Kent tarihi ve kültürü açısından önemli çalışmalara imza atan İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM), her ay gerçekleştirdiği “Kent Söyleşileri” serisinde İzmirlileri değerli konuklar ve önemli konularla buluşturmaya devam ediyor. İzmir İktisat Kongresi’nin 95. Yılı nedeniyle gerçekleştirilecek bu ayki panelin konukları Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Hasan Taner Kerimoğlu ve Dr. Mithat Kadri Vural olacak. Panelin moderatörlüğünü ise İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Hasan Tahsin Koca baş yapacak.

28 Şubat Çarşamba günü saat 18.00’de APİKAM’da gerçekleştirilecek panelin konusu “Ekonomik Kalkınma Savaşının Temeli İzmir İktisat Kongresi”..

TÜRKİYE EKONOMİSİ İÇİN DÖNÜM NOKTASI

23 Nisan 1920’de kurulan Türkiye Cumhuriyeti işgalden yeni çıktığı için ekonomik sorunlar yaşıyordu. Askeri başarıların ekonomik başarılarla taçlandırılmadığı sürece bir anlam ifade etmediğini söyleyen Mustafa Kemal, bu amaçla cumhuriyet ilan edilmeden bu önemli konuya eğildi ve 18 Şubat 1923’te İzmir İktisat Kongresi topladı. İşçi, çiftçi, tüccar ve sanayici olmak üzere toplam 1135 delegenin katıldığı kongre "Misak-ı İktisadi"yi (Milli Ekonomi İlkesi) kabul etti. Bu ilkenin özü, tıpkı siyasal bağımsızlık gibi ekonomik bağımsızlığın da hedef alınmasıydı. Mustafa Kemal Atatürk, kongrenin açılış konuşmasında "Yeni Türkiye’mizi layık olduğumu z düzeye eriştirebilmemiz için mutlaka ekonomimize birinci derecede önem vermek zorundayız. Çünkü zamanımız tamamen bir ekonomi devresinden başka bir şey değildir” şeklinde konuşmuştu.

Editör: Haber Merkezi