Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis de düzenlediği basın toplantısında, plastik çöp atıklarının çevreye ve insan sağlığına verdiği zararları gündeme getiren CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Türkiye'nin çöp sömürgesi bir ülke haline geldiğini söyledi.

EN FAZLA PLASTİK ÇÖP ALAN ÜLKEYİZ

Avrupa ülkelerinden Türkiye’ye gönderilen plastik atıkların miktarının arttığına dikkat çeken CHP'li Bakan, Eurostat verilerine göre Türkiye 2019’da sadece Avrupa’dan 582 bin 296 ton plastik atık ithal ettiğini, Avrupa’nın plastik çöpünü en fazla alan ülke konumuna geldiğini belirtti.

GELEN ÇÖPLER DENETLENMİYOR

Plastik atıkların büyük çoğunluğu biyoçözünür olmadığı için çevreye bırakılan plastiklerin yüzlerce hatta binlerce yıl orada kalacaklarını kaydeden Bakan, konuyla ilgili raporlarlardaki verileri paylaştı. Türkiye'nin kendi çöpünü değerlendiremediğini ve gelen çöplerin denetlenmediği uyarısında bulunan Bakan, "Türkiye'nin plastik atıklardan kurtulmanın yolu geri dönüşüm olarak gösteriliyor; fakat bunun pahalı bir süreç olmasından dolayı, plastik türlerinin çoğu geri dönüştürülemiyor. Avrupa, Çin’den sonra dünyada en fazla plastik üretilen bölge konumunda; Avrupa’da üretilen 27 milyon ton plastiğin sadece üçte biri dönüştürülebiliyor. Kendi ülkelerinde plastik kullanımına kısıtlama getiren Avrupa ülkeleri, baş edemedikleri plastik atıkları Türkiye ve başka ülkelere göndermeyi tercih ediyorlar. Türkiye dünyanın, Avrupa'nın çöp sömürgesi olmasına izin verilmemelidir. Ayrıca gelen çöpler denetlenmiyor" diye konuştu.

İTHAL EDİLEN ÇÖPLER ORTADA KALDI

Bakan, Türkiye'nin Almanya'dan çöp ithal ettiğini, ancak gelen çöpleri teslim almadığı için çöplerin ortada kaldığını belirtti.

İKTİDARIN ÇEVRE ANLAYIŞI

Marmara Denizinde kirlenmeden oluşan deniz salyası ile ilgili araştırma önergelerinin AKP ve MHP tarafından reddedilmesiyle ilgili bir soruya, Bakan İktidarın çevre anlayışının bir tezahürü olduğu belirterek, partisinin ve kendisinin konunun takipçisi olacaklarını söyledi.

Editör: Haber Merkezi