Gizem TABAN/İZGAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) mayıs ayı olağan ikinci meclis oturumu İBB Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Tunç Soyer’in yönetiminde gerçekleşti. Toplantıda İBB ile İBB’ye bağlı ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 2021 Mali Yılı Kesin Hesabı ve Taşınır Mal Kesin Hesabı görüşüldü. AKP ve MHP’nin ret oyu verdiği her iki kesin hesap da oy çokluğuyla kabul edildi.

‘KİŞİ BAŞINA 947 TL YATIRIM’

Toplantının başlangıcında İBB 2021 Mali Yılı Kesin Hesabı hakkında bilgilendirmelerde bulunan Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı CHP Meclis Üyesi Bülent Sözüpek, “2021 Mali Yılı için 9 milyar TL teklif edilmiştir. Öngörülen ödeneğin 8 Milyar 793 Milyon TL’sinin harcandığı görülmüştür. 2021 Mali Yılı gider bütçesinin gerçekleşme oranı yüzde 97,70 ’tir. Bütçe Giderlerinin bir önceki yıla göre artış oranı 16,87’dir. Bütçe gideri ve borç ödemeleri birlikte toplam harcama 9 Milyar 770 Milyon TL’dir. Toplam harcamanın net ödeneğe göre gerçekleşme oranı yüzde 108,55’tir. İBB, bağlı kuruluşları ve hissedarı olduğu şirketler 2019-2021 mali yılları arasında toplam 11 Milyar 530 Milyon TL yatırım yapmıştır. İBB, bağlı kuruluş ve şirketleri 2021 yılında kişi başına 947 TL yatırım yapmıştır. Merkezi hükümet ise 2021 mali yılı içerisinde kişi başına 730 TL yatırım yapmıştır. 2019 nisan ayından itibaren Belediyelere ortak hizmet projesi kapsamında sağlanan nakit destek tutarı 49 Milyon 273 Bin TL, kamulaştırma gideri olarak sağlanan destek ise 123 Milyon 400 Bin TL olmak üzere toplam destek tutarı 172 Milyon 673 Bin TL’dir. Kent içi ulaşım hizmetinin kalite ve devamlılığını sağlamak amacıyla Eshot Genel Müdürlüğü’ne 980 Milyon TL yardım yapılmıştır” diye konuştu.

‘HALKIN REFAHINA HARCIYORUZ’

İBB’nin bütçesini verimli bir şekilde kullandığının altını çizen CHP’li Sözüpek, "Sonuç olarak dünyanın ve ülkemizin içinde bulunduğu olumsuz ekonomik koşullar ve pandemi sürecinin sonucu olarak tüm girdi maliyetlerine gelen yüksek artış oranlarına rağmen Büyükşehir İBB, 2021 Mali Yılı’nda da  bütçeyi; mali disiplinden taviz vermeden, ulaşım ve altyapıya yatırımlarına öncelik vererek, yerelde kalkınmayı sağlamak amacıyla üreticiyi destekleyerek, sağlık, kültür ve sosyal hizmet, sosyal yardımlar alanlarında nitelikli harcamalara önem vererek başarılı bir şekilde hayata geçirmeyi basarmıştır. Bu başarının göstergesi yüksek bütçe gerçekleşme oranlarıdır. Bu rakamların gösterdiği en büyük şey, tüm bütçemiz İzmirlilerin refahı için harcanmış ve başarıya ulaşmıştır. Biz bütçemizi ranta, yandaşlara değil, İzmirlilerin refahına harcıyoruz. ‘Çalışmıyorsunuz’ denilerek itham edilen yol yapım ve onarım işlerine 1 milyar liralık yatırım yapmışız. ‘Ulaşım kötü, trafik var’ denilen sorun için raylı sistemlere milyonlarca lira ayırmışız. Sözün özü, Başkanımız Tunç Soyer’in vizyonerliği ile 2021 bütçemiz olması gerektiği gibi, verimli bir şekilde tamamlanmıştır. Sosyal Belediyecilik anlayışımız doğrultusunda, İzmirlilerin refahını öncelik alarak yaptığımız yatırımlardan dolayı gururluyuz” açıklamalarında bulundu.

