Gizem TABAN/İZ GAZETE- Gaziemir Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Halil Arda, İz Televizyonu’nda yayınlanan Gizem Taban ile Z Raporu programının konuğu oldu. Başkan Arda, görevde olduğu süre boyunca yaptığı çalışmaları anlatırken siyasi mesajlar da verdi.

‘GELİR ARTIRILMALI’

Gaziemir Belediyesi’nin mali yapısı hakkında değerlendirmelerde bulunan Belediye Başkanı Halil Arda, “Belediyeler için önemli şey mali yapı… Gaziemir Belediyesi yüzölçümü olarak çok küçük bir alana hizmet veriyor, varlıklarımız çok düşük ama AKP’li belediyeler bakıyorum; kendilerine kaynak yaratmak için inanılmaz yerler satıyorlar, aslında onlar da zor durumda… Dolayısıyla Yerel Yönetimler Yasası’nın değiştirilmesi gerekiyor, belediyelerin elinin güçlendirilmesi gerekiyor. Biz şu an kontrollü bir yapıyla gidiyoruz ve iyi durumdayız. Kamu borçlarımız var ama onlar zaten ödenemeyecek durumda, ki bu çoğu belediyede böyle… Ancak piyasaya hiç borcumuz yok, yatırım yapmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

‘Adım adım Gaziemir’ mottosuyla Gaziemir’de yaptıkları saha çalışmaları ve vatandaşlardan aldıkları geri dönüşler konusunda açıklamalarda bulunan Başkan Arda, “Ben hep sokaktayım ama istedim ki bir seçim çalışması gibi mahalleleri dolaşayım. Sosyal medyadan yazan vatandaşlarımız oldu, evlerine davet edenler oldu. Evlerine gittik. Sosyal marketimizden faydalanan vatandaşlarımızı, engelli vatandaşlarımızı ziyaret ettik. Yeni istihdam ettiğimiz sosyal hizmet uzmanları ile çalışıyoruz. Bu arkadaşlarımızın sahada, ev ev çalışmasıyla engelli, yaşlı, dezavantajlı aileleri bizzat biz tespit ettik. Çünkü, devlet kurumları bizimle hiçbir bilgi paylaşmıyorlar, böyle bir envanterimiz yok. Biz bu envanteri kendimiz çıkardık. Ben 16 mahalleyi gezdim. Esnaflarımızı gezdik. Sokakta karşılaştığımız vatandaşlarımızı dinledik. Sahada gördüğümüz şey; insanların Gaziemir Belediyesi’nden memnuniyeti had safhada… Doğru işler yaptığımızı onlardan duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

‘ARGÜMANLARI ELİNDEN ALINDI’

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki İZBETON A.Ş. ile İş İnsanları Gaziemir Konut Yapı Kooperatifi arasında imzalanan protokol sonucunda Gaziemir’de başlatılan kentsel dönüşüm çalışması ile ilgili muhalefetten gelen eleştirilere yanıt veren Başkan Arda,“Büyük hedeflerimizden biri kentsel dönüşümdü. Ama maalesef bununla ilgili bir dezenformasyon yapılıyor. Bu kara kampanya neden başladı? Çünkü bir iş yapılmaya başlandı. Önce şuna bakmak lazım; Kentsel Dönüşüm Yasası’nı kim çıkardı? AKP iktidarı döneminde çıkarılan bir yasa… Ve bu yasa kapsamında bu görev Büyükşehir Belediyesi’ne verilmiş. Söz konusu yasanın bir maddesinde; ‘122 hektarlık alandaki Hazine’ye ait araziler, bedeli karşılığında Büyükşehir Belediyesi’ne devredilir’ yazıyor. Ama bu Hazine’ye boş araziler maalesef İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmiyor. Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda yazışmaları var. Tunç başkan da çok naif bir insan, bunları ortaya sermek istemiyor. Çünkü o da hala olumlu yaklaşıyor. Yasaya göre Hazine arazilerini vermeleri gerekirken vermiyorlar. Dünya kadar yazışma var. En son bu yazışmalarda sonuç alınamadığı için Büyükşehir Belediyesi, Hazine’ye karşı dava açıyor, dava sonucunda Büyükşehir Belediyesi’nin haklılığı ortaya çıkıyor ve mahkeme kararıyla Hazine’ye ait araziler Büyükşehir’e devrediliyor. Sürecin uzamasının gerekçesi dava süreci… Dava sonuçlandıktan sonra Büyükşehir ihaleye çıkıyor ancak ihaleye giren olmuyor. Sonrasında bu kooperatif modeli üzerinde çalışmalar yapılıyor. Ve kentsel dönüşüm başladı. AKP’li arkadaşların en büyük sıkıntısı, o mahallelerde siyaset yapacak argümanları ellerinden alınmış oldu. Kooperatif modelini uygulayan bir sürü AKP’li belediye var. Kendi belediyelerine baksınlar. Bu model yasal değil mi? Eğer yasal değilse giderseniz mahkemeye müracaat edersiniz ama yasal anlamda da hiçbir sorun yok.”

