İzmir'de toplanan Türkiye Kent Konseyleri Platformu'nun sonuç bildirgesinde herkesin ayrım gözetmeden yaşam hakkı olduğu vurgusu yapılırken, bu hakkın korunmasının devletin görevi olduğu hatırlatıldı. Platform, ayrıca gündemde olan yerel yönetimlere kayyım atanmasına karşı olduğunu da vurguladı. Açıklamada basına yönelik müdahaleler de eleştirildi.

Türkiye Kent Konseyleri Platformu 19. Genel Kurul Toplantısı 25-26 Haziran 2016 tarihlerinde 72 kent konseyinin katılımı ile Buca Kent Konseyi’nin ev sahipliğinde İzmir'de gerçekleştirildi.  Genel kurulda yerel ve merkezi yönetimlerin kent konseylerine bakış açıları, dış ülkelerde ve Türkiye'de halkın yerel yönetime katılma mekanizmaları ve ülkede eğitimden yargıya kadar geniş bir yelpazede yaşanan hak ihlalleri konuşuldu.

İki gün süren genel kurul sonunda 5 maddelik bir sonuç bildirgesi açıklandı. Sonuç bildirgesinin ilk maddesinde yaşam hakkı ön plana çıktı. İlk maddede  "Ülkemizin her köşesinde yaşayan yurttaşlarımızın bir bütün olarak, din, dil, ırk, renk ve cinsiyet ayrımı gözetilmeksizin çatışmadan uzak,'Yurtta Barış, Dünyada Barış' ilkesi içinde, insan hakları ve hukukun üstünlüğü ilkelerine dayalı, terör, şiddet ve baskıdan uzak ve hak ihlallerinin olmadığı bir ortamda yaşam hakkı bulunmaktadır. Bu hakkın korunması devletin görevidir" denildi.

Çevre sorunlarına değinilen ikinci maddede de Platformun, tarihi, kültürel, doğal ve çevresel değerlerin talan edilmesine karşı olduğu vurgulanarak şu sözlere yer verildi: "Türkiye Kent Konseyleri Platformu doğal ve kültürel varlıklarımızı ortadan kaldıran, riskler yaratan HES, RES, termik ve nükleer santraller ile maden arama faaliyetlerine karşıdır. Doğanın talanı ve yağma edilmesinin önünü açan 6719 sayılı yasanın bu hükümlerden arındırılmasını talep eder. Gelecek nesillerin yaşam hakkını savunmak Platformun sorumluluğudur."

BASIN KURULUŞLARINA MÜDAHALE DE UNUTULMADI

Anayasada yer alan “basın özgürlüğü ve haber alma hakkı” haklarının hatırladığı üçüncü maddede ise " Türkiye Kent Konseyleri Platformu, haber verme görevini üstlenen gazetecilerin, yazarların ve aydınların hiçbir hukuki gerekçeye dayanmadan özgürlüklerinin kısıtlanmasına ve hukuki dayanağı olmadan basın kurumlarına kayyum atanmasına her zaman karşıdır" denildi.

'KAYYUMA KARŞIYIZ'

Gündemde olan hükümetin yerel yönetimlere kayyım atanması planına da değinildiği sonuç bildirgesinde şu ifadelere yer verildi "Türkiye Kent Konseyleri Platformu yerel yönetimlere kayyum atanmasına karşıdır". Sonuç bildirgesi son olarak "Türkiye Kent Konseyleri Platformu katılımcılık ilkesini önemser ve bu ilkenin bütün Kent Konseyleri tarafından hayata geçirilmesini destekler" ifadeleri ile son buldu.

EVRENSEL

Editör: Haber Merkezi