İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, basın mensuplarının Körfez ÇED raporu, FETÖ soruşturması, AKP milletvekili Hamza Dağ'ın Olimpiyat Şampiyonu güreşçi Taha Akgül'ün İzmir'den Ankara'ya gidişiyle ilgili eleştirileri ve kent gündemiyle ilgili sorularını yanıtladı.

YAZI VALİLİKTEN GELDİ

Kocaoğlu, FETÖ'yle ilgili Valilik'ten gelen yazıda personelle ilgili istenen "Çocuğu nerede okuyor", "Şuraya üye mi" şeklindeki soruları personele sorduklarını, beyanlarının esas alınacağını söyledi. Bu bilgileri personelden toplayıp, kurdukları komisyonda değerlendirdikten sonra Valilik'e bildireceklerini ifade eden Kocaoğlu "Bu aşamadan sonrası ise onların bileceği iştir. Büyükşehir'de bugüne kadar çok önemli bir durum yok. Tire ve Bayınır Belediyeleri'nden gelen iki arkadaş ve İZSU'da bir kaç arkadaşla ilgili problem çıktı. Tabii üst düzey yöneticilerin durumu son derece önemlidir" dedi.

Başkan Kocaoğlu, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası tutuklanan Çiğli 2. Ana Jet Üssü komutanları ile bir yıl önce Genel Sekreter Vekili Buğra Gökçe'nin çektirdiği bir fotoğrafın bazı gazetelerde yayınlanmasıyla ilgili ise "Oraya gidip te fotoğraf çektirmeyen yok! Oraya niye gitti? Bizim talimatımızla gitti. Bir tören hazırlığı için asfalt, çim ,ağaç ve çevre düzenlemesi için gitti. Oraya gidince ritüel olarak bir fotoğra çekilmiş. Biz Türkiye Cumhuriyeti'nin Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın Hava Eğitim Komutanlığı'na bağlı Çiğli Hava Ussü'ne gittik. Yaptığımız iş budur. Gittiğimiz yer budur. Bunu malzeme yapmak isteyenlere bu kadar konuşmam yeterlidir" ifadesini kullandı.

KÖRFEZ PROJESİNDE ZOR NOKTA AŞILDI

Kocaoğlu, askıya çıkan Körfez Projesi ÇED raporuyla ilgili yaptığı değerlendirmede ise projenin geçmişinin 10 yıla dayandığını söyledi. Kocaoğlu "Yaptığımız bilimsel çalışmalar, ihale süreci, dosyanın hazırlanması, eksikliklerin tamamlanması bu konuda bir siyasi irade eksikti. Onu da defalarca sizlerle paylaştık. Siyasi irade 'tamam bu iş olsun' deyince hızlı bir şekilde gerçekleşti. Ben tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Ama en çok da Büüykşehir Belediyesi İZSU ve Planlama Birimine, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstisü'ne teşekkür ediyorum. Onlarla birlikte çalışmasaydık bu proje zaten ortaya çıkmazdı. Bu sadece bir kanal projesi değil. Sadece bir liman yolunun büyümesi projesi değil. Bu proje, dünyanın sayılı çevre geri dönüşüm projelerinden, kazanım projelerinden bir tanesidir. Şu anda da Körfez'de balık miktarı ve çeşidi arttı. Bu proje başladıktan sonra yine eskiden olduğu gibi Körfez, canlı cenneti olacak. Hepimiz de evlerimizden çıkıp denize girebileceğiz. Bu projeyi gerçekleştirdiğimiz zaman İzmir dünyada bugünkü saygın konumunun kat be kat üstünde saygınlık kazanacak" şeklinde konuştu.

Projenin başlaması için takvimin ne olduğu, çalışmaların ne zaman başlayacağı sorusunu yanıtlayan Kocaoğlu, yapılacak adayla ilgili izin süreci olduğunu, bazı araştırmaların da tamamlanması gerektiğini söyledi. Kocaoğlu " Bu noktaya gelmesi, düğmeye basılması, işin en zor noktasıydı. Bu aşıldı. Bundan sonrası teknoloji. Birlikte koşturarak gerçekleştireceğimiz işler. Önemli olan bu noktaya gelmekti. İş makinalarının bir kısmını almıştık, yenilerini alacağız, bu iş bitmeyecek. İzmir yaşadığı müddetçe Körfez projesi sürecek ve İzmir'de yaşayan insanlar da körfeze girecek"dedi.

