Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin (EGD) düzenlediği 'Enerjiyi verimli kullan, geleceğe yön ver' sloganlı 'Enerjide dönüşüm ve iklim değişikliği' konulu Küresel Isınma Kurultayı, İzmir'de Tarihi Havagazı Fabrikası'nda yapıldı. Kurultay'ın açılışında konuşan EGD Başkanı Celal Toprak amaçlarının farkındalık yaratmak, medya, yerel yönetimler, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarının ilgisini küresel ısınma ve sorunlarına çekmek olduğunu söyledi.

İLGİLİ HABER: Burası İzmir, buradan çıkış yok!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aziz Kocaoğlu da Küresel Isınma Kurultayı'nda yaptığı konuşmada en önemli konunun tehlikenin farkında olup olmamak olduğunu söyledi. Kocaoğlu, "Tehlikenin farkında mısınız tüm mesele bu. Farkındaysak eğer ne yapıyoruz? Bir şeyi bilmek, onu düzeltmeye çalışmak, o konuyla ilgili inancın yüksekliği ile ilgilidir. Ne kadar inanıyorsanız o kadar sahip çıkarsınız. Ne kadar inanıyorsanız o sorunu çözmek için o kadar çok mesai ve kaynak ayırırsınız. İzmir Büyükşehir Belediyesi 2014 yılında İZSU Genel Müdürlüğün'ce iklim değişikliklerinin kıyı kentlere etkileriyle ilgili uluslararası sempozyum gerçekleştirdi. İzmir gibi zor bir kentte yağışlarla ilgili önlemler alıyoruz. Eski Başkanımız rahmetli Ahmet Piriştina, 2009 seçim kampanyasında yağmur suyu kanallarının 'tak tak' ses çıkırmasını muhalefet eleştirince, 'Bir tek tak' kaldı yanıtı vermişti. Biz de yağmur suyu ve kanalizasyon kanallarını ayırmak için çalışıyoruz" diye konuştu.

"DENEME BAŞARILI OLURSA TÜM OTOBÜSLERİN ELEKTRİKLİ OLMASI İÇİN KARAR VERİLECEK"

Aziz Kocaoğlu, karbondioksit salınımının azaltılmasını öngören 'Avrupa Birliği Belediye Başkanları Sözleşmesi'ne (Covenant of Mayors) taraf olduklarını, bu girişimle, 2020 yılına kadar İzmir'de karbondioksit salınımını en az yüzde 20 oranında azaltma sözü verdiklerini söyledi. Bu hedef doğrultusunda raylı sistem ağını genişlettiklerini belirten Kocaoğlu, 12 yıl önce 11 kilometre olan raylı sistemin bugün 130 kilometre olarak çalıştığını, 2019 yerel seçimlerinde hedefin bir kısmının inşaatı sürecek şekilde 250 kilometre raylı sistem olduğunu açıkladı.

Karbon salınımıyla ilgili sözün içinde raylı sistemin de yeraldığını, ayrıca çevreye minimum zaran veren gemiler aldıklarını belirten Aziz Kocaoğlu, "Elektrikli otobüse geçiş programı var. 20 tanesini aldık. Deneyeceğiz. Eğer başarılı olursak ve teknolojide gelişmeler bizi tatmin ederse İzmir Büyükşehir Belediyesi hızlı şekilde tüm otobüslerini elektrikli otobüse çevirmek için önemli bir karar verecek. Bu aşamadayız. Ayrıca, BİSİM projesi ile bisiklet yolları ile bisiklet kullanımını sürekli arttırıyoruz" ifadesini kullandı.

"KENTTE SORUN OLUYOR"

İzmir'in yoğun yağışlardan sonra yaşadığı sorunlarla ilgili de konuşan Aziz Kocaoğlu şunları söyledi: "Yağmurlarda sorun yaşanıyor. Yağmur yağmasa da Kordon'u deniz suyu basabiliyor. İzmir'in yapısı, denizle ilişkisine göre kanalizasyon sistemi, yağmur suyu sistemi deniz seviyesinde. Kot problemi nedeniyle milimetrik çalışma gerekiyor. Mavişehir'i su basıyordu. Pompa sistemiyle suyu atmayı başardık. Karşıyaka'da Yunus heykellerinin bulunduğu yer medcezirden dolayı şiştiği için alternatif bir yöntemle suyu atmak ve orayla ilişkisini kesmek için proje uygulayacağız. Anormal yağışlarda geçen yıl yeni bağlanan ilçelerde sorunlar olmuştur. Bu sene de Dikili'de oldu. Anormal yağış geldiğinde bir yerlerden mutlaka bir patlak veriyor. Dikili arkasını dağlara dayamış, alüvyon ovası olan bir yer. Dereleri temizlememize karşın taşkınlar yaşandı."

"KAMU ARAZİLERİ KENT KANTI İÇİN SATILIYOR"

Küresel ısınmanın sadece bir belediye, bir ülkenin çalışmaları, önlemleriye yokedilecik bir sorun olmadığını belirten Kocaoğlu, "Tüm dünyanın, hep birden mücadele etmesi gereklidir. En büyük üretici ülkeler karbon salınımıyla ilgili sözleşmelere imza atmadı. Önce İzmir'de, Türkiye'de ama sorunun çözümü için dünyada farkındalık yaratmak, bilgilendirmek ve direnmek gereklidir. İzmir Belediyesi olarak hem ağaçlandırma faaliyetleri hem de kentsel dönüşüm projeleri ile buna zemin yaratmaya çalıştık. Yeşil alanları arttırmaz, çoğaltmazsanız İzmir gibi kentte çözüm bulmanız son derece zordur. Ama 'kent rantı' uğruna yapılaşmada çok büyük hoyratlıklar var. Türkiye'nin özellikle büyük kentlerinde kent rantı için özellikle kamu arazileri satılıyor. Kamu arazilerinin kullanımları bittikten sonra yeniden kamusal kullanıma veya yeşil alana dönüşmesi gerekir. Ama bu gayrimenkullerin özellikle büyük kentlerde inşaat yapılmak üzere imar değişiklikleri yapılarak satıldığını görüyoruz. Bunun doğru olmadığını İzmir'den defalarca söylüyoruz. Yargıya başvuruyoruz. Davaları kazandıklarımızı korumuş oluyoruz. Kaybettiklerimiz elimizden kaçmış, ranta dönüşmüş oluyor. Tabii ki belediye başkanı olarak kentin kalkınmasını, zenginleşmesini istiyorum. Ama bunun bir sürdürülebilirliği olması gerekir. Ne yaparsanız yapın akıl ve bilim olmadığında, akıl ve bilimin karşısında maddi manevi çıkarlar üstün geldiğinde, çocuklarımıza gelecek kuşaklara sağlıklı bir doğa bırakmamız mümkün değil" diye konuştu.

İLGİLİ HABER: Burası İzmir, buradan çıkış yok!

Kurultay'da medya mensupları ve uzmanlar, enerjide dönüşüm ve iklim değişimi konusunda görüşlerini açıkladı. Kurultayın açılışına Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Yaşar Holding Yönetim Kurulu Üyesi Feyhan Yaşar da katıldı. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ise yerel yönetimleri temsilen görüşlerini dile getirdi.

Editör: Haber Merkezi