BİLGE CAN ÜNBAL YILMAZ/ İZ GAZETE- Geçtiğimiz günlerde uyuşturucu kullandığı için ayakta durmakta zorlanan bir genci görüntüsü sosyal medya gündemine oturdu. Kullanıcıların çoğu görüntüler nedeniyle gencin ailesini suçlarken, bazı sosyal medya kullanıcıları uyuşturucu madde kullanımının artması sebebiyle iktidarı eleştirdi. Gençlerin uyuşturucu maddelere yönelme sebeplerini ve ailenin rolünü psikolog ve aile danışmanı Kübra Nur Uğurlu’ya sorduk. Uyuşturucu kullanımı pandemi sürecinde artış gösterdiğini söyleyen psikolog ve aile danışmanı Kübra Nur Uğurlu ise “Çocuğun huzursuz ortamda büyümesi, otorite mekanizmasının bulunmaması ya da bunun bu otoritenin çok katı olması, duygu, düşünce ve isteklere önem verilmeyen bir aile ortamının olması tutarsız ebeveyn tutumlarının sergilenmesi de gençleri madde bulunan mecralara yaklaştırmaktadır” diye konuştu.

‘EVRENSEL BİR SORUN’

Uyuşturucu bağımlılığı her geçen gün giderek artan evrensel bir sorun olduğunu söyleyen Uğurlu, uyuşturucu madde kullanımındaki artış nedenlerini, “Pandemi ile birlikte uyuşturucu kullanımında gözle görülür bir artış yaşanıyor. Bunun nedenleri arasında uyuşturucu tedariginde farklı yollar kullanılması, pazarın dijitale taşınması olabilir. Çocuk ve gençler uyuşturucuya başta merak daha sonrada aile ve sosyal çevrelerinde olan sorunlardan kaynaklı sıkıntıyı, kaygıyı azaltmak için kullanmaya başlıyor” sözleriyle açıkladı.

‘İŞ AİLEYE DÜŞÜYOR’

Uyuşturucu kullananın önlenmesi konusunda en önemli görevin ailelere düştüğünü söyleyen Uğurlu, “Bu konuda aileye çocuğun bağımlılığını engellemek adına ona sevgi dolu, şefkatli, tutarlı istikrarlı ve disiplinli davranmalıdır. Çocuk ile iletişim kanalları kapatılmamalı, onun kendisini iyi ifade etmesi sağlanmalıdır. Aile çocuğun çevresini, arkadaşlarını iyi tanımalı. Evde bulunan reçeteli reçetesiz ilaçları dikkatli takip etmelidir. Aileler arkadaş çevresindeki davranışlardan etkilenmeye en açık olunan çocukluk-gençlik yıllarında çocuklarının kişisel gelişimlerini ve bireysel yeteneklerini arttırıcı ve destekleyici aktivitelere, spora ve hobi edinmeye teşvik etmelidir” diye konuştu.

"PANDEMİDE UYUŞTURUCU KULLANIMI ARTTI"

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, geçtiğimiz Ocak ayında kentin temel sorunlarından birinin uyuşturucu olduğunu belirterek bir basın açıklaması yapmıştı. Vali Köşger, 2021 yılında kentte 25 bin 783 narkotik operasyonu düzenlendiğini kaydederek, “30 bin 254 şüpheli şahsa işlem yapılmış, 1.575 şüpheli şahıs bu işlemlerden tutuklanmıştır. Yapılan operasyonlarda 26 ton 160 kilogram kimyasal, 2 ton 646 kilogram esrar, 121 bin 892 gram metamfetamin, 72 kilogram 761 gram bonsai ve sentetik madde, 36 kilogram kokain, 6 kilogram eroin, 501 bin 327 adet sentetik ecza, 52 bin 885 adet ecstasy ele geçirilmiştir" ifadelerini kullanmıştı.

Gençlerin uyuşturucuya bulaşmaması için de çalışmaların yapıldığını belirten Köşger, “Bulaştıktan sonra veya bağımlı hale geldikten sonra 10 gençten ancak 1’ini rehabilite edebiliyoruz” diyerek çarpıcı bir veri ortaya koymuştu.

Editör: Haber Merkezi