Büyük reis yine konuştu. Söyleyeceğini söyledi. Yarım kadın tanımı yaptı. Bu gece uyuduk mu? Hayır. Kadına şiddetin, aşağılamanın, hor görmenin zirvede olduğu o akşam uyumak mümkün mü? Değil.

Bu konuda canı sıkılan hemcinslerimi biraz rahatlatayım diye düşündüm. Erkeksiz toplum mümkün mü? Erkek cinsiyeti olmazsa olur mu? Nasıl olur? Bunu konuşalım. Çok eğlenceli.

***

Yaşadığımız toplumda erkekler tek kullanımlık olsaydı nasıl olurdu? Hoşunuza gitti mi? Kullan at. Çok acımasızca değil mi?

Arılara baktığımızda durum böyle… Kraliçe arı yılda bir kez kovandaki erkek arıları kabul eder. Tahtına kurulur. Kraliçe arının bir sperm kesesi vardır. Yıl boyunca kullanacağı spermleri burada biriktirir. Bunun için erkek arılar sıraya girer, spermini kraliçeye sunan erkek arı ölür. Tek kullanımlıklardır. Sırada izdiham olmasın diye kovandaki diğer dişiler olan işçi arılar faraş ve süpürgeleriyle gelir. Ölmüş olan erkek arıları süpürerek kovandan dışarıya atarlar.

Şunu da hayal edelim. Yaşadığımız toplumda erkek diye bir cinsiyet olmasaydı nasıl olurdu? Neslimizi devam ettirebilir miydik? Hatta erkek kavramı diye bir kavram olmasaydı. Zaten bizdeki cinsiyet adlandırması da gerçekte şöyle; dam, yani dişi ve adam, yani dişi olmayan... Toplumda dişi olmayanların olması şart mı? Şunu belirtmeden geçemeyeceğim: Bilim insanları evrimsel süreçte erkek cinsiyetinin ortadan kalkacağını öne sürüyor.

***

Erkek cinsiyetinin olmadığı bir tür var, bu bir kertenkele türü. Bu türde herkes dişi... Olur mu canım? Nasıl çoğalıyorlar peki? Üreme döneminde çoğalacak dişinin karşısına bir başka kertenkele geçiyor ve onu cezbedebilmek için erkek taklidi yapıyor. Böylece çoğalacak dişide hormonlar salınıyor ve yumurta oluşumu başlıyor. Anlatayım; yumurta oluşumu sırasında bir yumurta ana hücresinden bölünerek dört tane yeni hücre oluşur. Bunlardan biri büyük yumurta hücresi iken diğer üçü küçük kutup hücresidir. Bizde bu kutup hücreleri erir yok olur. Ama kertenkelede böyle olmuyor. O kutup hücrelerinden biri sperm gibi davranıyor ve gidip yumurtayı döllüyor. Böylece bir dişi kertenkeleden yeni bir dişi kertenkele oluşmuş oluyor.

İnsanoğlunda bu mümkün olabilir mi? Neden olmasın? O hücreler gayet rahat bir şekilde sperme dönüştürülebilir, diye düşünürken bir baktık ki ne olsun! Ocak ayı sonunda bilim insanları kadının kol kemiği hücresinden sperm üretti. Birçoğumuzun gözleri parladı. Bu haberi sosyal medya da paylaşmayan kadın kalmadı. Ne yapalım? Bu kadar aşağılanmaya, hor görülmeye karşı kendimizi böyle tatmin ediyoruz.

***

Evet. Erkek olmayan, erkek olmadan da neslini devam ettirebilen türler var. Tamam. Biz de bu şekilde neslimizi devam ettirebiliriz. Gelecek bunu gösteriyor. Ama insanoğlu erkeksiz olmaz, olamaz. Kadın ve erkek bir elmanın iki yarısı, birbirini tamamlayan, aşkı oluşturan ve üreten...

***

İzmir’de yaşıyoruz. İyot iyot aşk kokan bu güzel şehir de aşksız olur mu? İzmir de her sokak, her durak, her meydan aşk dolu. Bu şehirde aşk tüm renkleriyle iç içe. Aşk olmasa martıların, denizin, gökyüzünün, o muhteşem iyot kokusunun ne anlamı var. İşte bu yüzden bizi ayrıştırmayın, biz birlikte halimizden memnunuz.

Sizler; aşkın her türünden korkanlar, biz sizin ayrıştırmalarınıza, cinsel fobilerinize, yasaklarınıza rağmen aşkın her türlüsünü bu şehir de yaşamaya devam edeceğiz.