İZ GAZETE - Cumhuriyet Halk Partisi  Aliağa İlçe Başkanı Özcan Durmaz, Aliağa Belediyesi tarafından, Çatılıdere Köyü'nde satılmak istenen 597 dönüm arazinin satılma şekline dair açıklama yaptı. Çaltılıder'de satışı yapılmak istenen 597 dönüm araziye ilişkin bir basın açıklaması yaptı. "597 bin metrekarelik Belediye hissesi, 13 bin metrekarelik diğer hissedara satılmak isteniyor" diyen Durmaz,  satış talebinin Başkanlık tarafından Belediye Encümenine gönderildiğini söyledi. Durmaz, yapılmak istenen satışın 'adrese teslim' olduğunu, suistimal ve kayırma içerdiğini ifade etti. Encümen üyelerini de vicdani ve hukuki olarak zan altında kalacaklarına dair uyaran Durmaz'ın açıklaması şu şekilde:

"Değerli Aliağalı Hemşerilerim; Çaltılıdere Köyü tüzel kişiliğinin malı iken Bütünşehir yasası ile Nisan 2014 de Aliağa Belediyesine geçen 461 parsel numaralı arazideki 597 bin metrekarelik Belediye hissesi, aynı parseldeki 13 bin metrekarelik diğer hissedara satılmak isteniyor. Satış talebi Başkanlık tarafından Belediye Encümenine gönderildi. Encümenin 03.08.2017 yani bugün yapılacak toplantısında görüşülerek karara bağlanacak. Anlaşılacağı gibi bu satış, kamuya açık herkesin katılabileceği bir satış değil, adrese teslim bir satış olacak.  Eğer karar Encümen’den bu yönde çıkarsa açık bir ihale olmadan, tüm Aliağa’nın malı olan bu arazi takdir komisyonunun belirleyeceği makul (!) bir bedel karşılığında küçük hisse sahibine satılacak. Eğer bu şekilde satış gerçekleşirse bu olay kamu vicdanını kanatır."

DANIŞIKLI DÖĞÜŞ
"İlginç olanı ise; 13 bin metrekarelik küçük hissenin sahibi olan Murat Gülibrahimoğlu’nun bu hisseyi 25.07.2017 tarihinde almış olması. Yani geçen hafta, sadece bir hafta önce hissenin sahibi olmuş kendisi. Hemen ardından da parselin tamamını Aliağa Belediyesinden satın almak için talepte bulunmuş, Belediye Başkanlığı da bu talebi ivedilikle kabul etmiş ve Belediye Encümenine getirmiş. Yani işin bir danışıklı döğüş, hazırlığı yapılmış organize bir çalışma olduğu çok açık. Aliağa’nın ortak malına yönelik bu organize hazırlık ayıplanacak bir şeydir."

YASANIN ARKASINDAN DOLANMA GAYRETİ
"Tüm Aliağa’ya ait olan çok değerli ve çok büyük bir kamu arazisinin sessizce, etik dışı yöntemlerle, satış kisvesi altında, ihalesiz bir şekilde bir kişiye devredilmeye çalışılması kamu vicdanının ve Aliağa halkının kabul edeceği bir şey değildir. Ayrıca yasal boyutu da tartışmalıdır. Belediye mülklerinin satışı sadece Belediye Meclisinin kararıyla ve ihale yoluyla yapılabilir. Belediye yönetimi Encümen kararıyla, küçük hisse sahibine devasa büyüklükte bir araziyi ballı satış yöntemiyle devir ederse Meclisin yetkisini gasp eder, kamu vicdanını yaralar. Bu şekilde yapılacak satış hileli işlemdir, yasanın arkasından dolanma gayretidir, yasa dışıdır. "

BELEDİYE MÜLKÜ HALİNE GETİRİLMELİ
"Belediye yönetimi kişilerin değil, Aliağa halkının, kamunun yararını öncelemek zorundadır. Mülk satışı yapılacaksa Belediye Meclisi buna karar verir, yasanın emrettiği şekilde açık ihale yöntemiyle, şaibesiz bir şekilde, herkesin gözü önünde en yüksek fiyatı verene belediye mülkü satılır. Yasal olanda etik olanda bu yöntemdir. Kaldı ki bu kıymetli ve büyük arazinin küçücük hisse sahibine satılması yerine, bu küçük hisse Belediye tarafından satın alınmalı ve arazinin tamamı Belediye mülkü haline getirilmelidir. Aliağa’nın büyüme aksında bulunan bu arazi toplu konut alanı olarak değerlendirilmeli, ucuz konut üretilerek dar gelirli yurttaşlarımızın sağlıklı konut sahibi olması için kullanılmalıdır."

HUKUKİ VE AHLAKİ OLARAK SORUMLU OLURLAR
"Encümenden arazinin küçük hisse sahibine satılması yönünde bir karar çıkarsa bu kararın altına imza atacak olan encümen üyeleri hem hukuki hem de vicdani olarak sorumlu olacaklar, zan altında kalacaklardır.  Aliağa kamuoyunu bilgilendirmeyi ve dikkatini bu konuya çekmeyi hemşerilik borcu ve görevi sayıyorum. Saygı ve sevgilerimle."

Editör: Haber Merkezi