MUKADDES AYTEMİZ - CHP’li Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, Çiğli Köyiçi Mahallesi’ne Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 55 hektarı kapsayan yeni imar planı hakkında mahalle sakinlerinin tepkilerini değerlendirdi. Planın mahalle sakinlerine katkılarından da bahseden Arsalan, mahallede çağın gereklerine uygun plan tadilatlarının yapılmasının da önemli olduğunu ekledi.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM SÖZ KONUSU DEĞİL”

Konuya açıklık getiren Arslan, “Köyiçi Mahallemiz bizim en eski mahallemizdir. Çiğli’nin de merkez mahallelerinden biridir. Orada beş yıllık plan Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldı. Yapılırken de şehir plancıları devreye girdiler. Mahallede neredeyse çöp arabaları sokaklara giremiyor. Oradaki yapılar 50-60 yıllık. Bu bölge yeniden planlandı. Sosyal donatı alanları belirlendi ve hepsi yerleştirildi. Burada kentsel yenileme söz konusu değil, Revizyon plan çalışması var. Bu çalışmada kimsenin hakkı gasp edilmedi. Hepsine şuandaki planda inşaat alan hakkı ne ise aynı şekilde bütün inşaat alan hakları verildi, hatta biraz da fazlası var. Kimsenin mağduriyeti söz konusu değil. Halkın olayı irdeleyebilmesi için, şehir plancıdan bu konuyla ilgili bilgi alması gerekiyor. Yani şehir plancısı olmayan kişilerin verdiği bilgiler çerçevesinde insanlar bilgi kirliliğiyle bir takım tedirginlikler yaşıyorlar. Çiğli Belediyesi Konferans Salonu’nda şehir plancıları tarafından bir sunum yapıldı. Ama orada kaçak yapısı olan bazı kişilerin kışkırtmasıyla insanlar tedirgin edildi” ifadelerini kullandı.  

“HAKLARININ GASP EDİLİP, EDİLMEDİĞİNE BAKILIR”

Mahalle sakinlerinin itiraz hakkının olduğunu ifade eden Başkan Arslan, “Bu olay koca 5-10 binlik nüfusu olan bir mahalleyi ilgilendiren bir konu. İnsanlar verdiğimiz sunumda dinlemek için gayret içindeydi ama birilerinin tahrik etmesi söz konusu oldu. Ama vatandaşın itiraz hakkı var. İtiraz edildiği takdirde Büyükşehir Belediyesi bu planı bir daha irdeleyip, itiraz edenlerin bir hakkı gasp edildi mi onun incelemesini yapacaktır. En kötü koşullarda Büyükşehir Belediyesi’nin de yanlış yaptığını varsayalım, ki yapamaz burada çalışan birden fazla şehir plancısı arkadaşlar var. Böyle bir durum karşısında mahkemeye itiraz hakları var. Sonuçta hukuk devleti diyoruz ülkemize. Bilirkişiler tayin edilir, bakılır. Mağduriyet var mı, yok mu belirlenir. Eğer bir mağduriyet söz konusu ise, bu sefer de mahkeme tarafından iptal edilir” dedi.

“EĞER BİR YANLIŞLIK VARSA…”

Bu planın orada yaşayan mahalle sakinlerine katkısından da bahseden Arslan, “Mahalle çok eski bir yerleşim yeri. Şuan ki ihtiyaca cevap verecek sosyal donatı alanlarından yok. Mahalle halkı, özellikle kadınlarımız zaman zaman şunu dile getiriyorlar; ‘çocuklarımızı oynatacak bir parkımız bile yok. Kadın halimizle gidip oturacağımız bir yeşil alanımız yok’ gibi. Şimdi bu mahallenin yaşanılır bir yer olabilmesi noktasında muhakkak ki çağın gereklerine uygun, plan tadilatlarının yapılması gerekiyor. Burada da bu yapılmıştır. Belediyenin asli görevlerinden biri de budur; halkın ihtiyaçlarına cevap verebilme. Çiğli İzmir’de birinci derece deprem bölgesi. Şimdi burada bir afet anında, büyük bir deprem anında bu yapıların hepsinin yerle bir olabileceği ve bir sürü can ve mal kaybına yol açacağı herkesin malumu. Tekniği olan insanlar; mühendis, mimar hepsi bilir. Bu mahallede yaşayanların hayrına böyle bir plan yapılmıştır. Eğer bir yanlışlık varsa, derler ya ‘Yanlış hesap Bağdat’tan döner’ diye. Ben yanlış olacağını tahmin etmiyorum. Her şeye rağmen bir yanlış varsa, muhakkak bu yanlıştan da dönülür” şeklinde konuştu. 

EGENİN SESİ

Editör: Haber Merkezi