Büyükşehir Belediyesinin 14.08.2017 tarihli 970 sayılı meclis kararına istinaden Büyükşehir Belediyesinden Aliağa Belediyesine gönderilen 16.08.2017 tarihli E.216838 sayılı yazıdaki talep doğrultusunda, arazinin Büyükşehir Belediyesine satışı konusu, Aliağa Belediye Meclisinin 22.08.2017 tarihli olağanüstü meclisinde tek gündem maddesi olarak görüşüldü. Ancak Ak Partili ve CHP’li Belediye Meclis üyeleri, Belediye Başkanı tarafından meclise getirilen gündem maddesinin, Büyükşehir Belediyesinden gelen satın alma talebinin şartlarını tam olarak karşılamadığını, gündem maddesinin kamu yararı esas alınarak düzenlenmesi gerektiğini belirterek, düzeltme önergeleri verdiler.

ÖNCE KÜÇÜK HİSSEYİ SATIN AL, SONRA ARAZİNİN TAMAMINI BÜYÜKŞEHİRE SAT DENİLDİ

461 parsel nolu toplam 597.546,00 m2’lik arazide, Aliağa Belediyesinin hissesi 583.682 m2, geri kalan 13.864 m2’lik hissenin sahibi ise 27.07.2017 tarihinde araziyi bir başka kişiden alan Murat Gülibrahimoğlu. Muhalefet meclis üyeleri düzeltme tekliflerinde; öncelikle Aliağa Belediyesinin hisseli arazi sahiplerinin kendilerine teklif etmeden diğer hissedarın başka bir kişiye hisse satışı yapması durumunda oluşan yasal ön alım (şüfa) hakkını kullanarak parseldeki küçük hisseyi satın almasını, akabinde de arazinin tamamını büyükşehir belediyesine satmasını önerdiler.  Büyükşehir Belediyesinin de satış talebine ilişkin gönderdiği yazının içeriğinin de böyle olduğunu belirttiler. Başkan Acar ise düzeltme önergelerini gündeme almadı. Önerilen şüfa hakkını ise kullanmayacağını yani küçük hisseyi satın almayacağını söyledi.

"KÜÇÜK HİSSEDAR "ŞÜFA HAKKINI" KULLANARAK ARAZİYİ BÜYÜKŞEHİRDEN ALABİLİR"

Muhalefet meclis üyeleri, Aliağa Belediyesinin şüfa hakkınıı kullanarak küçük hisseyi almadan, sadece kendi hissesini Büyükşehire satması durumunda, küçük hisse sahibinin yeni durumda doğacak şüfa hakkını kullanarak araziyi büyükşehirden alabileceğini belirttiler. Satış kararının meclisten başkan Acar’ın getirdiği şekilde düzeltilmeden geçmesinin, arazinin nihai olarak küçük hisse sahibi tarafından alınması tuzağı içerdiğini, satış maddesinin bu boşluğa yer vermeyecek şekilde düzenlenmesi gerektiğini, bu haliyle alınacak kararın kamu yararına aykırı olacağını söylediler.

MUHALEFET BAŞKAN ACAR TARAFINDAN GETİRİLEN HALİNE HAYIR DEYİNCE MADDE REDDEDİLMİŞ OLDU

Muhalefet meclis üyelerinin ısrarlı taleplerine rağmen başkan Acar düzeltme önerilerini gündeme almadı, satış maddesini kendi getirdiği şekilde oylamaya sundu. Muhalefet meclis üyeleri, önerdikleri düzeltmeler yapılmadığı, dile getirdikleri sakıncalar giderilmediği sürece bu şekilde alınacak kararın, küçük hisse sahibi lehine dolaylı devir içerdiğini söyleyerek, gündem maddesinin başkan Acar tarafından getirilen haline “hayır” deyince, madde muhalefetin oylarıyla reddedilmiş oldu.  

BAŞKAN ACAR BU MADDEYİ MECLİSİN GÜNDEMİNE SUNDU

“İzmir Büyükşehir Belediyesinin 14.08.2017 tarih ve 970 sayılı kararı doğrultusunda; İlçemiz Çaltılıdere mahallesi 461 nolu parseldeki belediyemiz hissesinin (583.682 m2) m2 birim bedeli 25,47- TL olarak İzmir Büyükşehir Belediyesine satılması, İzmir Büyükşehir Belediyesince bir ay içerisinde herhangi bir sebeple satın alma işlemlerinin gerçekleştirilmemesi (maddi, hukuki vb.) durumunda parselde bulunan diğer hissedara aynı bedelle satılması hususlarının görüşülmesi."

MUHALEFET GÜNDEM MADDESİNDE ŞU ŞEKİLDE BİR DÜZELTME İSTEDİ

“İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 14.08.2017 tarih ve 970 sayılı kararı üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesinin Aliağa Belediyesine gönderdiği 16.08.2017 tarihli E.216838 sayılı yazısına istinaden; Aliağa ilçesi Çaltılıdere mahallesi 461 parsel nolu toplam 597.546,00 m2’lik taşınmazda bulunan 583.682,00 m2’lik belediyemiz hissesinin, daha önce belediyemizce bu yer için belirlenen 25,47- TL/m2 bedel üzerinden, 5393 sayılı Belediye Yasasının 18/E maddesine göre İzmir Büyükşehir Belediyesine satılmasına, Belediyemiz hissesinin İzmir Büyükşehir Belediyesine satışı gerçekleşmeden önce; aynı parselde bulunan şahıs mülkiyetindeki 13.864,00 m2’lik hissenin kamu yararı doğrultunda Belediyemizce şüfa hakkı kullanılarak satın alınmasına,  Satın alınan bu hissenin de ilgili yazıdaki talep doğrultusunda İzmir Büyükşehir Belediyesine yine 25,47- TL/m2 bedelle satılmasına..”

Editör: Haber Merkezi