Yaşı küçük henüz ama adımları büyük…  Onu bizler büyüttük!...

Yıl 1997…

-25 Ocak 1997’de Yaşar Kemal Uluslararası Nonino Ödülü'nü İtalya'da düzenlenen bir törenle aldı.

-15 Mart 1997’de İzmir'in Bergama’yı Destekleme Komitesi siyanürlü altına karşı 120 kilometrelik meşaleli maraton düzenledi.

-11 Nisan 1997’de Atatürk Uluslararası Barış Ödülü'nün, Bosna-Hersek'te görev yapan Türk Barış Gücü'ne verilmesi kararlaştırıldı.

3 Mayıs 1997’de Dublin'de düzenlenen 1997 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye Şebnem Paker'in seslendirdiği ‘Dinle’ adlı şarkıyla üçüncü oldu. Bu başarı Türkiye'nin Eurovision tarihinde aldığı en iyi puan ve derece oldu.

-20 Mayıs 1997’de Danıştay, Bergama köylülerinin siyanürle altın aramaya son verilmesi talebini haklı buldu.

Ve 25 Haziran 1997.

Ankara’da başladı yürüyüşüne.

Atatürk ilke ve devrimleri doğrultusunda, hiçbir Siyasi, İktisadi, Kültürel, Mesleki ayrım ve amaç gözetmeksizin üyeler ve hemşeriler arasında yakınlaşma, yardımlaşma ve dayanışmayı sağlamak; Sosyal, kültürel ve ekonomik gereksinimlerinde fikri, hukuki katkılarda bulunmak; Eğitim faaliyetlerinde bulunmak; öğrenciler için yurt, pansiyon, kitaplık ve okuma odası yaptırmak; ihtiyacı olan İzmirli başarılı öğrencilere maddi yardım yapmak; burs vermek; yurtdışı eğitimlerine katkıda bulunmak; Gençler, Kadınlar, Yaşlılar, Engelliler, Çocuklar  ve Toplumun tüm kesimlerine yönelik eğitim (Kurs, seminer, çalıştay, konferans, staj vb..) çalışmalarında bulunmak; proje çalışmaları yapmak; işbirliğinde bulunmak; uluslararası faaliyetlerde bulunmak; Genç, Kadın, Yaşlılar, Engelliler, Çocuklar ve Toplumun tüm kesimlerinin haklarını korumak; onlara kendi haklarını öğretmek için farkındalık yaratma kampanyaları düzenlemek; eğitimler vermek; Devlet ve üniversitelerle beraber çalışıp onların sorunlarına çare bulma ve sığınma evi açma gibi çalışmalarda bulunmak; proje çalışmaları yapmak; işbirliğinde bulunmak; uluslararası faaliyetlerde bulunmak; Çocukların korunması ve güvenliği konusunda proje çalışmalarında bulunmak; Düşkün ve yardıma muhtaç İzmirlilere huzurevi açıp yardımcı olmak; Yurtiçi ve Yurtdışında İzmir'in tarih ve kültür varlıklarının tanıtımına ve değerlendirilmesine, korunmasına katkıda bulunmak; İzmir'in ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasını sağlamak ve çevrenin korunması, geliştirilmesini amaç edindi.

Ankara’da, ‘’İZMİR KÜLTÜR ve DAYANIŞMA DERNEĞİ’’ (Ankara’da Yaşayan İzmirliler),  İzmir Milletvekilliği ile Çalışma, Sanayi ve Milli Eğitim Bakanlığı da yapmış olan Sayın Ali Naili Erdem Başkanlığında, 54 İzmirli üyenin imzasıyla kuruldu.

Kızılay’da faaliyet gösteren dernek ilk günkü kuruluş amaçlarını ve İzmir’i Ankara’da doğru tanıtmak ve yaşatmak ilkelerini gerçekleştirmek için 19 yıldır çalışmalarını sürdürüyor. Hemşerileri ile memleket hasretini gidermek ve Ankara’ya yeni gelen İzmirlilerin kendilerini yalnız hissetmemelerini sağlamak için çabalıyor. Tüm bunların yanında Ankara’da okumakta olan başarılı İzmirli öğrencilerimize sahip çıkan derneğimiz, her yıl Atatürk Kültür Merkezi’nde büyük bir fuar yaparak, Ankara’da İzmir’in tanıtımına ve yaşanmasına katkı sunuyor. Derneğimiz gençlere özel bir önem veriyor. Çünkü geleceğimizin yöneticileri olacak gençlerimizin sivil toplumda yaşayacakları dayanışma ve yardımlaşma en önemlisi sahip çıkılma duygusuna ihtiyaçları olduğuna inanıyoruz. Gençlerimiz ve üyelerimizle beraber AB projeleri, Halkoyunları, TSM korosu etkinlikleri gerçekleştiriyor ve her yıl dayanışma yemekleri düzenleyerek milletvekillerimiz, bürokratlarımız ve en önemlisi hemşerilerimiz ile bir araya gelerek etkinliklerimiz konusunda değerlendirme yapma imkânını yakalıyor.  Dayanışma ruhunun çoğalarak güçleneceğine inancımızla güzel İzmir’imize gönül vermiş tüm hemşerilerimizi bekliyoruz.

Daha yürüyecek çok yolumuz var.

Birlikte ve azimle!