‘KAMUSAL HİZMET ANLAYIŞI’

ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 2021 Mali Yılı Kesin Hesabı hakkında söz alan Ulaşım Komisyonu Başkanı CHP Meclis Üyesi Raşit Dirim ise şunları söyledi: “Toplu ulaşım kentte yaşayan herkes için bir kamusal hak, bir kent hakkıdır. Herkesin toplu taşımaya kolay ve ucuz ulaşabilmesi için kar amacı güdülmemesi gerekir. Toplam hat sayımız 363’e ulaştı. Akaryakıt fiyatlarındaki artışa rağmen İBB, 1 Ocak 2022’ye kadar ulaşım tarifesinde artışa gitmemiştir. Ayrıca, dar gelirli vatandaşlarımıza ekonomik anlamda destek olmak amacıyla 90 dakika aktarma imkanı sunan sistemi 120 dakikaya çıkardık. Halk taşıt uygulamamız sürüyor. ESHOT 2019 yılında akaryakıt giderlerini bilet satış gelirleriyle karşılayabiliyorken 2021 aralık ayında aylık 10 milyon, 2022 mart ayında ise 32 milyon akaryakıt gideriyle karşı karşıya kalmış ve buna finansman sağlamak durumunda kalmıştır. Bu durum bile ESHOT’un kar amacı gütmeyen, kamusal hizmet anlayışını ortaya koymaktadır. ESHOT’un gelir-gider dengesi arasındaki farkı İBB bütçesinden sübvanse ettik. 2021 Mali Yılı Bütçesi, ek bütçeyle birlikte 2 milyar 37 milyon lira gider, 1 milyar 396 milyon gelir olduğu görülüyor. Gelir gider arasındaki farkın net finansman ile karşılanacağı öngörülüyor. ESHOT’un 2021 Yılı Kesin Hesabı’nda gerçekleşme oranlarına baktığımızda gelir bütçesinde yüzde 96, gider bütçesinde yüzde 95 olduğunu görmekteyiz. ESHOT’un 2021 yılında başarılı bir hizmet yürüttüğü ortada…”

SOYER’DEN ELEŞTİRİLERE YANIT

İBB ve ESHOT’un 2021 Mali Yılı Kesin Hesabı hakkında açıklamalarda bulunan ve muhalefetin eleştirilerine yanıt veren Başkan Tunç Soyer’in öne çıkan açıklamaları şöyle:

BİR BAŞARI TABLOSUDUR

Toplam gelirimiz; 8 milyar 185 milyon lira… İç borçlanma 996.4 milyon lira, dış borçlanma 388.9 milyon lira… Giderlerimize baktığımızda toplam giderimiz 8 milyar 793 milyon lira… İç borç geri ödeme 531.9 milyon lira, dış borç geri ödeme; 445.4 milyon lira… Bu tablo aslında gerçekten İBB için bir iftihar vesilesidir. Gerçekleşme oranlarına baktığınızda bütçenin performansını değerlendirirsiniz. Dünyanın her yerinde böyledir. Bütçenin başarısı, öngördüğünüz yıl gerçekleştirdiğiniz performansın oranıyla ölçülür. Burada bir başarı tablosu olduğunu ifade etmek gerekir.

TÜRKİYE’YE ÖRNEK ÇALIŞMA

Sosyal yardımlara 88 milyon lira pay ayrıldığı söylendi, burada sadece o kalemdeki rakam gözüküyor, onun dışında yaptığımız sosyal yardımlar diğer bütçe başlıkları altında görülebilir. Bu konuda gerçekten Türkiye’ye örnek olacak bir çalışma yapılıyor. Türkiye’de hiçbir yerde hiçbir belediyenin yapmadığı kadar sosyal hizmet üretiyoruz. Sadece 88 milyon ile sınırlı değil.

