Cengiz Aldemir/ANKARA- Türkiye'nin asgari ücretliler toplumuna dönüştüğünü, asgari ücret civarında çalışan 10 milyon işçinin olduğunu belirten , CHP İzmir Milletvekili Kani Beko mecliste yaptığı basın toplantısında, " Kovid-19 salgını ile birlikte ücretlerde önemli kayıplar yaşanırken, asgari ücretin altında gelir elde edenlerin sayısı da artmıştır. Türkiye’de 15 milyona yakın işçinin 10 milyonu açlık sınırının altındaki asgari ücretle çalışıyor" dedi.

ASGARİ ÜCRETLİ 119 TL BÜRÜTLE GEÇİNİYOR

Kayıt dışı verileri de eklendiğinde 10 milyona yakın asgari ücretlinin günlük harcama tutarının en az 350 tl olması gerekirken günlük 119 lira brüt ücret ile geçinmeye çalıştığını söyleyen CHP'li Beko, iktidara eşel mobil sistemi önerisinde bulunarak"Yılbaşından bu yana dolar karşısında yaklaşık 925 lira eriyen asgari ücret, yıllık yüzde 20’ye ulaşan enflasyona da yenik düşmüştür. Hükümet EŞEL MOBİL sistemi ile bu kayıbı derhal telafi etmelidir" çağrısında bulundu.

AB'NİN EN DÜŞÜK ASGARİ ÜCRETLİ ÜLKESİ TÜRKİYE 

Sarayın politikaları nedeniyle ağır bir ekonomik kriz yaşandığını, " İtibardan tasarruf olmaz" diyen sarayın, kendi itibarı için halkı açlıkla, yoksullukla baş başa bıraktığı eleştirisinde bulunan Beko, Türkiye'nin AB ülkeleri arasında en düşük asgari ücret veren Bulgaristan’ı da geride bırakarak, Avrupa’daki en düşük asgari ücret veren ülke olduğunu vurguladı. 

Avrupa ülkelerindeki asgari ücret gelir tablosunu paylaşan Beko, "Lüksemburg 2.202 Euro

İrlanda 1.724 Euro

Hollanda 1.701 Euro

Belçika 1.626 Euro

Almanya 1.585 Euro

Fransa 1.555 Euro 

Yunanistan 758 euro, Kuzey Makedonya 359 Euro Karadağ 331 euro aylık alırken; Türkiye’de asgari ücretle çalışanlar yalnızca 260 Euro almaktadırlar. Bizi kıskanıyor dediğimiz Avrupa Birliği ülkeleri içinde son sıradayız!

15 Euro farkla geçtiğimiz tek ülke ise AB üyesi olmayan asgari ücreti 245 Euro olan Arnavutluk oldu. Ayrıca Danimarka, İtalya, Kıbrıs, Avusturya, Finlandiya ve İsveç'de ise asgari ücret hiç uygulamıyor" bilgisini paylaştı.

ERDOĞAN'A BU BİLGİLERİ VERECEK BİRİ YOK MU?

Türkiye'nin yüzde 45, Slovenya 20, Romanya 16, Polonya 12, Bulgaristan 9, Fransa 9, Yunanistan 8, İngiltere 5, Hollanda 3, İspanya 1 ve Belçika'nın ise yüzde 0.4'ünün asgari ücretle çalıştığına dikkat çeken Beko, "Bu tablo Türkiye’nin hangi konuda dünya lideri olduğunu göstermektedir! Lafa geldiği zaman dünya bizi kıskanıyor diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bu bilgileri ileten bir danışmanı yok mudur?" diye sordu.

HEPSİ BEKARMIŞ GİBİ İŞÇİ HESABI YAPILMASIN

Asgari Ücret Komisyonu'nun, asgari ücretle çalışan 10 milyona yakın işçinin hepsini bekar bir işçi üzerinden hesap yaptığına dikkat çeken CHP'li Beko, "Oysa asgari ücret belirlenirken işçinin ailesi de dikkate alınmalı, en azından 4 kişi için hesaplanmalıdır. Asgari ücretle çalışan işçiden milyarlarca lira vergi alınmaktadır. Oysa sıra, başta beşli çeteye ya da fason işverenlere gelince, onların vergileri silinmektedir. Cengiz, Limak, Kalyon, Kolin ve Makyol firmalarına 128 kez vergi ve harç indirimi yapılmıştır. 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenmesi için aylık gıda harcaması tutarı yani açlık sınırı 4 bin lirayı geçmiştir. Yoksulluk sınırı cumhuriyet tarihinde ilk kez 10 bin lirayı geçmiştir.

YOKSUL AİLE SAYISI 6,5 MİLYON

Yoksul aile sayısı 6,5 milyon oldu. Yardıma muhtaç aile sayısı 2 katına çıktı. Ülkemizi Mustafa Kemal Atatürk'ün yüz sene evvel hedef gösterdiği muasır medeniyetler seviyesi yerine, açlıkla, sefaletle, yoksullukla boğuşan ülkelerin seviyesine düşürdünüz. Sosyal adalet bu mudur? Unutulmasın ki; adalet halkın ekmeğidir, işçilerin de geleceğidir" diye konuştu.

ASGARİ ÜCRET TEMEL İHTİYAÇLARI GİDERMELİ

Asgari ücret kararını verenlerin, adil ve vicdanlı olmasını, asgari ücretin bir memleket meselesi olduğunu vurgulayan Beko, asgari ücret ile ilgili yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: Asgari geçim indirimi asgari ücretin dışında kalmalıdır. Asgari ücretten kesinlikle vergi alınmamalıdır. İşçi ve memur ayrımı yapılmamalıdır. Tek asgari ücret olmalı, işçi memur ayrımı ortadan kaldırılmalıdır. Memurlar çok alıyorlar demiyorum,

En düşük memur maaşı 4.881 TL olurken, işçinin aldığı asgari ücret neden 2.825 TL?

Asgari ücret vergiden muaf ve insan olmaktan kaynaklanan temel ihtiyaçlarımızı karşılayacak düzeyde olmalıdır. Asgari ücretle çalışan işçilere de şeker ve kurban bayramında en az bir maaş tutarında iki ikramiye verilmesi için meclis gerekli adımları atmalı, vermiş olduğumuz kanun tekliflerini derhal gündeme almalıdır! Unutulmasın ki; asgari ücretliler komisyondan insan olmaktan kaynaklanan temel ihtiyaçlarını giderebilecek bir ücret beklemektedirler."

Editör: Haber Merkezi