İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından İZFAŞ organizatörlüğünde düzenlenen 2'nci Uluslararası Engelsizizmir 2016 Kongresi, Fuarİzmir'de başladı. Ana teması 'Engellilerin Sosyal Hayata Katılımına Yönelik Yerel Politikalar' olan Engelsizmir 2016'da engellilerin kentsel sorunlarına yönelik akademik çalışma ve uygulamaların yanı sıra kültürel, sportif ve sosyal programların yer alacak. 3-5 Kasım tarihleri arasında düzenlenen kongrenin açılış törenine, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Engelsizmir Kongre Başkanı Doç. Dr. Levent Köstem de katıldı.

Açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Daha önce, ilklerin kenti İzmir'de yine bir ilke imza atarak, Engelsiz İzmir 2013 kongresini gerçekleştirdik. Engellilerin yaşama katılma olanaklarını tartışmaya açtığımız kongrede ulusal ve uluslararası örgütlerin temsilcilerini bir ayara getirdik. Uluslararası kabul görmüş temel insani hakların Türkiye'de de temsil edilmesi adına tarihi bir adım niteliği taşıyor" dedi.

"BEN MERKEZLİ ALIŞKANLIKLARI YENMELİYİZ"

İzmir'de fiziki koşullar ve sosyal olanaklar yönünden çok şeyin değiştiğini ifade eden Kocaoğlu, "Birkaç örnek vermek gerekirse, kentimizin cadde, meydan ve yollarında bulunan yaya yürüyüş yolları ve lambalar engellilere göre yeniden düzenlendi. Yürüyen merdivenli asansörlü üst geçitler yapıldı. Toplu ulaşımın önündeki engeller kaldırıldı. Tüm otobüs, vapur, iskele, metro ve banliyö trenlerimiz engellilerin kullanımına uygun haline getirildi. Türkiye'nin ilk kırmızı bayrak uygulaması İzmir'den başlayarak birçok kente yayıldı. Engelli eğitim ve rehabilitasyon merkezinin bulunduğu sosyal kampüs kuruldu. Açılışını haftasonu yapacağız" diye konuştu.

Ne Türkiye'de ne de İzmir'de hedeflenen noktaya ulaşıldığını söyleyen Aziz Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Engelli bireylerin fiziksel mekanlardan faydalanmalarını sağlamadan ideal bir dünyaya ulaşmış olmayacağız. 2013 yılındaki ilk engelsiz İzmir kongresinin açılışında yaptığım konuşmada engelli bireyleri yok sayarak onlara yaşam hakkı tanımayan eski dünyayı yıkıp yeni dünyayı kurmalıyız demiştim. Engelleri aşmak için sadece beton duvarları yıkmak yetmez. Önce kafalarımızın içindeki engelleri davranışlarımıza yansıyan ben merkezli alışkanlıkları yenmeliyiz. Kendimizi tekrar etmeden ezberlenmiş sloganlara takılmadan yeni hedeflere yürümeliyiz. Büyük hedefler koymalı ama hiçbir kazanımı küçümsememeliyiz. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak engellerden tamamen arınmış çağdaş bir kent yaratmak için var gücümüzle çalıştığımızı bilmenizi isterim."

Aziz Kocaoğlu'nun konuşmasının ardından Wheel Chair Dance Project (tekerlekli sandalye dans projesi) grubu dans gösterisi gerçekleştirdi. Gösteriyi takiben CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kongre Başkanı Doç. Dr. Levent Köstem, ekiple fotoğraf çektirdi.

Editör: Haber Merkezi