Belediye başkanlığının ikinci yılını dolduran Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, yaptıklarını ve yapacaklarını Gondol Kafe'deki basın toplantısıyla anlattı. Belediye bürokratları ile basın mensuplarının karşısına çıkan Akpınar, yerel yöneticiliğin zor yapıldığı bir dönemde ince bir ipin üzerinde cambazlık yaptıklarını söyledi. Sadece belediye yasasında yazılı görevleri değil onun dışındada hizmetleri yaptıklarını belirten Akpınar "Kamu kaynaklarını kulanarak şaibeye yol açmadan örnek belediyecilik yaptık. Belediyeler Sayıştay denetiminde yerlerdir. Dedikodu ile değil yasayla yönetilerler. Mışlarla değil gerçeklerle yönetilirler" dedi.

Başkan Akpınar, 5 yıllık görev döneminde kente bırakacağı eseri bugünden bıraktığını düşündüğünü bu eserin de "Karşıyaka'nın filizlerini geleceği hazırlıyoruz. Her apartman bir öğrenci okutuyor" projesi olduğunu söyledi.Toplumsal dayanışma örneği olan bu projenin hem kendileri için hem de Karşıyaka halkı için de önemli olduğunu belirten Akpınar "Bu iş parayla yapılacak bir iş değil. Gönüllük esasıyla yapılan ve hem ihtiyaç sahibi öğrenciye hem de destek veren aileye destek oluyorsunuz. Beş yılda kente bırakacağı en önemli eser nedir diye soruyorlar. O eseri bıraktığımı düşünüyorum" dedi. Akpınar, Kadın Hakları Anıtı'nı 15 metreden 40 metreye yükselteceklerini, Eğitim temalı çocuk parkı yapacaklarını söyledi. Bağış araziye Ege Üniversitesi'nin Sağlık Bilimleri Fakültesi'ni açacağını belirten Akpınar, Karşıyaka'ya üniversite hayalinin böylece gerçekleştiğini, bir de Güzel Sanatlar Fakültesi kazandırmayı hedeflediklerini söyledi. Akpınar, ilçeye 60 milyon TL'lik fiziki yatırım yaptıklarını da belirtti.

YALI'YA STAD YAPMAK KENTİN GELECEĞİNİ KATLETMEKTİR

Stadyum sorunun İzmir'in sorunu olduğunu belirten Akpınar, sportif başarı veya başarısızlığın stadlardan kaynaklanmadığını söyledi. Akhisar Belediye Spor'un stadının olmadığını ancak Süper Lig'de ilk 5 içinde mücadele verdiğini belirten Akpınar "Demek ki başarı veya başarızılık stadyumdan kaynaklanlmıyor. Yönetsel anlayıştan kaynaklanıyor" dedi. Yerel yöneticinin yapması gerekenin kentin doğru planlaması kapsamında stadın doğru yerde yapılmasını önermesi olduğunu dile getiren Akpınar, Karşıyaka Yalı Stadının yeri konusunda yaptığı açıklamada "İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da ben de mevcut alanın doğru bir yer olmadığını dünşünüyoruz. Öte yandan da kent dışında olmayan kentin göbeğinde olan Örnekköy'e sadece stat değil spok kompleksi yapılmasının doğru olduğuna inanıyoruz" dedi.

Deniz kentinin karadan planlarla ranta kurban edilmemesi gerektiğini belirten Akpınar "70'li yılarda bu kent denizden planlanıyor olsaydı Fahrettin altay'dan Bostanlı'ya kadar uzanan salih aksı Çin Seddi gibi yüksek binaların kurbanı olmazdı. 'Kurban edilmiş. Bir de biz yapalım' deniyor. Ben yapmak istemiyorum. O alanla o stadı yapma kentin geleceğini katletmektir. 1950'li yıllarda spor alanı işaretlendiğinde yanınta konutlar yokmuş. Bitişiğindeki konutlar olmasaydı stad oraya yakışırdı. Ama konutların arasında, girişi çıkışı sorun olan yerde stad yapmak cinayettir. Önerdiğimiz yer de kentin 50 km dışında bir yer değil. Türkiye'de yeni yapılan stadların çoğu mevcut yerlerinden alınarak kent dışına yapıldı. Bizim önerdiğimiz Örnekköy'deki alana Girne Caddesi'den yürüyerek 20-30 dakikada gidilebiliniyor. Siyasi çekişme faydd sağlamak olarak görülmemelidir. AKP hükümeti stadı kentin doğru yerine stat yaparsa mikrofonu alıp teşekkür edeceğimi daha önce de söyledim. Yalı'da ki alanın da spor alanı olarak değerlendirilmesi gerekiyor. U-19-U20 takımları şehir dışında maçlara çıkıyorlar. Buraya kapalı yüzme havuzu yapılabilir. Tenis kortları, Yelkün Klübü binası, KSK Klüp binası muhafaza edilebilirdi. Orası halkın da kullanacağı yaşam alanı olarak kalmalılydı. 15 günde maç yapılacak yer olmamalıydı" dedi. Akpınar, KSK futbol takımının lejyaner futbolcular nedeniyel küme düşme noktasına geldiğini, altyapıdan gençlerin takımda olmadığını, belediyenin altyapı yetiştirecek spor alanları için çalıştığını söyledi.

