GİZEM TABAN/ İZ GAZETE- Bayraklı Belediyesi haziran ayı olağan birinci meclis oturumu Bayraklı Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Serdar Sandal’ın yönetiminde gerçekleşti. Mecliste, 30 Ekim 2020 depreminin ardından start alan deprem konutları ve kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin tartışma yaşandı. 

DEPREM KONUTLARI VE KENTSEL DÖNÜŞÜM TARTIŞMASI

CHP’li Meclis üyesi Gökhan Kafalı, TOKİ’nin yaptığı deprem konutlarının yeterince denetlenmediğini ve kolonlarının hasarlı olduğunu iddia etti. Bunun üzerine AKP’li Meclis Üyesi Özgür Hızal da Bayraklı Belediyesi’ne kentsel dönüşüm eleştirisinde bulundu. Hızal’a yanıt Başkan Serdar Sandal’dan geldi. 

‘KOLONLAR PATLAMIŞ’ İDDİASI

CHP’li Meclis Üyesi Gökhan Kafalı, “AKP Grubuna soruyorum; Sayın Bakan dolaşırken Kızılay Merkezi’nin yanında yapılan binayı ziyaret etti mi? İnşaat kalitesinin yetersiz olduğu bazı kolonların patlamış olduğuna dair fotoğraflar var. Ne düşüyorlar merak ediyoruz. Tüm hakları hazineye devredilen vatandaşlar hakkında ne düşünüyorlar? Şimdi 10 sene sonra TOKİ’nin kalitesiz yaptığı konutlar yüzünden kentsel dönüşümü tekrar konuşmayalım burada” diye konuştu.  

‘DEPREM NOKTASINDA TARTIŞMAYALIM’

Kafalı’nın ardından açıklamalarda bulunan Başkan Sandal, “Ben de gittim, tam da Kızılay merkezinin oraya. O fotoğraflarda sıkıntı var. Burada bunu polemik yapamaya gerek yok. Özellikle, deprem noktasında tartışmayalım. Deprem siyaset üstü bir kavram. Siyasetin bir parçasını bulaştığımızda bunun zararını vatandaş görür. Bu süreçte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile uyumumuz sorunların daha kısa sürede çözülmesini sağladı” dedi.

‘SÜRECE DESTEK OLMAK İSTİYORUZ’

Sandal açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Burada bir konu var, rezerv alandan yer talep ediyoruz. Meseleye sıcak bakılıyor. Farklı taleplerimiz var. Gözle görülür bir şekilde kabası biten inşaatlar var. Kredi meselesini yumuşatmamız gerekiyor. Hiç olmasa 0,30, 0,40 faizle iki yıl ödemesiz yapılması gerektiğini talep edelim. Mansuroğlu mahallesiyle bir toplantı yaptık. Ana mesele kredi. Yüzde bir civarında kredi. Hemen hemen tüm bankaların kaldıracağı yüzde 1,5 civarında toparlanması halinde kamuya yük olamayacak. Bu sürece destek olmak istiyoruz. Herkes buna nasıl katkı sunarız derdinde.”

‘RİSK ALAN BİZİZ!’

Bayraklı Belediyesi’ne kentsel dönüşüm eleştirisinde bulunan AKP Meclis Üyesi Özgür Hızal’a yanıt Başkan Serdar Sandal, “Bu tartışmanın Bayraklı halkına bir faydası yok. Bu gereksiz bir tartışma. Adalet Mahallesi’nde bir şekilde planlar yapılmış vatandaştan şikayet gelmiş, yeniden çalışma yapıyoruz. Kentsel dönüşüm ile ilgili yapılan işlem üzerinde bir şekilde uzlaşma sağlanamamış. Birileri, siyaseten bize risk getirebileceğini söyleyebilir. Size ne! risk alan biziz. Biz burada tartıştığımızda vatandaşın sorunu çözülmediği sürece kimin haklı olmasının ne önemi var. Bunu yaparken, hiç kimseyi dışarıda bırakmıyoruz. Bizim böyle bir niyetimiz yok.  Vatandaşların zor durumundan yararlanmak isteyen, bunu fırsat bilen çantacılar var. Müteahhitler mahalle aralarında dolanıyor. Teknik bilgiler almadan müteahhitlerle anlaşma yapmayın dedik. Şirketlerimizle, mimarlarımızla birlikte vatandaşlarımızın talepleriyle ilgili bir an önce Bayraklı Belediyesi olarak üzerimize düşeni yapacağız. Bize 5 aylık verilen süreyi 5 günde tamamlayıp, planları teslim eden bir meclisiz. Bize duymuyorsanız, bari bürokrat arkadaşlarımıza saygı duyun” açıklamalarında bulundu.

Editör: Haber Merkezi