‘BU AÇIKÇA MOBBİNGDİR’

Göreve geldiğinden bu yana muhalefetin hamleleriyle birçok kez Belediye’ye müfettiş gelmesini değerlendiren Başkan Arda, “Gaziemir’de yaptığımız işleri görüyorlar ve ağızlarını açamıyorlar, söyleyecekleri sözleri yok. Yeni taşıtlar almışız, Gençlik Merkezi’nin temelini atmışız, Porta kafelerimiz birer sosyal proje… Öyle eleştirdiler ki Porta Kafelerimizi, içeriye bir adım atamıyorlar. Bir konuyu İçişleri Bakanlığı’na şikayet ediyorlar, İçişleri Bakanlığı’ndan müfettiş geliyor, aynı konuyu Savcılığa şikayet ediyorlar, CİMER’e yazıyorlar, Sayıştay’a yazıyorlar. Açıkçası bu bir mobbing…” açıklamalarında bulundu.

‘İLK SIĞINAK BELEDİYE’

Hayata geçirdikleri; CV Bank, Sosyal Market, Porta Kafe, Toplum Merkezi gibi sosyal projelerin önemini de vurgulayan Başkan Arda, şöyle konuştu: “Şu anda Sosyal Market’ten 700 küsur aile yararlanıyor. CV Bank, çok önemli bir birimimiz, her ay 100 civarında insana iş yaratıyoruz. Porta Kafe’nin mutfağında şu an Gaziemir Üretici Kadın Kooperatifi’nden 36 kadın çalışıyor. Hepsi sigortalı, kaç saat çalışıyorlarsa ücretlerini alıyorlar. Son derece de mutlular. Sarnıç Toplum Merkezi çok önemsediğim bir proje… Engellisi, yaşlısı, genci, çocuğu her kesimden vatandaşımızın yararlanabildiği bir merkez… Psikologdan sosyoloğa, sosyal hizmet uzmanından, özel eğitim uzmanına kadar birçok uzman çalışıyor. İşsizlik ve yoksulluk o kadar artmaya başladı ki, insanların ilk sığınacağı yer belediye…”

‘HESAP SORUYORUM’

Gaziemir’in hükümet nezdinde bekleyen veya gerçekleştirilmeyen; onay, imza ve projeleri hakkındaki soruyu yanıtlayan Başkan Arda, mezarlık, nükleer atıklar, Sarnıç’taki tapu meselesi ve Aktepe-Emrez’deki hazine miktar fazlalıkları sorunlarına da dikkat çekti. Başkan Arda, “Gaziemir’de AKP’li ve MHP’li arkadaşların gömüleceği yer yok. Aktepe-Emrez Mahallesi’nde yaşayan AKP’li ve MHP’li vatandaşlarımız da nükleer atıklardan muzdarip oluyorlar. Sarnıç’taki AKP’li ve MHP’li vatandaşlarımız da tapu meselesinde problem yaşıyorlar. “Benim dile getirdiğim konular Halil Arda’nın sorunu değil, Gaziemir’deki insanların sorunları… Gaziemir’de 3 tane mezarlığımız var, şu anda üçü de doldu. Sarnıç Mezarlığı’nın yanında yanan bir alan var, 64 bin metrekare… Büyükşehir Belediyesi, buranın tahsisinim istiyor, ön tahsis yapıyorlar, olumlu rapor veriyorlar ama son aşamaya geldiğinde ‘Burası ağaçlandırma sahası’ diyerek vermiyorlar” dedi. Gaziemir’in ihtiyaç ve sorunları doğrultusunda AKP ve MHP meclis üyelerine çok kez çağrı yaptığının hatırlatılması üzerine ise Başkan Arda, “Ben Gaziemir Belediye Başkanı olarak yerel anlamda yapılması gereken hizmetleri yapmaya çalışıyorum, imkanlar doğrultusunda çabalıyoruz. İktidarın da Gaziemir ile ilgili problemleri var. Bu arkadaşlar Gaziemir ile ilgili neler yaptı? Banan hesap soruyorlar, ben de hesap soruyorum. Siz de hesap verin bakalım! Mezarlıklar ile ilgili ne yaptınız? Nükleer atıklar ile ilgili ne yaptınız? Hazine miktar fazlalıkları ile ilgili ne yaptınız? Şu an okul açısından Gaziemir inanılmaz zor durumda… Gaziemir’de en büyük mahallelerimizden biri olan Atıfbey Mahallesi’nde okul yok. Siz bizi eleştireceğinize, buralara bir okul yaptırın. İmar planlarımızda okul alanlarımız var. Bu sorunları çözmek de bir yardımcı olun” diye konuştu.