AKP MİLLETVEKİLLERİ NEYE MUHALEFET ETTİKLERİNİ BİLMİYOR

Akpınar, Ak Parti İzmir milletvekillerinin İzmir'de muhalefet ettiklerini ama neye muhalefet ettiklerini bilmediklerini söyledi. CHP'li belediye başkanlarının sosyal demokrat kimlikleriyle vatandaşı ayırmadan yöneticilik yaptıklarını belirten Akpınar, "Ama bugün üzülerek görüyorum ki AKP milletvekilleri 'Bize oy verirseniz bunları yaparız' diyorlar. Vatandaş 3 yıl daha mı beklesin? Hayaliniz gerçekleşmezse bir 5 yıl daha mı beklesin" dedi.

İKTİDAR -MUHALEFET ÇEKİŞMESİNDEN İZMİRLİ ZARAR GÖRÜYOR

Karşıyaka Yamanlar Dağı eteklerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yapmak istediği ancak Orman ve Su İşleri Bakanlığı'dan olumlu yanıt gelmediği için ÇED sürecinin tıkandığı Katı Atık Bertaraf Tesisi'yle ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun "Siyasi yaklaşım var" açılmasını da basın mensuplarının sorusu üzerine değerlendiren Akpınar, İzmir'de hiçkimsenin kendi bulunduğu alana katı atık bertaraf tesisi istemediğini söyledi. Halbuki dünyanen her yerinde kent merkezinde çöp fabrikaları bulnuduğunu, Avrupa'da çöp ithalatı yapıldığını belirten Akpınar "Harmadalı gibi kent merkezinde kalmış depolama alanlarından İzmir'in ivedikle kurtulması gerekir. Tüm kurumlar bir an önce biraraya gelmeli ve sorunu çözmeli. İzmir'e bir tane de yetmez. Nerede yapılacaksa bu tesislerin yapılarak bir an önce ekonomiye de kazandırılması gerekir. İktidar ve muhalefet çekişmesinden İzmir halkı zarar görüyor. İlla 'ben bilirim' diye bir şey yok. Yöneticilerin en büyük zaafiyetlerinden biri illa 'Ben bilirim" anlayışıdır. Biz ikna kültürenden geliyoruz. Biat kültürü içinde siyaset yapanlar var. Biz oturup konuşup, İzmir ve Karşıyaka halkının daha iyi şartlarnda yaşaması için çaba sarfetmeye hazırız" dedi.

ALAYBEY PLANINDA EKSİKLER VARDI

Akpınar, Karşıyaka Belediyesi eski bakanı Cevat Durak döneminde hazırlıkları başlayan Alaybey kentsel dönüşümünün akibetinin ne olduğu konusundaki soruya "Daha önce bir planlama yapılmış ama tartışılmamış. Eskikleri olan bir plan. Kentsel Dönüşüm yaassı arızalı bir yasa. Örneğin Bostanlı'da bu yasadan faydalanan binalar var. Eski binayı yıkıp aynı yerinde yeniliyorlar. Sosyal donatı alanı artmadan, otopark muafiyetinden yararlanarak, geçmiştekinden daha fazla haklarla, yeşil alanlardan da alarak camlı, modern bina yapıyorlar. Büyükşehir Belediyesi'nin Örnekköy'de kentsel dönüşüm projesi var. Burada vatandaşı yanlış yönlendirenler ortaya çıktı. Farklı algılar yaratarak vatandaşa 'Evlerinizi vermeyiz' diyen sıkıntılı insanlar var. Bunlara itibar edilmemesini istiyoruz. Belediye, kamu gücü olarak vatandaşın hakkını koruyacaktır. Müteahhit ve belediye kentin dönüşümünde daha sağlık yol alacaktır. Biz de Cumhuriyet mahallesinde proje hazırlığındayız. Taşocaoğı'nda bitirdik. Jeolojik raporu sunduk. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğündün onay bekliyoruz. Cumhuriyet'ten sonra Alaybey bölgesinde de dönüşümle ilgili çalışacağız" dedi.

PARTİ NE GÖREV VERİRSE YAPARIM

Akpınar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun 2019 yılında başkanlığı bırakmayı düşündüğü açıklaması ve kendisinin Büyükşehir için aday olma hedefi olup olmadığıyla ilgili soru üzerine, Kocaoğlu'nun erken bir açıklama yaptığı söyledi. Siyasetin yaşam biçimi olduğunu meslek olmadığını belirten Akpınar "Benim de yaşam biçimim bu yaşta 'Yok efendim ilçe belediye başkanlığı görevimi yapacağım. Evime döneceğim' dersem yalan söylemiş olurum. Siyasetteki hedefler samimi olarak söylenmelidir. Ben siyaset yapmaya devam edeceğim. İlkelerimden duruşumdan ödün vermeden siyaset yapacağım. Hırsla, ihtiraz ile 'Onu alacağım' demem. Benim ne istediğim önemli değil. Ben kendimi hazırlarım, toplumun ne istediği önemlidir. Aziz Kocaoğlu erken bir açıklama yaptı. Aklında yokken Büyükşehir Belediye Başkanı olan ve üç dönem başarıyla yürüten bir büyüğümüz. 2019 koşullarına kedisine ihtiyaç varken 'Ben olmayacağım' deme hakkına sahip değil. Siyasete gönül vermiş, yöneticilik yapan insanlar kendi isteğiyle değil istenenle hereket ederler 2019 geldiğinde bana derlerse ki 'Kal, Karşıyaka Belediye reisliğini yap. Yaparım. Başka yerde yapacaksın derlerse orada da yaparım. Mahçup edeceğimi anladığımda ise istemediğimi söylerim. Bana 'Evine dönüyorsun' derlerse , ben önce evimin reisiyim, evime giderim" dedi.


Utku BOLULU İZMİR (DHA)

Editör: Haber Merkezi