“Konçertino. Küçük Konçerto demek. Biraz sonra genç bestecilerimizden Mert Karabey’in  Obua ve Yaylı sazlar için bestelediği Konçertino Türkiye’de ilk kez seslendirilecek. Besteci Ankara doğumlu. Kompozisyon çalışmalarına İlhan Baran’la başlamış. Dünyada ilk defa Oslo’da Telemark’da çalınan bu çok düşünceli, melankolik temalar içeren eser kederli, hüzünlü, kapalı havaların ruh halini yansıtıyor. Eseri Obua sanatçısı Arın Nehir Öncan seslendirecek” Salonda coşkulu alkışlar duyuluyor. Şef Rengim Gökmen konserde eserler seslendirilmeden hemen önce eserin özellikleri ve bestecileri hakkında kısa bilgiler paylaşıyor.

Karşıyaka Hikmet Şimşek Sanat Merkezindeyiz. Şef Rengim Gökmen Karşıyaka Belediyesi Oda Orkestrasını (KODA) yönetiyor. Tarihi bir geceye tanıklık ediyoruz. Heyecanlıyız çünkü bu genç ve çok yetenekli besteciler Mustafa Kemal Atatürk’ün Müzik Devriminin en yüksek düzeyde başarıya ulaştığının canlı kanıtı. Dünyanın önde gelen festivallerinde, prestijli orkestralar tarafından eserleri büyük başarıyla seslendirilen bu besteciler geleceğe dair umutlarımızı arttırıyorlar. Genç Türk Bestecilerinin eserlerinin yine yetenekli genç solist sanatçılar tarafından seslendirileceği bir konseri izliyoruz.

Karşıyaka Belediyesi Oda Orkestrasına piyanoda İlter Vurucu ve obuada Arın Nehir Öncan eşlik ediyor. KODA Türkiye’nin dört bir yanındaki konservatuarlardan mezun olmuş ama herhangi bir yerde çalışmayan genç, yetenekli sanatçılardan oluşuyor. 2015 yılında kurulduğu günden beri Rengim Gökmen Orkestranın Müzik Direktörlüğünü yapıyor ve konserlerde orkestrayı yöneterek genç sanatçılara destek oluyor ve onlarla birikimlerini paylaşıyor. Genç sanatçılardan oluşan orkestra yurt içinde ve dışında yapılan çok sayıda festivale katılarak büyük başarı elde etmiş. Gülsin Onay, Muhittin Dürrüoğlu, Ayla Erduran, Ayşegül Sarıca, Kerem Görsev, Gökhan Aybulus, François Dumont ve Pekin Kırgız gibi olağanüstü solist sanatçılara eşlik ederek verdikleri unutulmaz konserle sanatsal yeterliliğini ispatlamış bir orkestra. KODA, devlet ve üniversite orkestralarının yanında belediye orkestrası olarak her hafta verdikleri birbirinden başarılı konserle halktan büyük ilgi görüyor ve beğeni topluyorlar.  

İkinci besteci Semih Korucu “Sarsılmışlar İçin Müzik” adındaki eseriyle konser programında yer alıyor. İlhan Usmanbaş’ın öğrencisi olmuş olan genç besteci Semih Korucu küçük topluluklar için ürettiği eserlerle tanınıyor. Sarsılmışlar İçin Müzik çalışması beş bölüme ayrılıyor ve her bölümün başlığı birbirinden ilginç ve düşündürücü. Ölümle Sarsılanlar İçin, Savaşla Sarsılanlar İçin, Ayrılıkla Sarsılanlar İçin, Barış İçin Sarsılanlara ve Özgürlük İçin Sarsılanlara. Besteci bu eseri bestelerken bir gazete haberinden yola çıkıyor. Eserin ana fikri çok düşündürürcü. “Vicdan ve empati yoluyla sarsılırız ve bunlar sayesinde kendimize geliriz. Tek bir yere varabilmek ve tek bir şey olabilmek için çok yerde olmak ve çok şey olmak gerekir.” Besteci vicdan ve empatiyi eserin merkezine koyar. Çünkü bu iki unsur son derece insanidir ve toplum içinde birbirini hiç tanımayan insanları bir araya getirir. Kısa bir aradan sonra KODA, W.A.Mozart’ın 12. Piyano Konçertosu’nu seslendiriyor. Ardından besteci, keman sanatçısı ve orkestra şefi olan Hasan Niyazi Tura’nın Sinfonietta’sına sıra geliyor.  Sinfonietta, senfoninin küçüğü anlamına geliyor. İstanbul Devlet Senfoni Orkestrasında keman sanatçısı olarak görev yapan besteci eserlerinde Türk Müziğinin motiflerini kullanıyor.

Konser sonunda hepimiz ayaktayız. Sıra dışı ve çok özel bir geceye tanıklık ediyoruz. Bestecilerimizi dakikalarca ayakta alkışlarken, genç yeteneklerin kalıcı ve evrensel eserler yarattıklarının farkındayız. Gelecek onların. Gururluyuz. 1930’lu yılların başında atılan tohumların meyvelerini şimdi topluyoruz. O gece, Mustafa Kemal Atatürk’ün dehasına bir kez daha inandık. Atatürk’ün yaptığı Müzik Devrimi büyük başarıya ulaşmıştır. Bu konser bunun canlı kanıtıdır. Bu ülkede güzel şeyler de oluyor. Atatürk Devrimlerinin ayak izlerini takip eden genç bestecilerimiz müzik dünyasına verdikleri kalıcı eserle bütün dünyada beğenilerek izleniyorlar.