YAĞIZ BARUT/ İZ GAZETE- Konak Belediyesi Ağustos ayı birinci olağan toplantısı Konak Belediye Başkanı Abdül Batur'un başkanlığında gerçekleşti. Başkan Batur meclis açılış konuşmasına geçtiğimiz hafta vefat eden Türkiye'nin ilk kadın bakanı, milletvekili ve eski Buca Belediye Başkanı Işılay Saygın'ı anarak başladı.

Batur, Konak Belediyesi'ne bağlı MERBEL şirketi ile DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası arasında imzalanan 'toplu iş sözleşmeysi' ve KHK ile kadroya geçen mağdur personellerin sosyal haklarının düzeltilmesini de hatırlattı.

Ayrıca, 20 yıldır çıkan belediye kanunlarının, belediyelerin görev ve sorumluluk alanlarını arttırdığını ancak gelirlerin bir türlü artmadığını dile getiren Batur, "Türkiye Belediyeler Birliği'nde, ekonomik sıkıntıların aşılması ve belediye gelirleri yasasının çıkarılması için bir taslak hazırladık ve bu konuda uzlaşı içinde olduğumuzu belirtmek isterim" dedi.

KOMİSYONLARA GÖNDERİLEN ÖNERGELER

Batur bu açıklamalarının ardından meclis gündemine geçerek başkanlık makamına gelen önergeleri okudu. Çocuk istismarı ile ilgili çocukların ve ailelerinin psikolojik sağlığı için belediyede konuyla ilgili bir masa kurulması istendi. Önerge kabul edilerek, Kent Konseyi ve İnsan Hakları Komisyonu'na devredildi. Komisyondan gelen rapora göre, mecliste karar alınacak.

Bir başka önerge ise, Konak'ta turizmin tüm yıla yayılması konusunda verildi. Sağlık, bisiklet, yemek inanç turizmi ile ilgili sürekli tanıtımların yapılması, tarihi yapıların aslına göre restore edilmesi ile ilgili önerge ise Turizm Komisyonu'na havale edildi.

'HUZUR HAKKI İSTEMEDİM, MAAŞIMI DEVLETTEN ALIYORUM'

AKP'li meclis üyelerinin belediye şirketlerinde yönetim kurullarına kimlerin atandığı ile ilgili önerge vermesi sonucunda, Başkan Batur, "Bu konuda önergeyi oylamaya gerek yok. Ben hemen şimdi açıklama yapayım" dedi. Merbel İzmir Konak Belediyesi Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin çok önemli bir şirket olduğunu dile getiren Batur, "Yönetim kurulu başkanı ben oldum, şirket bizim için çok öenmli ve benim başkan olmamdan daha doğal birşey yok. 14 meclis üyesi arkadaşımız da yönetim kurulu üyesi oldu. Bu üyelerimize aylık 2500 TL huzur hakkı ödenmesi kararı aldık. Ben huzur hakkı istemedim, biz zaten devletten maaşımızı alıyoruz." açıklamasında bulundu.

KONAK VE OVACIK KARDEŞ ŞEHİR OLDU

Meclise sunulan bir başka önergeyle ise Tunceli ili Ovacık Belediyesi ile Konak Belediyesi'nin kardeş şehir olması kararı oybirliği ile alındı. Batur, "Tarımsal kalkınmada önemli bir belediye olan Ovacık, yeni anlayışta bizimle çalışmak istedi ve kendileri meclisten bu kararı onaylatmış. Biz de hem belediyecilik hem de kültürel temaslar açısından uygun olacağını düşündük. Bizim de oybirliği ile kabul etmemiz çok değerli oldu. Tüm gruba çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

TEPECİK HASTANESİ SAĞLIK BAKANLIĞINA TAHSİS EDİLDİ

Komisyondan gelen raporlar kısmında ise, Tepecik Devlet Hastanesi'nin bulunduğu alan oybirliği ile 25 yıllık süreyle Sağlık Bakanlığı'na tahsis edildi. Hukuk Komisyonu'nun CHP'li Başkanı Mahmut Esat Aslan, "Bugüne kadar zaten böyleydi, hayırlı bir iş için veriyoruz. Kamu görevi içindir, hayırlısı olsun" dedi.

DOKUZ EYLÜL'E ŞARTLI TAHSİS

Alsancak'ta bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlük binası rektörlüğe de yine oybirliği ile rektörlüğe tahsis edildi. CHP'li Aslan, "Bugüne kadar eğitim amaçlı kullanılmıştır. Biz de rektörlük binası olarak kullanılaması şartıyla kabul ediyoruz" diye konuştu.

'LOZAN, DESTANIN TESCİLİDİR'

Meclisin dilek ve temenniler bölümünde ise CHP'li üye Esra Keskin Yılmaz, Lozan Barış Antlaşması'nın 96.yıldönümü ile ilgili şunları söyledi:
"Lozan büyük bir yok edilme anlayışının, yıkılışının anlaşmasıdır. Çok önemlidir bir antlaşmadı. Öyle ki Mudanya ve Lozan Antlaşmaları ile savaş sona ermiştir. Bu başarı Atatürk'ün, İsmet İnönü'nün ve heyetteki arkadaşarının başarısıdır. O dönem Lozan delegelerine suikast yapılacağı bile söylenmiştir ve böylesi zor koşullarda bu başarı sağlanmıştır. Tüm ekibi rahmetle anıyoruz. Lozan, milletin bağımsızlığının tapusudur. Ölüm fermanı olan Sevr Antlaşması'nın yırtılması, Kuvayı Milliye destanının tescilidir. Bağımsız bir Türkiye'de yaşayabiliyorsak bu anlaşma sayesindedir. Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları sayesindedir." dedi.

Editör: Haber Merkezi