Mültecilerin de hemşehri olduğunun ve onların da belediyelerin imkanlarından yararlanma haklarının olduğunun vurgulandığı dilekçe kampanyasına İzmirli vekiller de destek verdi. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin örnek uygulamaları arasında yer alan Süt Kuzusu Projesi’nden, mülteci çocukların da faydalandırılması istendi. 200 üzerinde imzayla dernekler, vakıflar, sendikalar, odalar, kent konseyleri 1-5 yaş arasındaki mülteci çocuklara da süt dağıtılmasını talep etti.  

Dilekçeler İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde yapılan açıklama ile verildi. Dilekçeyi okuyan Konak Mülteci Meclisi Başkanı Mete Hüsünbeyi, kentte oturan herkesin hemşehri olduğunu belirtilerek “5393 sayılı Belediye Kanunu’nun Hemşehri Hukuku başlıklı 13. maddesinde belirtildiği gibi her insan ikamet ettiği beldenin hemşehrisidir. Hemşehrilerin ise belediye idaresinin yardımlarından yararlanma hakları vardır” dedi.  

BM ANLAŞMASINA VE CHP RAPORUNA ATIF

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nden de maddelerin yer aldığı dilekçede CHP’nin konuyla ilgili raporunu hatırlatan Hüsünbeyi şunları söyledi “Cumhuriyet Halk Partisi'nin "Sınırlar Arasında: İnsanlık Dramından İnsanlık Sınavına" başlıklı raporunda vurgulandığı gibi mülteci bebeklere mama bulmaktaki zorluklar ve annelerin bir kısmının sütünün kesilmesi gibi sorunlar, anne ve bebek ölümlerin artmasına yol açmaktadır. Aynı raporda belediyelerin, mültecilerin günlük hayatta karşılaştıkları sorunlarının çözümünde daha aktif rol oynamaları gerektiği belirtilmektedir”. 

ONURLU YAŞAM HAKKINA VURGU

Mülteci bebek ve çocuklara süt verilmesinin hayati bir önem taşıdığının önemini vurgulayan Hüsünbeyi  “Hangi ülkeden olursa olsun herkes geldiği ülkede onurlu bir yaşam hakkına sahiptir. Bu durum ulusal ve uluslararası sözleşmeler, yasa, yönetmelik ve mevzuatlarca güvence altına alınmıştır. Sonuç olarak Süt Kuzusu Projesi'ne, ilimiz sınırları içindeki kayıtlı 1- 5 yaş arasındaki mülteci bebek ve çocukların da dahil edilmesini talep ediyoruz” dedi. 

200’ÜN ÜZERİNDE KURUM

Dilekçeye imza atan kurumlar arasında DİSK’e, KESK’e, TÜRK İŞ’e bağlı sendikalar, TMOBB’a bağlı odalar, İzmir Barosu, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Konak ve Karabağlar Kent Konseyleri, Mülteci Der, Halkların Köprüsü Derneği, Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği, ADD Şubeleri, Toplum Gönüllleri Vakfı, TEGEV, EÇEV, kadın, engelli, yöre, barış, tüketici, sanatçı, hukuk, insan hakları ve çevre dernekleri ile İzmir Milletvekilleri Kamil Okyay Sındır, Musa Çam ve Müslüm Doğan da bulunuyor.

120 BİN ÇOCUĞA DAĞITILIYOR

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Süt Kuzusu Projesi kapsamında kentteki1 ile 5 yaş arasındaki 120 bin çocuğa iki haftada bir  2 litre süt dağıtılıyor. Daha öncede bu konuyla ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne dilekçe verilmiş, Büyükşehir Belediyesi bu dilekçeye cevabında Suriyeli mültecilerin MERNİS sisteminde kayıtlı olmadığını belirtmişti. Son düzenlemelerle birlikte artık Suriyeli mültecilerin adres bilgilerine MERNİS sisteminden ulaşılabiliyor. Öte yandan kentte 1 ile 5 yaş arasında kayıtlı 20 bin civarında Suriyeli çocuk olduğu tahmin ediliyor. 

Evrensel

Editör: Haber Merkezi