Geçtiğimiz haftaki yazıda işgal altındaki topraklarda verilen özgürlük mücadelesine eşlik eden bir ezginin hikâyesinden bahsetmiştik. Bu hafta da kaldığımız yere yakın bir yerlerden devam edelim istedim. Geçtiğimiz haftanın konusu olan 7. Senfoni’nin, Leningrad sokaklarında ve savaşın iki cephesinde de duyuluşunun üç gün öncesinde Kiev’de oynanan bir futbol müsabakasına konuk olacağız bu yazıda.

Nazi Almanya’sı Barbarossa Harekatı adını verdiği işgal hamlesiyle Sovyet topraklarına saldırmıştır.  1941 yılı Eylül ayında bütün Ukrayna işgal altındadır. İşgale karşı binlerce Sovyet yurttaşı gibi, 1927’de kurulmuş olan ve savaş döneminde faaliyetlerine ara veren Dynomo Kiev’li futbolcular da cephede işgale karşı mücadele ediyordur. Bu süreçte futbolcuların bazıları esir düşmüş, bazıları ise öldürülmüştür. 1942 yılında futbolcular arasında esaretten kurtulabilenler Kiev’e geri döner. Takımın kalecisi Nikolai Trusevich Kiev’e döndükten sonra bir fırında çalışmaya başlar. Fırının sahibi olan Losif Kordik futbola fazlasıyla düşkündür ve Trusevich’i hemen tanır. Kordik’in teşvik etmesiyle Trusevich eski takımı Dynomo Kiev’i yeniden toplamaya karar verir. Takım arkadaşlarından kimlerin hayatta olduğunu bilmemesine ve Ukrayna’nın tamamının Alman kontrolünde olmasına rağmen her türlü riski göze alan Trusevich takımın sekiz oyuncusuna bir şekilde ulaşmayı başarmıştır. Bir maça çıkabilecek sayıyı tamamlamak için üç kişiye daha ihtiyaç vardır. Bu üç kişi de kentte işçiler tarafından kurulmuş olan Lokomotiv takımından tamamlanır. 1942 baharında ise sonraları “fırıncılar” olarak anılacak olan FC Start takımı kurulur.

Her türlü imkândan yoksun bir şekilde futbol oynayan FC Start yerel lige katılır. Bu esnada işgalci askerlerden oluşturulan takımlarla yaptığı iki maçı da farklı kazanan Kievli futbolcular Almanların dikkatini çekmeye ve onlara rahatsızlık vermeye başlamıştır. Alman General Eberhardt FC Start’ın Nazi orduları ile maç yapmalarını ister. Ve Almanlar bu kez daha önce oynanan maçlardan farklı mağlubiyetlerle ayrılan askeri birliklerin takımlarını sahaya sürmez. Bu defa sahaya çıkıp, “Alman ırkının gücünü” herkese gösterecek olan, Alman hava kuvvetlerinin yenilmez takımı Flakelf’tir.

Flakelf ve Start 6 Ağustos 1942 günü Zenit Stadyumunda karşı karşıya gelir. Almanlar maçı kazanacaklarından emindir. Kimi kaynaklara göre FC Start takımının oyuncusu Nikolai Korotkykh, maçtan önce Komünist Parti üyesi olduğu için tutuklanmıştır. Bu şartlarda oynanan maçta Almanlar bir kez daha yanılır ve Start maçı 5-1 gibi farklı bir skorla kazanır. Maçtan hüsranla ayrılan işgalciler hemen üç gün sonraya bir rövanş maçı koyarlar ve bir galibiyetle intikam almayı planlarlar. Maça ilgiyi artırtmak için kentte ekstra duyurular yapılır. 9 Ağustos günü iki takım bir kez daha Zenit Stadyumunda karşı karşıya gelir.  Nazi subayı bir hakemin yönettiği maçta tribünler işgal askerleri tarafından hınca hınç doldurulmuştur. Maç öncesi soyunma odasına giden SS subayı, Kievli futbolculara sahaya çıktıklarında Nazi selamı vermelerini söyler. Fakat iki takım sahaya çıktığında Almanlar bu selamı verirken Kievli Sovyet futbolcular hiç oralı olmaz. Bu şartlarda maç başlar ve ilk yarı 3-1 Start takımının üstünlüğüyle sona erer. Devre arasında SS subayları bir kez daha Start takımının soyunma odasındadır ve Kievli futbolculara maçı kazanmaları durumunda sonuçlarına katlanacaklarını söyleyerek tehdit ederler. Sahaya çıkmadan hemen önce ise Start takımının kaptanı arkadaşlarına “bazı şeyler ölmeye değer” diyerek maçı her ne olursa olsun kazanmaları gerektiğini ifade eder.

Bütün tehditlere rağmen ikinci yarıda da Start takımı mücadele etmeyi bırakmaz. Almanlar tüm kuralları yok sayarak çok sert hareketlerle maça devam ediyor, hakem ise tüm bu olanlara göz yumuyordur. Start 5-3 öndedir ve hazırlanan yeni bir atakla Startlı futbolcu Klimenko tüm Alman defansını ve kalecisini çalımlayarak boş kalenin önüne kadar gider. Burada topu ağlara göndermek yerine geri dönüp orta sahaya doğru atar. Bu hareketle işgalci Almanlar iyice aşağılanmıştır. O anda henüz 90 dakika bitmemesine rağmen hakem maçı sonlandırır.

Maçtan kısa bir süre sonra Start takımının futbolcuları tutuklanarak toplama kamplarına götürülür. Bu kamplarda futbolcuların birçoğu öldürülür. İçlerinden bazılarının ise bu kamplardan kaçmayı başardığı ileri sürülmektedir. Ölüm karşısında dik duruşlarıyla tarihe geçen Kievli futbolcular için 1971 yılında bir anıt inşa edilmiştir. Ve anıt üzerinde o onurlu zaferi yaratanlara hitaben şöyle yazılıdır; ‘’Kazandığınız zafer unutulmayacak korkusuz kahramanlar.’’