 

‘ENERJİMİZİ ORAYA HARCAMALIM’

CHP İzmir İl Örgütü’ndeki ‘İl Başkanlığı’ tartışması hakkında görüşlerini açıklayan Başkan Arda, “Halil Arda’nın gündeminde il başkanlığı seçimi yok. İzmir İl Başkanlığı tabi ki çok önemli bir mevkii… İl Başkanımız Deniz Yücel de 5 yıl boyunca da bu görevi yaptı. CHP’nin il başkanı, benim için de doğal milletvekili adayıdır, hakkıdır. Deniz Yücel, milletvekili adayı olmalıdır. Yerine kim gelecek? İnanılmaz önemli bir görev… Çünkü Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılında, CHP iktidarında İzmir İl Başkanı olarak tarihe geçecek birisi aranıyor. Partimizde bu makama layık pek çok insan var. Bunu CHP Genel Merkezi, İzmir İl Örgütü iyi bir şekilde değerlendirip en iyi ismi bulacaktır. Ben sadece şunu söyleyebilirim; heyecanı doruk noktasında olan, bütün örgütü çalıştıracak birisi olsun. Biri belirlenecektir, bunun kim olduğu hiç önemli değil. Atanan kişi benim il başkanım olacak. Ben, o il başkanıyla seçimlere canla başla çalışacağım. İsimlerin tartışılmasını, enerjimizi oraya harcamanın doğru olmadığını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

‘İKİNCİ DÖNEMİ İSTİYORUM, ÇÜNKÜ…’

İkinci dönem göreve talip olup olmayacağının sorulması üzerine Başkan Arda, “İkinci dönem devam etmek istiyorum. Çünkü kurduğumuz bir yapı var, projelerimiz var, ikinci döneme sarkacak projelerimiz var. Bunların başında olmak istiyorum. Metro, bir tek benim seçim broşürümde vardı. Bu konuda Tunç başkanıma çok teşekkür ediyorum. Şu an kesin proje ihalesine çıkıldı. Süreç çok hızlı ilerliyor. İsterim ki, ikinci dönemde Gaziemir Metrosu’nun temelini atayım. Yüzüncü Yıl Sanat Merkezi, çok önemli bir projemiz. Daha bunun lansmanını yapmadık. Proje devam ediyor. Gençlik Merkezi’nin temelini attık. Kentsel dönüşümle ilgili devam eden çalışmalar var. Tapu meselesi, mezarlık sorunu ile ilgili hedeflerimiz var. Bunlar için ikinci dönemde olmak istiyorum. Bir Taş Ev kamulaştırdık, önümüzdeki günlerde ihalesine çıkıyoruz. Çok güzel, eski bir evi Gaziemir kültürüne kazandıracağız. Yaptığımız çok iş var. Çocuk tiyatrolarımız var. Kurslarımız çok iyi gidiyor. Gaziemir Belediyesi iyi çalışıyor, iyi yönetiliyor. Gaziemirli vatandaşlarımızın içi rahat olsun. Bu çalışmalara ikinci dönem de devam edeceğiz” açıklamalarında bulundu.

Editör: Haber Merkezi