Onlar, gönül telimizi titretendir. Onlar, Anadolu’nun yürek sesidir. Onlar, haksızlığa, zulme ve baskıya sesleriyle karşı duran çığlıktır. Onlar, aşıklarımız, Anadolu’nun halk ozanlarıdır. Onlar, Aşık Veysel, Muharrem Ertaş, Neşet Ertaş, Nesimi, Daimi, Reyhani, Aşık Mahzuni Şerif’tir. İyi ki, Anadolu toprakları bu güzel insanları yetiştirmiş. Bir o kadar da zenginiz ki, bıraktığı eserler kuşaklar boyu bir kültür hazinesi olarak dillerimizde gönüllerimizde. Ben Mahzuni’nin sesini duyunca bir başka boyuta geçerim. "Deli miyim Ben", "Çeşmi Siyahım", "Mevlam Gül Diyerek", "Oy Bizim Eller", "Mamudo" ve "Dom Dom Kurşunu" gibi türküleri hangimiz birkaçını ezbere bilmez. Mutlulukta ve hüzünde bize yoldaşlık eden güzelim Anadolu ezgilerini bundan değil midir hep yürekte taşımamız. Anlatılanlar, kendi hikâyemiz değil midir? Özlem duyup onun sesinden “Sarı Saçlım Mavi Gözlüm Nerdesin?” diyerek aradığımız ülkenin hem geçmişi hem de geleceği değil midir? Bazen “Yuh Yuh” diyerek haksızlığa karşı haykırmamız Mahzuni’nin bizlere bıraktığı en güzel miraslardan biri değil midir?

KÜLTÜR HAZİNESİ: 453 PLAK, 58 KASET

"Dom dom Kurşunu", "Yedin Beni", "Yuh Yuh", "Fadimem", "Gül Yüzlüm", "Ciğerparem", "Merdo", "Dostum Dostum", "Han Sarhoş Hancı Sarhoş", "Çeşmi Siyahım", "Yalan Dünya", "Ağlasam mı?", "Abur Cubur Adam", "Katil Amerika" ve "Ekmek Kölesi"… Bu türkülerin hepsi bir insan, hepsi bir kişilik. Birçok türküsü hayatımızın bir döneminde bir noktasına hep dokundu. Bazen sevinç, bazen hüzün gözyaşlarına eşlik ederek. Mahzuni öyle büyük bir değer ki. 62 yıllık hayatına 453 plak ile 58 kaset sığdırmış. Bir Mayıs günü aramızdan ayrıldığında bu ülkeye bir kültür hazinesi bırakmış. Bu hazine bu topraklar üzerinde nesilden nesile aktarılıp, Mahzuni türküleri dilden dile dolaşmaya devam edecek. Öyle ki, her türküye bedel ödenmiş, olağanüstü bir hayattan söz ediyoruz. Ben Aşık Mahzuni Şerif’i çok seviyorum. Youtube’den açıyorum türkülerini yüksek sesle. Bazen çok uzaklara götürüyor beni. Çoğu zamanda içime ve yüreğime yolculuğa çıkarıyor.

Son cümle: Ne güzel söylemiş büyük ozan; ‘zalimin zulmü varsa, mazlumun ahı var’. Mahzuni anısına bugün herkes sevdiği bir türküsünü dinlesin…