EKONOMİDEN KAYNAKLANIYOR

Bizim borcumuzla ilgili; 2019 yılında var olan borçtan 3 misli kadar bir borçlanma yapıldığı algısı yaratılmak isteniyor. Bu doğru değil. 2019 yılında Belediyemiz ve bağlı kuruluşlarımız, şirketler dahil toplam borç stokumuz; 790 milyon Euro idi. Bugün itibarıyla bu borç stoku yüzde 5 arttı, 830 milyon Euro’ya çıktı. Sadece artış yüzde 5’tir. Ancak döviz kurundaki artış nedeniyle yaşanan bir tablodur. Sadece İBB’nin değil, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin her vatandaşının bu döviz artışından etkilendiğini görmemek mümkün değil. Dolayısıyla bizim rakamlarımızın reel olarak bu şekilde artmış olması İBB’nin bütçesindeki yanlış irade veya harcamadan değil, Türkiye’nin içine düştüğü ekonomik krizden kaynaklanıyor. Biz bu 3 yılda; 356 milyon Euro toplam borçlanmışız, 340 milyon Euro borç geri ödemesi yapmışız. Yani bizim borçlandığımız kadar borç geri ödemesi yaptığımızı da takdirinize sunmak isterim.

HİÇBİR İLÇEMİZİ AYIRMIYORUZ

AK Partili Belediyelere ne yapıldığı ile ilgili bir soru yöneltilmişti. Fen İşleri ve İZBETON yatırımları Aliağa Belediyesi’ne 32 milyon 607 bin lira, Bayındır’a 67 milyon 553 bin lira, Bergama’ya 73 milyon 253 bin, Kınık’a 35 milyon 897 bin, Kiraz’a 42 milyon 612 bin, Menemen’e 106 milyon 923 bin, Urla’ya 68 milyon 264 bin lira… Bizim, ortak hizmet protokolü yapmamıza gerek yok. Biz, 30 ilçemize de aynı yakınlıkta duruyoruz ve hepsine ortak hizmet protokolü olmasa da hizmet götürüyoruz. Toplam rakamlar Aliağa Belediyesi’ne 92 milyon 549 bin lira, Bayındır’a 517 milyon 548 bin lira, Bergama’ya 195 milyon 433 bin lira, Kınık’a 69 milyon 461 bin lira, Kiraz’a 107 milyon 332 bin lira, Menemen’e 345 milyon 744 bin lira, Urla’ya 193 milyon 640 bin lira harcama yapmışız. İBB, hiçbir ilçesini ayırmaksızın 30 ilçesine de ortak hizmet protokolü olsa da olmasa da hizmet götürmeye devam edecek.

İZMİRLİLER MÜSTERİH OLSUN

İZTAŞIT, Türkiye’de örneği görülmemiş bir başarı hikayesidir. Türkiye’de sadece İBB’nin uyguladığı bir model…  Hem kooperatifçiliği destekleyen hem ESHOT’un yükünü azaltan hem de vatandaşı memnun eden bir model… Trafiği rahatlatmak gibi bir sonucu da var. Kısaca, ESHOT Genel Müdürlüğümüz yaptığı otobüs alımlarıyla, uyguladığı HALKTAŞIT Sistemi, İZTAŞIT modeli ile Türkiye’ye örnek olmaktadır. Tüm İzmirliler şundan müsterih olsun; Türkiye’de en başarılı toplu taşım hizmeti İzmir’de ESHOT ile verilmektedir. İBB olarak ayrım yapmadan hizmet götürmeye devam edeceğiz.

EN KAPSAMLI ARAŞTIRMA

İBB, Türkiye’de yapılan en kapsamlı deprem araştırmasını yapıyor. İzmir’in yeraltı röntgenini çekiyoruz. Bu çalışma bittiğinde deprem konusunda en doğru envantere ve bilgiye sahip belediye haline gelmiş olacağız. Bina envanteri çalışması da yaptık, 33 bin 100 binayı tamamladık. Bunlar, her birinin girişine, tabelasına asılan bilgi notları haline gelmeye başladı. Ve vatandaşlar oturdukları binanın ne derece güvenli olduğunu görmüş oluyor.

Editör: Haber Merkezi