D-8 Ticaret ve Sanayi Odaları İzmir Toplantısı'na D-8 Genel Sekreteri Seyed Ali Mohammad Mousevi, üye ülkeler Mısır, Endonezya, İran, Malezya, Nijerya, Pakistan'nın Ticaret ve Sanayi Odalarının temsilcileri ile İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Rebii Akdurak, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Hoşcan, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Aşkar katıldı. 

Toplantının açılış konuşmasını yapan İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, D-8 Genel Sekreteri Mousavi'nin 3 Mart'ta gerçekleştirdiği ziyaret öncesi D-8 ülkelerinin ticaret hacmi ile ilgili çalışma yapılmasını istediğini belirterek, "Bana verilen rakamlar, 2015 yılı itibariyle toplam dış ticaret hacmimiz; Bangladeş ile 1 milyar 196 milyon dolar, Endonezya ile 1 milyar 845 milyon dolar, İran ile 9 milyar 760 milyon dolar, Malezya ile 1 milyar 696 milyon dolar, Mısır ile 4 milyar 341 milyon dolar, Nijerya ile 504 milyon dolar, Pakistan ile 600 milyon dolar. Oysa, haritaya bakın. Ortadoğu’da başlayıp, uzak doğuya kadar devam eden bir coğrafya. 8 ülkenin toplam nüfusu dünya nüfusunun 7’de 1’i. Bu 8 ülkenin toplam dış ticareti 1.5 trilyon dolar. Yani dünya dış ticaretinin yüzde 9’u. Bu ekonomik büyüklükteki entegrasyonun 8 ülkesinin kendisi aralarındaki ticaret sadece 120 milyar dolar" dedi. Musavi'nin ziyaretine kadar bu rakamlardan haberi olmadığını belirten Demirtaş, "D-8, 20 yıl önce 1997 yılında, Bangladeş, İran, Malezya, Mısır, Nijerya, Pakistan, Endonezya ve Türkiye tarafından kurulmuş. Amaç, D-8 Ülkeler arasındaki ticareti arttırmak. Daha iyi yaşam standartları sağlamak. Ekonomik işbirliğini geliştirmek. Gelişmekte olan ülkelerin dünya ekonomisindeki yerlerini güçlendirmek. Yani D-8 bölgesel ekonomik entegrasyonların ötesinde bir örgüt" dedi.

BU BAYRAĞI BİRAZ DAHA YUKARIYA TAŞIYALIM

"Biz odalar olarak, bugüne kadar, çok katkı yapmamış durumdayız. Ancak, geçmişe değil, geleceğe bakalım" diyen Demirtaş, "D-8 bayrağında 6 yıldız var. Anlamı da şunlar;' savaş değil, barış', 'çatışma değil, diyalog', 'çifte standart değil, adalet', 'üstünlük değil, eşitlik', 'sömürü değil, adil düzen', 'baskı ve tahakküm değil, insan hakları, hürriyet ve demokrasi'. Gerçekten hepimizin katıldığı değerleri ifade ediyor. Bu bayrağı biraz daha yukarılara taşıyalım" dedi. D-8'in 2018 hedefinin ticaret hacmini 500 miyar dolara çıkarmak olduğunu belirten Demirtaş, D-8 üyesi 8 ülkeden 16 ticaret odası olarak bir araya getirerek ekonomik fırsatları değerlendirmek üzere İzmir'de bu toplantıyı gerçekleştirdiklerini anlattı. Demirtaş, "Bu toplantıları, her yıl bir ülkede yaparsak, aramızda bir işbirliği protokolü imzalar, takipçisi olursak, biraz sonra imzalayacağımız protokolü dosya dolaplarında değil, kalplerde taşırsak, ülkelerimizin ekonomilerine önemli katkılar koyabiliriz. Belki daha sonra, aramızdaki gümrük duvarlarının kalkması ve yöneticilerimizin D-8 Serbest Ticaret bölgesi haline getirilmesini sağlayabiliriz. D-8 Fuarı düzenleyebiliriz. Sektörel bazlı toplantılar yapabiliriz. ABD, AB ve pek çok dünya ülkesi ekonomik sıkıntılar yaşıyorken, bu konjonktürde önümüzde birçok fırsatlar var. İşte burada, İzmir’de bunları konuşup, tanışıp dostluklar kuralım" diye konuştu.

