Balıkesir Burhaniye'de Milli Mücadele ruhunu yansıtan Kuva-yı Milliye Anıtı, kimliği belirsiz kişilerce parçalanarak tahrip edildi.

HEYKELLERİN BİR KISMI PARÇALANDI

Burhaniye'nin tarihini ve kentsel kimliğini yansıtan heykeller ve mermer kaideler parçalanmış vaziyette bulundu. Burhaniye Belediyesi'nin gerekli incelemeyi yaparak suç duyurusunda bulunduğu ve adli süreci başlattığı olayda, 3 bölümden oluşan anıtın heykellerinin bir kısmının parçalanarak alındığı, anıtta bulunan Atatürk kaidesinin altındaki tabelaların ve aydınlatma armatürlerinin sökülerek çalındığı görüldü.

“ANITI YENİLEME ÇALIŞMASINA BAŞLIYORUZ”

Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler, olayı kınayarak “Bu topraklar için canı pahasına savaşan Kuva-yı Milliye kahramanlarımızı temsil eden, ilçemizin sembolü bu anıta yapılan menfur saldırıyı kınıyor ve sorumlularının cezalandırılmalarını umuyorum. Biz Belediye olarak suç duyurumuzu gerekli mercilere yaptık ve anıtın tekrar yenileme çalışmalarına başlıyoruz” dedi.

“PROVOKASYONU YAPANLAR DERHAL BULUNMALI”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Burhaniye'deki Kuvayı Milliye Anıtı'na yapılan saldırıyı kınayarak, “Çok açık bir provokasyon olan bu saldırıyı gerçekleştirenler derhal bulunmalı” diye konuştu.

“BU ÇİRKİN SALDIRI ÜLKEMİZE YAPILABİLECEK NANKÖRLÜKTÜR”

CHP'li Akın, açıklamasında şunları dile getirdi:

“Burhaniye ilçemizdeki anıta yapılan saldırı Kuvayı Milliye'nin başkenti Balıkesir'in tarihine, Milli Mücadelemize yapılan bir saldırıdır. İstiklal Madalyasını hak eden Balıkesirimize yapılan bu saldırı çok açık bir provokasyondur. Bu saldırı içinde kimler varsa bir an önce bulunmalı ve yargı önüne çıkarılmalıdır.

Kuvayı Milliye Anıtı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde emperyalizme karşı direnişimizin, Milli Mücadelemizin sembolü, Kuvayı Milliye'nin simgesidir. Bu anıta yapılan saldırıyı kim nerenden ve nasıl cesaret alıyor? Bu hain saldırı Balıkesir'e saldırmak, Burhaniye'ye saldırmak ve hemşerilerimin milli değerlerine saldırmaktır. Bu çirkin saldırı ülkemize yapılabilecek nankörlüktür. Bu çirkin saldırıyı şiddetle kınıyor ve lanetliyorum.”

KUVA-YI MİLLİYE ANITI

3 etapta Kuva-yı Milliye ruhunu yansıtan ve 2008 yılında Prof. Dr. Tankut Öktem tarafından yapılan anıtta ilk etapta, Karaağaç cephesinden Uludağlı Recep Onbaşı at üzerinde vurulmuş tasvir edilirken, 2. Etapta Burhaniye Kuva-yı Milliyeci Efeleri Borazan Çavuş, Hasan Efe ve Kadir Efe'nin heykelleri yer alıyor. Anıtın son etabında ise M. Kemal Atatürk, 172. Alay Komutanı Ali Çetinkaya, Kuvayı Milliye Merkez Heyeti üyesi Pelitköylü Mehmet Cavit Emir bulunmakta.

Editör: Haber Merkezi