ziyarette KARBEM yetkilisi Hakkı Karadeniz de öğrencileri yalnız bırakmadı.

İZMİR, (DHA)


FOTOĞRAF

 

 

Editör: Haber Merkezi