İZBAN grevinde kadın makinistler de grevle hak arıyor... 6. gününe giren İZBAN grevine katılan kadın makinistler Hatice Can ve Aslı Kızak hangi koşullarda çalıştıklarını ve neden grevde olduklarını Gazete Duvar’a anlattı. 6 kadın makinistin çalıştığı işletmede tuvalete gitmenin bile mola zamanlarına bağlı olduğunu belirten Can ve Kızak, “Bizim meslekte kadın olmak lükstür” diyor.

İLGİLİ HABER:Grevci işçiler: İzmirliler desteklerse, kimse mağdur olmaz

“Mesleğimiz; riskli, sabır ve özveri gerektiriyor. Çünkü her an bir sorun veya arıza oluşabilir. Müdahale ederken soğukkanlı ve sabırlı olmanız, olaya en kısa sürede müdahale edip, kimsenin zarar görmemesini sağlamanız gerekir. Tabii bunu kısıtlı bir süre içerisinde sağlamalısınız. Çünkü kaybettiğiniz her saniye sizin değil, taşıdığınız yolcuların zamanı” diyen Hatice Can, “Keşke deme lüksümüzün olmadığı görevimizin, hayatımıza etkileri çok fazla. Sizin geç kalmanız demek; işe, okula, eve hastaneye giden tüm yolcuların geç kalması demektir ki uykunuzda bile bu sorumlulukla uyursunuz” diye anlatıyor işlerinin gereklerini.

‘FATURA DÜŞÜNEREK YAŞAMAK İSTEMİYORUZ’

Bu durumun hayatlarının bütününe yayıldığını ise Hatice Can, şu sözlerle açıklıyor: “Bizim mesleğimizde sağlıklı beslenmek lükstür; çünkü yemek saatiniz tren aralarına sıkıştırılmış, en az beş dakikası kaybedilmiş, karın doyurmanın yanında lavabo ihtiyacınızı gidermeye çalıştığınız zamandır. Planlama yapmak lükstür. Çünkü işinizin bitiş saatini ve yerini o anki durum belirler. Ailece tatil planı yapmak lükstür. Çünkü her ay değişen vardiya planları ve hafta tatilleri buna izin vermeyebilir. Özel hayatınız olması lükstür. Çünkü telefona gelen ve geç gördüğünüz bir mesaj sizi zor durumda bırakabilir. Kadın olmak lükstür. Çünkü işin zorluklarını bilerek girmişsinizdir. İşveren kadın çalışan olduğunuzu çoktan unutmuştur. Bizim işimizde tuvalete gitmek bile lükstür. Çünkü tuvalet ihtiyacınız size verilen mola sürelerinde gelmelidir.”

Çalışma temposu ve düzeni böyleyken greve çıkma gerekçeleri olan ücretlerinin yükseltilmesi talebini de sonuna kadar savunacaklarını belirtiyor Can, “Tek bir isteğimiz var. Ailemizle paylaşamadığımız zamanı telafi etmeye çalışırken, ödeyemediğimiz faturaları düşünerek yaşamamak.”

‘DIŞ ETKENLERDEN KORUNMALIYIZ’

Aslı Kızak da vardiya düzeninin özellikle kadınlar için uygun olmadığını söylüyor, “Özellikle zun hatlardaki sürüşler esnasında yalnız kalıyoruz. Dış etkenlere karşı korumalı güvenilir bir ortamda çalışmamızın sağlanması gerekir.”

İLGİLİ HABER:Grevci işçiler: İzmirliler desteklerse, kimse mağdur olmaz

İZBAN işçileri greve ücretlerinde yüzde 24’lik artışla (en düşük net ücret 1734 liraya yükselecek şekilde) zam yapılması ve ikramiyelerin de 70 günden 90 güne çıkarılması talebiyle çıkmış İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TCDD bu talepleri kabul etmemişti. 

(DUVAR)

Editör: Haber Merkezi