ÜLKELERİN EN ÖNEMLİ TİCARET ODALARI BURADA

İTO Başkanı Demirtaş'ın ardından söz alan D-8 Genel Sekreteri Seyed Ali Mohammad Mousavi, katılımcılara teşekkür ederek, şunları söyledi: "Sizin devamlı destekleriniz ile D8’in ötesine geçecektir. Üyeler arasında ticareti artırmak asıl amacımızdır. Dünyada sürekli ve hızlı değişen bir ekonomik var. Bu sayede iş insanları arasında iletişim daha da artıracaktır. Ülkelerin en önemli ticaret odaları burada bulunuyor. Bu da ülkelerimizin iş dünyasını zenginleştirecektir. Bu sayede mevcut olan iş potansiyellerinin kullanılması teşvik edilecektir. Bu iyi girişim burada durmamalıdır. En iyi yararı sağlamalıyız. Bu toplantıları devam ettirerek iş ticaretimizi sağlayabiliriz. Kamu ve özel sektörleri arasında iş birliği konusunu da vurgulamak istiyorum. Bunu daha da geliştirmeliyiz. Uygun politikalar uygulamalıyız. Özel sektör üye ülkelerle çalışabilirse, çeşitli girişimlerde bulunursa bu çok yararlı olacaktır. Karşılaştığımız çeşitli zorluklara rağmen elimizden geleni yapıyoruz."

KAMU VE ÖZEL SEKTÖRÜN İŞBİRLİĞİ ŞART

Ticaret anlaşması gerçekleştikten sonra bölge içindeki ticaretin daha da yoğunlaşacağına inandığını ifade eden D-8 Genel Sekreteri Muhammed Mousavi sözlerini şöyle sürdürü: "Vize ve gümrükle ilgili de kolaylaştırma yolunda anlaşmalar var. Kamu ve özel sektörün işbirliği üye ülkeler arasında ticaretin geliştirilmesi için şarttır. 2018’de küresel ticaretin yüze 20’lik payı olan 500 milyar dolara ulaşmamız gerekiyor. Ben çok iyimserim. Bu etkinlik hedeflerimize ulaşmada yardımcı olacak bir girişimdir. D-8 ülkeler arasındaki iş faaliyetlerini geliştirmek için çabaladığını biliyoruz, ticaret odaları da bu sanayinin artmasına çok büyük katkıda bulunacaktır. Bu ülkelerin bu faaliyetlerden tam olarak faydalanması gerekmektedir. Bireysel ikili görüşmeler yapılabilir ve potansiyel iş imkanlarının müzakeresi yapılabilir. Ortak yatırım yapılabilir. Ülkelerin eyleme dönük projeler geliştirmesi gerekmektedir. Bu projeler kapasite oluşturabilirler ve bunun sonucu olarak iş bağlantıları daha da güçlenebilir. Her bir tarafın aktif olarak katılımı olmalı ancak bu sayede projeler başarılı bir şekilde uygulanabilirler. Kamu ve özel sektör arasında stratejik işbirliğinin güçlendirilmesi ticaretin gelişmesi için çok önemlidir. Ortak hedefler için uğraşırsak başarı sağlayabileceğiz."

"TARİKATLAR GELMEYE BAŞLADI İSLAM'IN ÖZÜ İKİNCİ DURUMA DÜŞTÜ"

Mousavi'nin ardından söz alan İzmir Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, ise "8500 yıllık bir geçmişi olan ilimiz Türkiye’nin en önemli uygarlıklarını yaşamış bir kenttir. Çok önemli kültür miraslarını barındıran bir şehrimizdir. Sosyal yaşantısı bir Avrupa şehri gibidir. Bu ilimizde gerçekleştirilen bu toplantı çok önemlidir. Valilik olarak buradan çıkacak bütün kararlara destek olacağımızı belirtmek isterim" diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, D-8 ülkelerinin hem nüfus hem de ekonomik olarak güçlü olduğunu belirterek, "Ama arzu ettiğimiz birlik ve beraberlik, ticari ilişkiler son derece kısıtlı. Hepimiz Müslümansız ama terör bizde, sefalet bizde, her olumsuz durum bizde. Biz nenden böyle olduk? Bana göre biz İslam dini gibi en mükemmel dini maalesef ticarete ve siyasete alet ederek yüce dinimizin şemsiyesi altında olmayı biraz zayıflattık. Tarikatlar gelmeye başladı İslam'ın özü maalesef İslam aleminde ikinci duruma düştü. Siyaset ön plana çıktı. Terör bizde sefalet bizde bu çemberden nasıl çıkacağız. Akıl ve teknolojiyi takip edeceğiz. Farklılıkları bırakıp ayrım yapmadan adaleti ön plana çıkartacağız. Kardeşliğin güçlenmesine öncülük edeceğiz ve inançlı bir şekilde çalışacağız. Sefaleti ortadan kaldıracağız. Sefalet ve cehalet ortadan kalktığında, demokrasi ve hukukun üstünlüğü olmadan kalkınmanın olmayacağını hep beraber görüp yaşıyoruz. 5 yıl gibi çok kısa bir sürede ticaret hedeflerine ulaşmamız mümkün olacaktır" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından D-8 Seyed Ali Mohammad Mousavi, İTO Başkanı Ekrem Demirtaş'a misafirperverliği için teşekkür plaketi verdi. Toplantının sonunda D-8 ülkereleri ticaret ve sanayi odalarının temsilcileri aile fotoğrafı çekildi.

Editör: Haber Merkezi