Karabağlar Belediye Meclisi’in 1 Nisan’daki toplantısında ortaya atılan usulsüzlük ve yanlış oylama iddiaları, Ankara’ya taşındı. AK Partili meclis üyeleri, başkan vekili seçiminde usulsüzlük yapıldığını öne sürdü, Karabağlar Kaymakamlığı'na, İzmir Valiliği'ne ve İçişleri Bakanlığı’na şikayet dilekçesi vererek, seçimlerin kabul edilebilir, şeffaf, şaibeye yer bırakmaksızın tekrarını istedi.

Verilen şikayet dilekçesinde, meclis birinci başkan vekili ve ikinci başkan vekili seçimlerinde usul ve esaslara aykırı davranıldığı belirtildi. Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği'nin Oylama Usulleri'ni belirleyen 13. maddesinin (a) bendinde gizli oylamanın nasıl yapılacağı açıklandığı belirtilen dilekçede, şu ifadelere yer verildi:

“Her görev için ayrı ayrı oylama yapılmalıdır. Tek oy pusulasında oylama yapılması düşünülemez. Oy pusulasında seçim yapılacak görev için aday olan meclis üyelerinden tercih edilenin adının yazılması oyun geçerli olması için yeterlidir. Oy pusulalarını düzenleme görevi başkanlığa aittir. Oy sayımına ara verilemez. Oy sayımı sırasında meclise ara verilemez. Bütün bunlar dikkate alındığında 01.04.2016 tarihinde Karabağlar Belediye Meclisi'nde yapılan 1. Başkan Vekili ve 2. Başkan Vekili seçimlerinde her iki görevin seçimi için tek oy pusulası dağıtılmış ve oy kullanımı yaptırılmıştır. Oylamadan önce hangi oy geçerli, hangi oy geçersiz (oylama kuralları ile ilgili) herhangi bir açıklama yapılmamıştır. Oy sayımı sırasında meclise ara verilmiştir. Belediye meclis üyelerinin doğal müşahit olma haklarına ara verilmiştir."

Dilekçede, seçimlerin kabul edilebilir, şeffaf, şaibeye yer bırakmayacak şekilde, oylamanın tekrar edilmesi istendi. Suç duyurusunun ardından Kaymakamlık önünde basın açıklaması yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi Bünyamin Demir ve AK Parti Karabağlar Belediye Meclis Üyeleri, suç duyurusunu demokrasi için yaptıklarını dile getirdi. Demir, "Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, seçimin nasıl yapılacağını çok iyi bilen birisidir. Gizli oylamada sandık dolaşmaz. Yapılan seçimde sandık dolaşmıştır ve seçim anında CHP’den ikinci bir aday çıkmıştır. Belediye Başkanı Selvitopu’nun yaptığı şudur. Sandığı dolaştırmıştır ve hiçbir seçimde görülmemiş bir durum oylama yapılırken ara vermiştir. Selvitopu derhal bu tutumdan vazgeçmelidir. Bu suç duyurusunu valiliğe de yapıyoruz. Zaten sorun bizim grubumuzla ilgili değil, kendi grubuyla ilgili. Kendi grubunu yönetemeyen bir Belediye Başkanı Karabağlar’ı yönetemez. Kendi grubu kendisine güvenmiyor" dedi.


İZMİR, (DHA)

Editör: Haber Merkezi