TAHA AKGÜL YANITI

AKP Milletvekili Hamza Dağ'ın 2016 Rio Olimpiyatlarında şampiyon olan İzmir Büyükşehir Belediyesi eski sporcusu Taha Akgül'ün maaşının düşürülmesi üzerine Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne gittiği gerekçesiyle yaptığı eleştirileri yanıtlayan Başkan Kocaoğlu, Taha Akgül'ün okumaya geldiği zaman, İzmir Büyükşehir Belediyesi sporcusu olarak yetişmesinde çok büyük katkıları olduğunu söyledi. Kocaoğlu, "Bizden transfer olurken de olimpiyatlarda çok önemli bir aday olacağını, büyük ihtimalle altın madalyayı alacağını biliyorduk. Ama biz Sayın milletvekilinin baktığı pencereden bakmıyoruz . İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Türkiye'deki farkı da bundan kaynaklanıyor. Taha Akgül, yetişmiş. Artık profesyonel yolculuğa çıkmış. Biz ona gereken desteği vermişiz, diğer sporculara da vermişiz. Tekerlekli sandalye basketbol sporcularımız için de aynı şeyi yapıyoruz. Yetiştirdiğimiz çocuklar hayatını kazansın, profesyonelliğe girsin, biz geriden gelenleri yetiştirelim ve topluma kazandıralım. Bizim amacımız bu. O Olimpiyat altın madalyasında bizim de emeğimiz var, annesinin babasının da emeği var. Sivas'ın da var. İzmir'in de şimdiki kulübü Ankara'nın da emeği var. Hep birlikte olmuş birşey. Ben kendisini sizin aracılığınızla canı yürekten kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum. Önce sağlık, sıhhat diliyorum. Bunlar duruş meselesi. Bir belediyenin spordan anladığının, spor kulübünden anladığının farklılığından kaynaklanıyor. Biz aynı doğrultuda kitle sporu yaptırarak yoluma devam edeceğiz" diye konuştu.

ALSANCAK STATI YIKILALI 2 YIL OLDU

İlçe belediyelerle ortaklaşa yaptıkları Bornova stadının bittiğini, Tire stadının bitmek üzere olduğunu hatırlatan Kocaoğlu, "Güzelyalı'da problem var, Yalı'da problem var. Alsancak Stadı yıkılalı 2 yıldan fazla zaman oldu. Alsancak'da ne problem var? Bize işe bakıyoruz kimseye söylecek sözümüz yok. Kimseyi eleştirecek durumum da yok. Hele ülkenin şu koşullarında, geldiği şu süreçte kinaye ufaktan eleştiriye bile ülke insanının tahammülü yok. Bize pozitif enerji gerekli. Güzel şeyler konuşma, üke insanı moralini düzeltme zamanı" dedi.

YOLCUDUR ABBAS BAĞLASAN DURMAZ

Gazetecilerin sorularının yanıtladıktan sonra üç radyonun ortak yayınına katılan Kocaoğlu, CHP İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel'in görevinden istifa etmesini değerlendirirken, "İstifa sürecinde benimle konuştu. Benim müdahalem olmadı. Kendi tercihi. Yetişkin insanlarız. İstifa da tek taraflı. Kendisi için parti için hayırlısı olsun. Alaattin Yüksel kim ne derse desin hatasıyla sevabıyla siyaseti iyi bilen siyasetten hiçbir çıkar beklemeyen tam tersi siyasete olanakları çerçevesinde maddi manevi veren duruşuyla iş aleminde parti içinde odalarda medyada sevilen sayılan saygı duyulan çok kıymetli bir arkadaşımız. Bu CHP için İzmir için büyük kazanç idi...Böyle bir karar verdi inşallah onun yerine gelen gelecekler daha iyi yapar. Benim dileğim budur. Biz zaten belli yaşlara geldik. Yolcudur Abbas bağlasan durmaz" ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi